23 Οκτωβρίου 2013

Υποκλοπές-Vodafone- Πρόστιμο, επεισόδιο Νο 2-Πλήρωσε η Vodafone το πρόστιμο;

Ολοι θυμόμαστε το σκάνδαλο των υποκλοπών που έγιναν μέσω του δικτύου της Vodafone σε περίπου 100 κινητά τηλέφωνα, μεταξύ των οποίων και αυτό του τότε Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, την περίοδο των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 έως και το Μάρτιο του 2005.
Ολοι θυμόμαστε επίσης ότι η ΑΔΑΕ, για αυτό τον λόγο, είχε επιβάλλει στην εταιρία πρόστιμο 76 εκατομμύρια ευρώ, αλλά μετά από προσφυγή της Vodafone στο ΣτΕ, το αρχικό πρόστιμο διεγράφη και μάλιστα η απόφαση προέβλεπε το ποσό να επιστραφεί εντόκως.

Αρχές του 2013 η ΑΔΑΕ επέβαλλε εκ νέου πρόστιμο στην εταιρία ύψους 50,6 εκατομμυρίων ευρώ για την ίδια υπόθεση, μετά από επανάληψη της "δίκης". Σύμφωνα με πληροφορίες του Fpress.gr,η Vodafone το εξόφλησε, αλλά έχει προσφύγει εκ νέου στη δικαιοσύνη προκειμένου να πετύχει τη διαγραφή του.

Αν και την δεύτερη φορά διαγραφεί το πρόστιμο, τότε θα έχει συμβεί το εξής: Μία εταιρία, που μέσω των συστημάτων της «κάποιοι άγνωστοι» παρακολουθούσαν ακόμη και τον Πρωθυπουργό της χώρας, όχι μόνο δεν θα έχει πληρώσει κανένα πρόστιμο από αυτά που της έχουν επιβληθεί, παρά τη σοβαρότητα των παραβάσεων που διαπιστώθηκαν, τη διάρκειά τους και τα αποτελέσματα που είχαν, όπως αναφέρει και η ΑΔΑΕ στην απόφασή της, αλλά θα έχει εισπράξει και ένα σκασμό εκατομμύρια από τόκους.

Το απόλυτο κενό ασφαλείας

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από τη Vodafone η οποία διαπίστωσε, κατά τη διάρκεια τεχνικού ελέγχου από την προμηθεύτρια εταιρεία Ericsson στις 4 Μαρτίου του 2005, λογισμικό παρακολούθησης υψηλής τεχνολογίας και άγνωστης προέλευσης στο υποσύστημα νομίμων συνακροάσεων (Lawful Interception - LI).

Μέσω του λογισμικού αυτού και την χρήση «κωδικών» άγνωστος ή άγνωστοι παρακολουθούσαν τις εκατό περίπου γραμμές μέσω 14 καρτοκινητών τηλεφώνων-καταγραφέων που χρησιμοποιούνταν για τις παρακολουθήσεις. Το εν λόγω λογισμικό ήταν «εντελώς άγνωστο» τόσο στη Vodafone, όσο και στην προμηθεύτρια Ericsson, ενώ δεν είχε ανιχνευθεί ο τρόπος της εγκατάστασής του.

http://www.fpress.gr/epiheiriseis/palmos-ths-agoras/item/12252-ypoklopes-vodafone--prostimo--epeisodio-no-2