30 Νοεμβρίου 2013

ΒΙΝΤΕΟ: Μετατρέποντας το γήπεδο σε ρινγκ!

Οι... όμορφες στιγμές που εκτυλίχθηκαν στο ΣΕΦ το βράδυ της Πέμπτης ανάμεσα στον Μίρζα Μπέγκιτς και τον Ποπς Μενσά Μπονσού, ξύπνησαν μνήμες από διάφορους –εντυπωσιακούς και ντροπιαστικούς ομολογουμένως- τσακωμούς μεταξύ παικτών στην ιστορία του μπάσκετ. Φυσικά, το ένα από τα δυο δημοφιλέστερα αθλήματα στον πλανήτη δεν έχει την αποκλειστικότητα σε «σκηνικά» που έμειναν στην ιστορία μεταξύ παικτών και το Onsports θυμάται τις έξι κορυφαίες διαμάχες στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Φτου σου, μη σε... ματιάσω!
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε... αηδιάσει –κυριολεκτικά και μεταφορικά- βλέποντας έναν ποδοσφαιριστή να φτύνει έναν αντίπαλο είτε εν γνώση του «θύματος» είτε εν αγνοία του. Ο Φρανκ Ράικαρντ όμως το παράκανε και μάλιστα την γλίτωσε, τον Ιούνιο του 1990 στο Μουντιάλ της Ιταλίας, φτύνοντας κατ’ εξακολούθηση (!) τον άτυχο Ρούντι Φέλερ.
Ήταν τέτοια μάλιστα η... κακιά στιγμή για τον «θρύλο» του γερμανικού ποδοσφαίρου, ώστε ο διαιτητής του αγώνα της Ολλανδίας με τη Γερμανία Χουάν Κάρλος Λουστάου, τον απέβαλε! Καλά διαβάσατε! Ο Γερμανός πρώην επιθετικός ήταν αυτός που πήρε νωρίς την άγουσα για τα αποδυτήρια και όχι ο Ολλανδός πρώην χαφ και μετέπειτα εμπνευστής της Μπαρτσελόνα που σάρωσε τα πάντα από το 2006 μέχρι και το 2011.
Το σκηνικό είναι τόσο περίεργο και διαρκές, ώστε μονάχα το βίντεο και μερικές φωτογραφίες είναι ικανά να περιγράψουν τι ακριβώς συνέβη. Ράικαρντ και Φέλερ τα «βρήκαν» αρκετά χρόνια αργότερα, συμμετέχοντας παρέα σε μια διαφήμιση, δίνοντας τα έσοδά τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Σκοτσέζικο... ντου(ς)!
Ας... ταξιδέψουμε στο μακρινό 1969 και τα προκριματικά για το Μουντιάλ του Μεξικό το 1970. Η Δυτική Γερμανία νίκησε 3-2 τη Σκοτία στο καθοριστικό ματς που έστειλε την πρώτη στα τελικά της διοργάνωσης και τους Βρετανούς στο... καναβάτσο. Εκεί όπου έστειλε και ο Τόμι Γκέμελ τον Χέλμουτ Χάλερ, καθώς του ήταν αδύνατο να μην απαντήσει στο φάουλ του Γερμανού μέσου!
Ο Χάλερ κλότσησε τον Γκέμελ όταν ο δεύτερος εφορμούσε προς την αντίπαλη εστία και είδε τον αντίπαλό του να γυρίζει οργισμένος και να τον κυνηγάει. Προσπάθησε με όλη του την... ψυχή να αποφύγει την... καρατιά (ας μας επιτραπεί η έκφραση, καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το περιγράψεις), δυστυχώς για τον ίδιο όμως την «έφαγε» καλά. Το βίντεο ξανά, μιλάει από μόνο του.


Κλωτσιά, φάπα... αποβολή!
Όταν τα βάζουν με τον πατέρα σου, δεν μπορείς παρά να πάρεις εκδίκηση και ακριβώς αυτό έκανε ο Ντέιβιντ Σπίντι στον προημιτελικό του Λιγκ Καπ Αγγλίας ανάμεσα στην ομάδα του, Κόβεντρι και τη Σάντερλαντ του Γκάρι Μπένετ. Ο τελευταίος πέντε χρόνια πριν είχε τσακωθεί με τον πατέρα του Σπίντι σε ημιτελικό της ίδιας διοργάνωσης και ο γιός κράτησε τη... βεντέτα ζωντανή.
Βλέποντας την ευκαιρία να ανοίγεται μπροστά του ο Σπίντι σήκωσε το πόδι του, με τις τάπες χτύπησε τον Μπένετ στο «λαβωμένο» γόνατό του και γύρισε στις εξέδρες κοιτάζοντας γεμάτος... υπερηφάνια για την εκδίκηση που είχε πάρει. Αυτό του κόστισε βέβαια, αφού δεν είδε τον Μπένετ ο οποίος λίγα δευτερόλεπτα μετά τον έπιασε από τον λαιμό και τον έριξε στις διαφημιστικές πινακίδες, μπροστά σε ένα πλήθος απογοητευμένο από την εικόνα. Αποβλήθηκαν και οι δυο.


