του Πασχάλη Κορωναίου
Aπό την εποχή των απ΄ ευθείας αναθέσεων και του εξοπλιστικού πάρτι στο όνομα της Εθνικής Άμυνας, το Πεντάγωνο πλέον έχει φτάσει στο σημείο να φέρνει προς έγκριση της επιτροπής της Βουλής τις προμήθειες μπαταριών, την αγορά ανταλλακτικών, τη συντήρηση οχημάτων μέχρι και κλιματιστικών για τις ανάγκες των μονάδων. Έχει περάσει από το ένα άκρο στο άλλο...
Το «φάντασμα» της υπόθεσης του Α. Τσοχατζόπουλου πλανάται πάνω από το υπουργείο επί της Μεσογείων όχι τώρα, αλλά τα τελευταία χρόνια. Ο κατάλογος, που τέθηκε προς έγκριση στην «Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων» της Βουλής είναι ενδεικτικός.
Από τα 20 «προγράμματα», που περιλαμβάνει, 12 αφορούν σε ανταλλακτικά και συντήρηση οπλικών συστημάτων, επαναπιστοποίηση βλημάτων και προμήθεια στόχων για το ρωσικό S-300, μπαταρίες, επισκευές υποσταθμών και προμήθεια κλιματιστικών. Ξεχωρίζει η προμήθεια μεταχειρισμένων ελικοπτέρων «Σινούκ» -συζητήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Δ.Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ- και η υποστήριξη (follow-on support) αεροσκαφών.
Η πρακτική αυτή εγκαινιάστηκε επί Ευ. Βενιζέλου, στο σύντομο διάστημα που θήτευσε ως υπουργός Άμυνας και έκτοτε συνεχίζεται. Στο ερώτημα γιατί ένα νομοθετικό σώμα, όπως είναι η Βουλή, καλείται να δώσει έγκριση για προμήθειες, αναλαμβάνοντας ρόλο σε διοικητικά καθήκοντα, προβάλλεται η επωδός περί διαφάνειας.
Όλα στη Βουλή
Ο Δ. Αβραμόπουλος, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές, υπογράμμισε ότι για όλες τις αποφάσεις θα προηγείται πλήρης ενημέρωση του Κοινοβουλίου και διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα, μέσα σε πνεύμα ειλικρίνειας και με απόλυτη διαφάνεια. Σημείωσε δε, πως δεν γίνεται καμία συζήτηση για νέες προμήθειες.
Ακόμα κι έτσι, οι βουλευτές δεν συνεπικουρούνται από τεχνικούς συμβούλους, σε περίπτωση που καλούνται να επιβεβαιώσουν εάν πράγματι οι προμήθειες έρχονται να καλύψουν επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Τόσο στα «μικρά», όπως οι μπαταρίες και τα κλιματιστικά, όσο και στα «μεγάλα» για προμήθειες, που συνοδεύονται από εξειδικευμένες συμβάσεις. Βεβαίως, κατά τη συζήτηση εντός της κοινοβουλευτικής επιτροπής, ακούστηκαν και φωνές βουλευτών περί ευθυνοφοβίας στη λήψη αποφάσεων, σε μια περίοδο που μάλλον το υπουργείο είναι μακρυά από την εύρεση της «χρυσής τομής»...
Κι αν η σύνθεση της λίστας των «προγραμμάτων» έβγαλε στην επιφάνεια εγγενή προβλήματα, παράλληλα ήρθε να «δείξει»ι από πού «κόπηκαν» χρήματα για να επιβεβαιωθούν οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα γίνουν περικοπές στους στρατιωτικούς.
Το ύψος των προγραμμάτων είναι περί τα 400 εκατ. ευρώ, με το κονδύλι για εξοπλιστικά στον προϋπολογισμό να είναι στα 583 εκατ. ευρώ για το 2014. Η διαφορά είναι οι επίμαχες περικοπές, που σχεδιάζονταν να γίνουν στους στρατιωτικούς και, μετά το «ψαλίδισμα» στα προγράμματα, επί του παρόντος αποφεύγονται.
Επειδή, πάντως, τα κονδύλια σε κάθε περίπτωση είναι περιορισμένα, το υπουργείο προσανατολίζεται στην από κοινού χρήση μέσων με άλλες χώρες. Πρακτική «pooling and sharing», που υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας της Ε.Έ., αλλά εκφράζεται και ως αναγκαιότητα κατά το δόγμα της «smart defense» εντός του ΝΑΤΟ.
Πηγή:www.capital.gr