29 Νοεμβρίου 2013

Γατάκι Μπαρνιέ! Οι Ελληναράδες ενημερώνονται από τον Καμμένο και δεν σε πιστεύουν: «Κανένα κουρέμα για καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ»

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος, Μισέλ Μπαρνιέ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Αθήνα, για το φλέγον θέμα του κουρέματος των τραπεζικών καταθέσεων.

Οπως υπενθύμισε χαρακτηριστικά, υπάρχει εν ισχύ ευρωπαϊκός νόμος, που παρέχει εγγύηση στους καταθέτες μέχρι 100.000 ευρώ, ενώ συμπλήρωσε πως έχει κατατεθεί νομοθετική πρόταση για τη δημιουργία ταμείου εγγυοδοσίας με προίκα 1% των καταθέσεων για την εγγύηση των καταθετών.

Το ίδιο αισιόδοξος εμφανίστηκε για την επιτυχία της ελληνική προεδρίας στην Ε.Ε., που θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο, καθώς στο προσεχές εξάμηνο θα ολοκληρωθεί -σε μεγάλο βαθμό- η περιβόητη τραπεζική ένωση.

Θετικός εμφανίστηκε και για κάποια οικονομικά στοιχεία που παρουσιάζει η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, με κυρίαρχο το πρωτογενές πλεόνασμα. Ο κ. Μπαρνιέ επισήμανε πως για το 2014 υπάρχουν ενδείξεις ανάπτυξης, ενώ το 2015 αυτές οι ενδείξεις θα ενισχυθούν περαιτέρω. Επιπροσθέτως διαπίστωσε πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει πως η Ελλάδα θα έχει την αρωγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, αλλά και με τεχνική βοήθεια.

Για τον Μισέλ Μπαρνιέ το στρατηγικό πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι η ποιοτική γεωργία, ο τουρισμός και η ναυτιλία, τομείς στους οποίους θα πρέπει να στηριχθεί. Σε ότι αφορά στη χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, προσβλέπει την ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος, κάτι που θα φέρει άμεσες χρηματοδοτήσεις.

Για το «κούρεμα» του ελληνικου χρέος, δεν θέλησε να τοποθετηθεί καθώς τούτο, όπως τόνισε, ανήκει στη δικαιοδοσία του Ολι Ρεν, ωστόσο επισήμανε πως οι ελληνικές προσπάθειες για την αναδιάρθρωση της οικονομίας δεν πρέπει να χαλαρώσουν.