ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Μόλις δημοσιοποιήθηκε η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, «άναψαν τα λαμπάκια» του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και των συνεργατών του στο Μέγαρο Μαξίμου… Η έκθεση Fiscal Monitor ανέφερε ότι απαιτούνται νέα μέτρα ύψους 6,6 περίπου δις ευρώ (3,5% του ΑΕΠ).
Ο κ. Σαμαράς τηλεφώνησε στα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον και...
ζήτησε να μιλήσει με τη γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία την ίδια ώρα βρισκόταν σε σύσκεψη στο πλαίσιο της συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η κ. Λαγκάρντ κάλεσε μετά από λίγο τον πρωθυπουργό στο κινητό του.
Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν μεν φιλική, αλλά την διέκρινε και το δικαιολογημένο παράπονο του κ. Σαμαρά επειδή –όπως της είπε- «η εικόνα που παρουσιάζουν στην έκθεση οι συνεργάτες σου για την Ελλάδα δεν αντιπροσωπεύει τα αποτελέσματα της χώρας και του ελληνικού λαού».
Ο Ελληνας πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «οι επιτυχίες του λαού μας, για τις οποίες χύσαμε αίμα, καταχωνιάζονται μέσα στην έκθεση, δεν προβάλλονται». Αντίθετα, όπως είπε ο κ. Σαμαράς, το Ταμείο υποστηρίζει ότι δεν έχουμε κάνει τίποτα. «και αυτό δεν είναι αλήθεια», τόνισε. Ο πρωθυπουργός, που ήταν απογοητευμένος, δυσαρεστημένος και ενοχλημένος με τους συγγραφείς της έκθεσης, ανακοίνωσε επίσης στην κ. Λαγκάρντ ότι τα μέτρα στο 3,5% του ΑΕΠ δεν τα αποδέχομαι, και ζήτησε επανόρθωση εξηγώντας ακόμα ότι οι ισχυρισμοί του Ταμείου δεν βοηθούν στην ανάκαμψη και δημιουργούν αβεβαιότητα για την Ελλάδα. Τέλος ζήτησε επανόρθωση την οποία η κ. Λαγκάρντ αποδέχθηκε.
Το πρωί της επομένης ημέρας και με την ευκαιρία της προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου της γενικής διευθύντριας, πολλοί δημοσιογράφοι κάναμε γνωστή την πρόθεσή μας να υποβάλουμε ερώτηση για το σημείο της έκθεσης όπου στην ουσία ζητούνταν μέτρα ύψους 6,5 δις. ευρώ. Η απάντηση των υπευθύνων ήταν ότι η κ. Λαγκάρντ ήταν έτοιμη να τοποθετηθεί στο μείζον αυτό θέμα.
Η γενική διευθύντρια απάντησε ότι η Ελλάδα θα επιτύχει «υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα» από τον στόχο που είχε, τόνισε ότι «είναι πρόωρο να πούμε για νέα μέτρα» και πρόσθεσε ότι «αν χρειαστούν, δεν θα είναι επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα» και «δεν θα είναι οριζόντια, αλλά παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα».
Μιλώντας γι’ αυτή καθ’ αυτήν την έκθεση Fiscal Monitor, η κ. Λαγκάρντ σημείωσε:
«Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποια θα είναι τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό που λέω είναι ότι, αν υπάρξει κενό, θα το συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές και τους ευρωπαίους εταίρους μας».
Τα παραπάνω ήταν με ακρίβεια όσα συμφώνησε να δηλώσει κατά τη συνομιλία της με τον κ. Σαμαρά, ο οποίος έθεσε ξανά το θέμα των μέτρων, λέγοντας ότι αδυνατεί ο ίδιος και η κυβέρνησή του να λάβει, προβάλλοντας και το γεγονός ότι δύσκολα θα ψηφιστούν από τη Βουλή, με αποτέλεσμα να απειληθεί με κατάρρευση η κυβέρνησή του.
Επίσης τόνισε ότι η έκθεση παρουσιάζει μία κατάσταση «ίσα βάρκα ίσα νερά» για το πλεόνασμα, το οποίο –όπως τόνισε- «το πιάσαμε, το επιτύχαμε». Πρόσθεσε ότι η συμφωνία με τους επικεφαλής της Τρόικα ανέφερε ότι δεν θα επιβληθούν νέα μέτρα εάν η Ελλάδα πετύχαινε πλεόνασμα, όπως και έγινε.
Στο Μαξίμου εικάζουν, πάντως, ότι επειδή το ΔΝΤ συνεχίζει να υποστηρίζει το κούρεμα του χρέους που κατέχει ο δημόσιος τομέας, δεν παρουσιάζει τους πραγματικούς αριθμούς για να ασκεί πιέσεις στους Ευρωπαίους ώστε να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΕτΚ» από δοκιμασμένη πηγή, το «ΔΝΤ δεν πιέζει για περισσότερα μέτρα αυτή τη στιγμή». Αν όμως η Αθήνα πρέπει να επιτύχει πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014, οι αξιωματούχοι του Ταμείου πιστεύουν ότι «αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς μέτρα». Κατά πάσα πιθανότητα θα απαιτηθούν «στοχευμένα μέτρα», δήλωσε η πηγή, αλλά και κάποια διαρθρωτικά μέτρα, ενώ θα αποφευχθούν τα οριζόντια μέτρα και η μείωση των μισθών και των συντάξεων.
Στο ΔΝΤ εκφράζουν παράπονα για την αδυναμία των φορολογικών αρχών να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις που δίνονται από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, ενώ παρατηρηθηκε και πρόβλημα στη συλλογή των εσόδων για τις κοινωνικές ασφαλίσεις. Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά μερικές φορές η Αθήνα «θέλει να μετακινήσει τα γκολποστ προς την κατεύθυνση που σουτάρει»…
Η πηγή υπενθύμισε ότι επικεφαλής της ομάδας των εκπροσώπων των δανειστών δεν είναι ο κ. Τόμσεν, αλλά ο κ. Μορς, ο οποίος «και έχει τον τελευταίο λόγο».
Η Αποστολή του ΔΝΤ θα επιστρέψει στην Αθήνα στις 28 Οκτωβρίου, χωρίς τον κ. Τόμσεν, ο οποίος για αυστηρά προσωπικούς λόγους δεν μπορεί να ταξιδεύσει. Ομως θα παρακολουθεί την κατάσταση εκ του σύνεγγυς και ελπίζει ότι θα βρεθεί στην ελληνική πρωτεύουσα προς το τέλος της επιθεώρησης που προγραμματίστηκε να ολοκληρωθεί στις 11 Νοεμβρίου.
Φωτογραφία ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΟΣ
http://mignatiou.com/?p=14473#ixzz2iFpNIr42