29 Νοεμβρίου 2013

Μετά τα φάρμακα και τα υποβρύχια, η αδήλωτη εργασία

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Μια γκάφα του Δ. Στρατούλη έγινε η νέα αφορμή του πολέμου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, ύστερα από την τροπολογία για τα φάρμακα και την υπόθεση των υποβρυχίων. Στο παιχνίδι, μάλιστα, μπήκε και η κυβέρνηση, με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Τι συνέβη ακριβώς; Ο κ. Στρατούλης, ως υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, διατύπωσε πρόταση προς τον κ. Βρούτση το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία να μην είναι «οριζόντιο», όπως είναι σήμερα, αλλά να ορίζεται κατά περίπτωση, με βάση την οικονομική δυνατότητα κάθε επιχείρησης.

Εάν, δηλαδή, μία επιχείρηση παρουσιάζει κέρδη και απασχολεί εκατοντάδες εργαζομένους, να πληρώνει πρόστιμα πολλών χιλιάδων ευρώ, ενώ, στον αντίποδα, μια μικρή επιχείρηση που απασχολεί λίγους εργαζομένους και εμφανίζει ζημίες, να πληρώνει πρόστιμα μικρότερα από τις 10.500 ευρώ που ισχύουν σήμερα για κάθε περίπτωση.

Η δήλωση Στρατούλη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ. «Η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να δεχθεί τις μειώσεις τιμών στα φάρμακα, καταγράφηκε ως γκάφα ολκής στη συνείδηση των πολιτών. Παρ’ όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το βάζει κάτω και φαίνεται ότι τα παθήματα δεν του γίνονται μαθήματα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κυβερνητικού εταίρου.

Σε δική του δήλωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου τονίζει ότι «είναι πρωτοφανές ο ΣΥΡΙΖΑ που αυτοαποκαλείται κόμμα της Αριστεράς να τάσσεται υπέρ της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας τύπου Μανωλάδας».

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, ήταν... αντιφατική. Από τη μία πλευρά, το κόμμα, με ανακοίνωσή του, στρέφεται κατά της κυβέρνησης στο σύνολό της, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «τολμούν να μιλούν για αδήλωτη εργασία αυτοί που έφτασαν την ανεργία στο 40%».

Από την άλλη, όμως, ο κ. Στρατούλης υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση κατά την επεξεργασία του προϋπολογισμού στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. «Δεν μιλάμε για μειώσεις προστίμων, αλλά για επιβολή τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην κλείνουν οι μικροί και να είναι χάδι για τους μεγάλους. Εμείς, απλώς βάλαμε το θέμα για προβληματισμό», δήλωσε.

Υπενθυμίζεται ότι και στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, η βουλευτής του, Δέσποινα Χαραλαμπίδου είχε υποστηρίξει σε ό,τι αφορά τα εργασιακά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, θα απαγορεύσει τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Ύστερα, όμως, από τη διάσταση που πήρε το θέμα, με διευκρινιστική της δήλωση έσπευσε να διευκρινίσει ότι επρόκειτο για «φραστικό λάθος»...

http://www.capital.gr/News.asp?id=1916789