01 Οκτωβρίου 2013

Tι μπορεί να κάνει κανείς στις ΗΠΑ όταν το Δημόσιο βάζει λουκέτο

Πολλά είναι τα πράγματα που μπορούν ή δεν μπορούν να γίνουν στις ΗΠΑ, όταν η ομποσπονδιακή κυβέρνηση βάζει λουκέτο, όπως τελικά έγινε την Τρίτη.

Στην πραγματικότητα περίπου 800 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα μείνουν σπίτι ή θα εργάζονται χωρίς να αμείβονται.

Τα αεροδρόμια θα συνεχίσουν να δουλεύουν κανονικά, τουλάχιστον σε επίπεδο ελέγχων (ιδιαίτερα αυστηροί στις ΗΠΑ), αποσκευών κλπ. Το ίδιο ισχύει και για τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Η αλληλογραφία θα συνεχίσει να παραδίδεται, δεδομένου ότι η χρηματοδότησή της γίνεται με ανεξάρτητο τρόπο, όπως εξηγεί η ανταποκρίτρια της El Pais στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Κανένα πρόβλημα δεν πρόκειται να παρατηρηθεί και στις 116 ομοσπονδιακές φυλακές.

Όσοι βασίζονται στις δομές υγείας του Medicare και Medicaid (συνήθως απευθύνονται σε άτομα τρίτης ηλικίας ή τους λιγότερο προνομιούχους) πάλι θα εξυπηρετηθούν κανονικά, αλλά δεν θα γίνονται δεκτές νέες αιτήσεις, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Οι τουρίστες μάλλον θα πρέπει να βρουν άλλα πράγματα να κάνουν, καθώς Εθνικά Πάρκα, Ζωολογικοί Κήποι και ορισμένα από τα πλέον διάσημα μνημεία των Ηνωμένων Πολιτειών θα παραμείνουν κλειστά: ξεχάστε την επίσκεψηγ στο Αγαλμα της Ελευθερίας ή στην περίφημη Νήσο Έλις, όπου έφταναν οι μετανάστες.

Πάντως, για παράνομο παρκάρισμα (σε μια χώρα με δρακόντειους νόμους στο ζήτημα) κλήση δεν θα υπάρξει. Δεν ισχύει το ίδιο όμως για υπερβολική ταχύτητα. Εκεί θα υπάρξει.

Αν κάποιος σχεδιάζει να βγάλει άδεια οπλοφορίας, μάλλον θα δυσκολευτεί, καθώς και εκεί θα γίνει αισθητή η έλλειψη προσωπικού.

Προβλήματα θα υπάρξουν και στη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Όσο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, το καθήκον έρχεται πρώτο, καθώς μέχρι να λήξει η κρίση δεν θα υπάρξουν πληρωμές.

Για την περίπτωση της NASA, υπάρχουν και καλά και κακά νέα: αν πέσει μετεωρίτης στη Γη, δυστυχώς δεν θα ενημερωθούμε. Όμως οι έξι αστροναύτες που βρίσκονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό εξακολουθούν να τελούν υπό τη φροντίδα της Υπηρεσίας.

Τέλος, υπηρεσίες όπως FBI, CIA, NSA, Λιμενικό, εκεί η δουλειά δεν σταματά ποτέ. Με εξαίρεση όσους εργάζονται στην πρωτεύουσα Ουάσινγκτον, την πόλη όπου χτυπά η καρδιά του ομοσπονδιακού κράτους. Εκεί άλλωστε θα γίνουν περισσότερο ορατά τα προβλήματα.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΔΟΛ