19 Νοεμβρίου 2013

Στη δημοσιότητα οι βουλευτικές αποζημιώσεις-Μειμαράκης: Όποιος θέλει λιγότερα να το δηλώσει στο λογιστήριο

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τελικά από τη Βουλή οι αποζημιώσεις των βουλευτών αλλά και τα επιδόματά τους, με αφορμή τον θόρυβο που ξέσπασε σχετικά με το ύψος των βουλευτικών αποδοχών, οι οποίες σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της Βουλής για το 2014 δεν έχουν υποστεί την παραμικρή μείωση.

Όπως προκύπτει από τον πίνακα οι βουλευτές χωρίζονται σε 4 κατηγορίες ανάλογα με την περιφέρεια που εκλέγονται. Η μικτή βουλευτική αποζημίωση ανέρχεται σε 5.705 ευρώ για όλους τους βουλευτές, ενώ ανάλογα με τον τόπο καταγωγής αυξομειώνονται τα έξοδα κίνησης και το επίδομα οργάνωσης γραφείου. Βάσει των στοιχείων αυτών η μικτή μηνιαία αμοιβή (που κανονικά είναι και αυτά που παίρνουν στο χέρι καθώς το 75% είναι αφορολόγητο) για βουλευτές απομακρυσμένων περιοχών, φτάνει μέχρι το ποσό των 8.197 ευρώ και 7.463 για τους βουλευτές της Αθήνας.


Στον πίνακα δεν περιλαμβάνονται μερικά προνόμια που όμως δεν αποτελούν μεγάλο ποσό και ποικίλουν από βουλευτή σε βουλευτή, καθώς πρόκειται για εισιτήρια ή διόδια και 100-200 ευρώ δωρεάν λογαριασμός στο κινητό

Αντίθετα σεβαστό ποσό που μπορεί να φτάσει και στα 1.000 ευρώ είναι η αποζημίωση από τις επιτροπές η οποία δεν αναφέρεται στον πίνακα και καταλήγει απευθείας στη τσέπη του βουλευτή

Αίσθηση από την τοποθέτηση Μεϊμαράκη

Υποκριτική στάση των βουλευτών που μετά τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα πως ο Προϋπολογισμός της Βουλής για το 2014 δεν προβλέπει μείωση στις αποδοχές του, τώρα ζητούν να μπει μαχαίρι σε αποζημιώσεις και προνόμια, καταγγέλλει ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

«Δεν υπάρχει διάταξη που να λέει με το ζόρι τα εισπράττετε αλλιώς θα πάτε στον εισαγγελέα» είπε δεικτικά από το βήμα ο Πρόεδρος της Βουλής, σημειώνοντας πως όποιος ενίσταται και θέλει «τότε μόνος του να πει πως εγώ ζητώ να παίρνω αποζημίωση 1.800 ευρώ κλπ», κάτι, που σημειωτέον δύναται να γίνει με μια απλή δήλωση στον Γραμματέα της Βουλής.
«Ας κάνουν τα κόμματα και βουλευτές κοινωνικές παροχές. Ήδη κάποιοι βουλευτές μεμονωμένα έχουν αποποιηθεί κάποια προνόμια» τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης. «Προς τι αυτή η υποκριτική στάση;» αναρωτήθηκε.
«Αν κάποιος βουλευτής αισθάνεται πως δε τα έχει ανάγκη, μπράβο του, με γεια του και χαρά τους. Όμως εμείς πρέπει να δώσουμε το δικαίωμα να εκπροσωπηθούν όλοι στη Βουλή, είτε έχουν χρήματα, είτε όχι, είτε έχουν επάγγελμα, είτε όχι…» πρόσθεσε ο κ. Μεϊμαράκης υπερασπιζόμενος το ύψος της βουλευτικής αποζημίωσης, το οποίο, με βάση το Σύνταγμα είναι ίσο με την αποζημίωση του Προέδρου του Αρείου Πάγου.

Βορίδης: «Οι μειώσεις στις δαπάνες είναι στο 37%»

«Ο ψηφοφόρος θα αξιολογήσει τον βουλευτή και θα πει αν κάνει καλά τη δουλειά του» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό των δαπανών του 2014 και συνέχισε: «Κι αυτός είναι που πρέπει να δώσει στον βουλευτή τη δυνατότητα να κάνει καλά τη δουλειά του». Υπερασπιζόμενος την υπερψήφιση του προϋπολογισμού σημείωσε ότι οι μειώσεις στις δαπάνες λειτουργίας την τελευταία τριετία είναι της τάξης του 37%.

Δείτε το βίντεο από τη Βουλή