26 Οκτωβρίου 2013

Ερημιά στα γραφεία, στα μπαλκόνια και στις εκδηλώσεις

της Μαριλης Μαργωμενου

Το κτίριο στη Μεσογείων μοιάζει να έχει εγκαταλειφθεί. Οι σημαίες ανεμίζουν ακόμη στα μπαλκόνια, αλλά οι δύο χρυσαυγίτες φρουροί, χωμένοι μέσα στα φούτερ που σταματούν εκεί όπου αρχίζουν τα μαύρα γυαλιά, ίσα που διακρίνονται απ’ το απέναντι πεζοδρόμιο. Κατά τα άλλα, καμία κίνηση. Στα κεντρικά της Χρυσής Αυγής, η τελευταία φορά που έμοιαζε να υπάρχει ζωή ήταν εκείνη τη μέρα που οι φουσκωτοί με τις μαύρες μπλούζες πέταξαν έξω τον Τζον Χάμφρις του BBC αποκαλώντας τον... «ναζιστή».
Αλλά ακόμα κι αν δεν έχεις ακούσει τίποτα για την αλλόκοτη περιπέτεια του Αγγλου δημοσιογράφου, περνώντας έξω από την πύλη της Μεσογείων νιώθεις εξαιρετικά ανεπιθύμητος για τους ενοίκους αυτού του κτιρίου.

Ενα μήνα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η Χρυσή Αυγή μοιάζει να αποσυντίθεται. Στο Διαδίκτυο, όπου δύο χρόνια τώρα οι πυρήνες των Λιοσίων, της Μηχανιώνας, της Κορίνθου δημοσίευαν φωτογραφίες όλο μαύρες σημαίες από συγκεντρώσεις και φιλοξενούσαν διηγήσεις απο ανδραγαθήματα των μελών τους, τώρα πιο συχνά απ’ όλα εμφανίζεται το μήνυμα «Not found». Oι σελίδες «πέφτουν» η μία μετά την άλλη. H τοπική της Νίκαιας, που ενημέρωνε μέσω Ιντερνετ τα μέλη της, τώρα δεν αφήνει κανένα να μπει στη σελίδα της. Και καθώς λιγοστεύουν εκείνοι που επιζητούν σχέσεις με την οργάνωση, οι μόνες φωτογραφίες που συνεχίζουν να ανεβαίνουν στα επίσημα σάιτ των χρυσαυγιτών είναι αυτές με το κακογραμμένο πανό «Η Χρυσή Αυγή δεν πεθαίνει» στα μπαλκόνια των πυρήνων ανά την Ελλάδα. Μόνο που δίπλα στο πανό, κανείς χρυσαυγίτης δεν πηγαίνει να φωτογραφηθεί. Τα μπαλκόνια είναι άδεια, όπως και τα γραφεία. Και ο μόνος που αρνείται να δει το κενό είναι ο συντάκτης των κειμένων, στην επίσημη σελίδα της Χρυσής Αυγής.

«Πλήθος κόσμου παρακολούθησε βίντεο με την ομιλία του Η. Κασιδιάρη», διαβάζουμε στο κείμενο, αλλά στην εικόνα από πάνω 25 χρυσαυγίτες όλοι κι όλοι κάθονται σ’ ένα μισοάδειο δωμάτιο, σαν μαθητές σε παρακμιακό φροντιστήριο. Στα Τρίκαλα, στα «κατάμεστα γραφεία της Χρυσής Αυγής», βλέπουμε 16 πλάτες να παρακολουθούν έναν κύριο με μουσταρδί μπουφάν. Στο Ηράκλειο, η «αθρόα προσέλευση υποστηρικτών» μεταφράζεται σε 12 νεαρούς καθισμένους αμήχανα μπροστά στο πόντιουμ, όπου μιλάει ο τοπικός καθοδηγητής. Τα μέλη στις τοπικές δεν είναι καν αρκετά για να γεμίσουν το καρέ μιας φωτογραφίας. Και αυτό δεν ισχύει μόνο στο παράξενο σύμπαν του Ιντερνετ, αλλά και στον πραγματικό κόσμο.