22 Οκτωβρίου 2013

Αυτό θα είναι η καταστροφή μας: Πρόταση των Σοσιαλδημοκρατών για διχοτόμηση του ΥΠΟΙΚ και αφαίρεση των ευρωπαϊκών υποθέσεων από τον Schaeuble

Σε πεδίο… συγκρούσεων αναδεικνύεται το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, καθώς Χριστιανοδημοκράτες(CDU) και Σοσιαλδημοκράτες(SPD) δίδουν «μάχη» για την κατάκτησή του.
Εν μέσω έντονων διαβουλεύσεων για την συγκρότηση του κυβερνητικού συνασπισμού, το υπουργείο Οικονομικών αλλά και προσωπικά, ο W. Schaeuble αναδεικνύονται σε καταλύτη εξελίξεων, καθώς το SPD εμμένει στην διεκδίκηση του εν λόγω χαρτοφυλακίου.

Σύμφωνα με πληγές προσκείμενες στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το SPD επιθυμεί «διχοτόμηση» του υπουργείο Οικονομικών και την συγκρότηση ενός νέου υπουργείου, του οποίο το χαρτοφυλάκιο θα περιορίζεται σε υποθέσεις της Ευρωζώνης, της τραπεζικής ένωσης αλλά και γενικότερα της Ευρώπης.

Παράλληλα, προκρίνει να αφαιρεθούν από γερμανικό υπουργείο Οικονομικών οι αρμοδιότητες για την Ευρωζώνη.

Ως αντάλλαγμα, το SPD προτείνει την παραμονή του W. Schaeuble στο υπουργείο, αναθέτοντάς του ωστόσο, μόνο το χαρτοφυλάκιο, της εγχώριας οικονομίας.

Η ρηξικέλευθη αν μη τι άλλο, πρόταση του SPD δεν έχει τύχει αντίδρασης ούτε από το κόμμα της A. Merkel ούτε από τον W. Schaeuble.

Πληθαίνουν τα εμπόδια για τον ευρύ κυβερνητικό συνασπισμό στην Γερμανία – Αύξηση της φορολογίας και κατώτατος μισθός τα… αγκάθια

Παρά το πολυπόθητο «ναι» των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών(SPD) στον ευρύ συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες(CDU), πληθαίνουν οι «φωνές» οι οποίες επισημαίνουν τα «μαύρα» σημεία της συμφωνίας…

Ειδικότερα, μερίδα Σοσιαλδημοκρατών στελεχών και βουλευτών, ενόψει και της έναρξης των επίσημων διαπραγματεύσεων, θέτουν σαφή ερωτήματα γύρω από την οικονομική πολιτική της μελλοντικής κυβέρνησης.

Αναλυτικότερα, σημαίνοντα στελέχη του SPD θέτουν τα εξής δύο ζητήματα:

- αύξηση των φορολογικών συντελεστών στα υψηλά εισοδήματα

- ο κατώτατος μισθός

Όσον αφορά το α’ ζήτημα, στελέχη του SPD θέτουν ευθέως στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων την αύξηση των φορολογικών συντελεστών.

Όπως υποστηρίζουν, το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί αξιόπιστος τρόπος για την χρηματοδότηση των μελλοντικών σχεδίων της κυβέρνησης.

Όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, το SPD επιμένει στην καθιέρωση ενός κατώτατου μισθού, ο οποίος θα κυμαίνεται στα 8,5 ευρώ.

Ωστόσο, οι αξιώσεις των Σοσιαλδημοκρατών υποσκάπτονται τόσο από τους Χριστιανοδημοκράτες όσο και από πλήθος Οικονομικών Ινστιτούτων, τα οποία εκτιμούν πως ο κατώτατος μισθός θα αποτελέσει τροχοπέδη στην ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας.

Ωστόσο, το σύνολο των αντιδρώντων δεν αντιτίθεται στην καθιέρωση του κατώτατου μισθού, αλλά αντιθέτως στο ύψος του, καθώς αντιπροτείνουν έναν μισθό, ο οποίος θα ανέρχεται στα 7 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως οι εργασιακές συμβάσεις στην Γερμανία δεν προβλέπουν την ύπαρξη ενός κατώτατου ωρομισθίου.
www.bankingnews.gr