10 Οκτωβρίου 2013

Τα χάπια τους οι ηλίθιοι-Nomura: Η τρόικα θα πέσει έξω για το δημοσιονομικό κενό 2014-6 - Πολύ απαισιόδοξες οι προβλέψεις της

Για λανθασμένες εκτιμήσεις της τρόικας όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2014-2016 κάνει λόγο με σημερινή ανάλυσή της η Nomura.


Σημειώνει ότι οι προβλέψεις της τρόικας είναι απαισιόδοξες και ότι από το 2014, σε αντίθεση με ότι αναφέρουν οι εκτιμήσεις της, θα υπάρχουν κέρδη όσον αφορά τα φορολογικά έσοδα καθώς θα ευνοηθούν από τον κύκλο της οικονομίας.

Κατά συνέπεια, αναφέρει, η ελληνική κυβέρνηση θα έχει καλά επιχειρήματα ώστε να καθυστερήσει πρόσθετα μέτρα και να υποστηρίξει ότι το κενό για την περίοδο 2015-6 θα είναι τελικά μικρότερο εάν κατορθώσει να εξασφαλίσει καλύτερες επιδόσεις, πάνω από τους στόχους της τρόικας για τους επόμενους 6-9 μήνες.

Παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα είναι και πάλι πίσω από τους στόχους για το 2013 υπάρχουν ενθαρρυντικές τάσεις τους τελευταίους μήνες.

Η κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη, αλλά το βασικό σενάριο της Nomura για το δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2015-6 εκτιμά ότι θα συμφωνηθεί να είναι χαμηλότερο από το 2% του ΑΕΠ, αλλά όχι μικρότερο από το 1,3%.

Κάποια μέτρα θα πρέπει να προσδιοριστούν σε αυτή την αναθεώρηση, σημειώνει, αλλά τονίζει ότι πιθανότατα δε θα χρειαστεί να περάσουν από τη Βουλή όποτε και δε θα δημιουργήσουν πολιτικές παρενέργειες. Θα συμπεριληφθούν στις διαρθρωτικές αλλαγές με θετικά αποτελέσματα στο δημοσιονομικό, καταλήγει.

newmoney.gr