Κλωτσιά στα... ευαίσθητα, σχεδόν!
Τρίτος γύρος του Κυπέλλου Αγγλίας της σεζόν 1993-94 και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αντιμετωπίζει εκτός έδρας τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Μια... πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Μαρκ Χιούζ να επιστρέψει στο γήπεδο από τον τραυματισμό του, όπως ακριβώς συμβαίνει με τον σερ Άλεξ Φέργκιουσον να του δίνει θέση βασικού. Ο μεγάλος σκόρερ των «κόκκινων διαβόλων» βέβαια δεν εκμεταλλεύθηκε αυτή την ευκαιρία απλώς σημειώνοντας το μοναδικό τέρμα του αγώνα στο 49’, αλλά φρόντισε να μείνει στην ιστορία για ένα από τα πιο σκληρά –και χαζά- φάουλ στην ιστορία.
Στο δεύτερο ημίχρονο ο Χιούζ «πολέμησε» με τον Ντέιβιντ Τατλ για τη μπάλα και όταν είδε πως δεν πρόκειται να κερδίσει τον περίφημο «χορό του αμυντικού χαφ με τον επιθετικό» -όπως ονομάζει αυτή την «αιώνια» ποδοσφαιρική μάχη ο Πολ ΜακΓκραθ στην αυτοβιογραφία του- αποφάσισε να κλοτσήσει τον αντίπαλό του στο αριστερό πόδι (http://www.youtube.com/watch?v=Dyj8yonT1Fs#t=10m00s). Δεν χρειάζεται να σας γράψουμε τίποτα περισσότερο από αυτό: ο Τατλ παραλίγο να χάσει την... οικογένεια, που λέμε στην Ελλάδα!

Μην τον τσαντίζετε...
Τα 17 τρόπαια του Ρόι Κιν με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μιλούν από μόνα τους για τα όσα κατάφερε στην καριέρα του ο μεγάλος Ιρλανδός χαφ. Στις μέρες μας όμως, με τους τίτλους στην άκρη του μυαλού μας, όλοι θυμόμαστε τον «Big Roy» της Γιουνάιτεντ για το πόσο... badass ήταν. Τόσο πολύ που οι κόκκινες κάρτες που είδε στα 19 χρόνια καριέρας του ίσως να αποτελούν και ρεκόρ.
Μια από τις πλέον ξεχωριστές είναι αυτή στον εκτός έδρας αγώνα με τη Νιούκαστλ τον Οκτώβριο του 1995, όταν έριξε μπουνιά (!) στον Άλαν Σίρερ. Ο Σίρερ δεν κατάφερε να κρατήσει τη μπάλα εντός γηπέδου, το πλάγιο ανέλαβε να εκτελέσει ο Κιν αλλά ο επιθετικός-θρύλος της Νιούκαστλ στάθηκε μπροστά του για να τον εμποδίσει. Ο Ιρλανδός χαφ δεν ήθελε και... πολύ. Του πέταξε τη μπάλα και στη συνέχεια του έριξε γροθιά στο πρόσωπο, δεχόμενος την κόκκινη κάρτα που αντίκρισε, δεύτερη συνεχόμενη στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ» καθώς και την περασμένη σεζόν είχε αφήσει την ομάδα του με δέκα παίκτες.


Το πιο βίαιο ματς ever!Ο αγώνας της Χιλής με την Ιταλία στο Μουντιάλ του ’62 περισσότερο θεωρείται αγώνας μποξ παρά ποδοσφαίρου. Ενδεικτικό της κατάστασης το γεγονός ότι το πρώτο ημίχρονο κράτησε 53 λεπτά, αφού ο διαιτητής αναγκάστηκε να δώσει οκτώ λεπτά καθυστερήσεις εξαιτίας των αμέτρητων συμπλοκών ανάμεσα στους παίκτες των δυο ομάδων.
Η πιο ξεχωριστή από αυτές ήταν ανάμεσα στον Ουμπέρτο Μάσκιο -γεννημένο στην Αργεντινή και διεθνή με την Ιταλία μέσο- και τον Ονορίνδο Λάνδα. Ο Μάσκιο είχε ήδη δεχθεί μια κλωτσιά στο στήθος (1), μια γροθιά στο πρόσωπο (2), είχε ρίξει ο ίδιος μια γροθιά σε πρόσωπο αντιπάλου (3) και είχε πατήσει στο πηγούνι (!) έναν αντίπαλο (4).Ήδη οι Ιταλοί έπαιζαν με εννέα παίκτες και το γεγονός ότι ο Μάσκιο –με όσα είχε κάνει- έπαιζε ακόμη, σε κάνει να αναρωτιέσαι τι έκαναν οι άλλοι δυο συμπαίκτες του για να αποβληθούν! Η σταγόνα που ξεχίλεισε το ποτήρι της –ομολογουμένως θαυμαστής- υπομονής του διαιτητή Κεν Άστον, ήταν όταν ο μέσος της Χιλής, Ελάδιο Ρόχας, έσπρωξε τη μπάλα μακριά παρότι η Ιταλία είχε κερδίσει φάουλ, θέλοντας να καθυστερήσει τους αντιπάλους του.
Αυτό εξόργισε τον Μάσκιο ο οποίος δεν εκτέλεσε το φάουλ αλλά κλότσησε τη μπάλα εκτός γηπέδου και στη συνέχεια τα έβαλε σχεδόν με όλους τους παίκτες της Χιλής, σε μια ανεπανάληπτη έκρηξη οργής με κεντρικό... στόχο τον άτυχο Ονορίνδο Λάνδα. Αυτό φυσικά δεν ήταν το... τέλος, αφού μετά τη λήξη του αγώνα ο Μάσκιο έδωσε το δεξί χέρι στον Λάνδα και με το αριστερό του έριξε γροθιά στο πρόσωπο, προκαλόντας εκ νέου γενική σύρραξη. Για την ιστορία, η Χιλή νίκησε 2-0. Ο αγώνας έμεινε γνωστός ως «Η Μάχη του Σαντιάγο».



http://www.onsports.gr/Podosfairo/Podosfairo-Afierwmata/item/361904-Metatrepontas-to-gipedo-se-ringk-photos-videos