29 Οκτωβρίου 2013

Κλαίνε οι καταστροφολόγοι: Μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα με τη "βούλα" της Eurostat

[Φυσικά για τους Καμμένους δεν το συζητάμε ότι θα βρούν δικαιολογίες... εδώ χθες ο Προεδρός τους μας είπε ότι δεν έχουμε μαλακό σιτάρι να φτιάξουμε ψωμί για το λαό!!]

Της Δήμητρας Καδδά

Μια ευχάριστη... "έκπληξη" περιέχουν τα στοιχεία που στέλνουν –ως υποχρεούνται– κυβέρνηση και ΕΛΣΤΑΤ στην Eurostat για να «τσεκάρει» το έλλειμμα και το χρέος. Ειδικότερα, τα στοιχεία δείχνουν για το 2013 μικρότερο δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 543 εκατ. ευρώ (στα 3.886 εκατ. ευρώ) έναντι του Προσχεδίου Προϋπολογισμού.


Τα στοιχεία προοιωνίζουν καλύτερη επίδοση και για το (χωρίς τόκους) Πρωτογενές Πλεόνασμα του 2013, το οποίο στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού καταγράφεται στα 344 εκατ. ευρώ. Αν η εκτίμηση για τόκους και άλλα ποσά που το συνδιαμορφώνουν δεν αλλάξει, θα πρέπει να «αυγατίσει» ισόποσα...

Σημειώνεται ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις του 2013 ανάγονται από την κυβέρνηση σε βασικό διαπραγματευτικό εργαλείο, τόσο για να υπάρξουν νέες παρεμβάσεις στο χρέος, όσο και για να μην ζητηθούν... πολλά νέα μέτρα για το 2014 σε μία κρίσιμη διαπραγμάτευση με την τρόικα που ξεκινά τις επόμενες ημέρες.

Χθες, σε ομιλία του από την Ισπανία ο επικεφαλής του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, ήταν σαφής: ανέφερε ότι πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση πόσο σημαντικό είναι να δουλέψει με την τρόικα για να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Μνημονίου. Μάλιστα παραδέχτηκε ότι μπορεί να υπάρξουν χρηματοδοτικά κενά τα οποία όμως, πρόσθεσε ότι θα τα δει το Eurogroup, αφού κλείσει η αναθεώρηση, τον Δεκέμβριο...

Η δήλωση επισφραγίζει –αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη– τη θέση που εκφράστηκε ατύπως στην Σύνοδο Κορυφής για διαπραγμάτευση με την τρόικα και όχι σε πολιτικό επίπεδο. Πλέον, προσθέτουν, επιχειρείται να ενισχυθεί η ελληνική θέση όπως εκφράστηκε από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα την Παρασκευή για 500 εκατ. ευρώ μέτρα το 2014 έναντι πιέσεων για 2,5 δισ. ευρώ από τους δανειστές, με άγνωστο «Χ» την θέση που θα έχουν για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών, των αποκρατικοποιήσεων και άλλων ανοικτών πεδίων.

Τι λένε τα στοιχεία της Eurostat

Τα στοιχεία για το έλλειμμα του 2013 περιλαμβάνονται στους τυποποιημένους πίνακες που κάθε 6 μήνες στέλνουν όλα τα κράτη για να μετρηθεί η δημοσιονομική πορεία κάθε χώρας. Είναι τα περίφημα στοιχεία που το φθινόπωρο του 2009 οδήγησαν το έλλειμμα στον... «ουρανό» και την Ελλάδα στο Μνημόνιο...

Ένα μέρος τους, το απολογιστικό, δημοσιοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες, δείχνοντας μάλιστα ότι οι επιδόσεις του 2012 ήταν καλύτερες από τις αναμενόμενες.

Ωστόσο, στους ίδιους πίνακες περιλαμβάνονται και προβλέψεις για το 2013 που στέλνει το ΥΠΟΙΚ στην ΕΛΣΤΑΤ και αυτή με την σειρά της στην Eurostat μαζί με τα απολογιστικά στοιχεία 4ετίας που πρέπει να πιστοποιηθούν. Οι εκτιμήσεις αυτές, περιορίζονται σε βασικά μεγέθη και δεν καταμετρούν το ιδιαίτερα κρίσιμο -για το ελληνικό αίτημα παρεμβάσεων στο χρέος- πρωτογενές πλεόνασμα (σημ. το οποίο δεν μετρά τόκους), αλλά το... προοιωνίζουν.

Τα στοιχεία εστάλησαν από την Ελλάδα στην Εurostat στις 9 Οκτωβρίου, δηλαδή μόλις δύο ημέρες μετά την κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού στη Βουλή. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η βελτίωση στο έλλειμμα προέρχεται από καλύτερες επιδόσεις σε επίπεδο «στενού» δημοσίου το 2013 ( έλλειμμα κεντρικής κυβέρνησης στα 11.061 εκατ. ευρώ). Καταγράφονται όμως υψηλότερες πιέσεις στο έλλειμμα του 2012.