- Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές σε είδη πρώτης ανάγκης
- Νομοθετικοί περιορισμοί δεν επιτρέπουν να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός
- Μέσα στο Δεκέμβριο το υπ. Ανάπτυξης προχωρά στην κατάργηση όλων των περιορισμών
Πεντακόσιους πενήντα πέντε νομοθετικούς περιορισμούς που κρατούν σε υψηλά επίπεδα τις τιμές στην ελληνική αγορά αποκαλύπτει έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης που φέρνει στο φως η Καθημερινή της Κυριακής.
Οι 555 νομοθετικοί περιορισμοί εμποδίζουν την λειτουργία του ανταγωνισμού και διατηρούν την ακρίβεια πληθώρας αγαθών, μεταξύ των οποίων το γάλα, τα απορρυπαντικά, τα φάρμακα, τα καύσιμα, τα βιβλία και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
Το τελικό κείμενο της έκθεσης θα παραδοθεί τις επόμενες ημέρες στο υπουργείο Ανάπτυξης, και θα αποτελέσει τη βάση για την κατάρτιση νομοσχεδίου που θα προβλέπει την κατάργηση όλων των περιορισμών, με στόχο την ομαλή λειτουργία της αγοράς.
Η “σκούπα” θα ξεκινάει από τις τιμές, θα περνάει από τις υπηρεσίες και θα φτάνει έως την κατάργηση και των εισφορών υπερ τρίτων.
Υπολογίζεται ότι το άμεσο όφελος από την κίνηση αυτή θα φτάσει τα 5 δισ ευρώ Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, φέρεται αποφασισμένος, σύμφωνα με την εφημερίδα να νομοθετήσει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου ή το αργότερο τον Ιανουάριο για όλες τις προτάσεις της έκθεσης.
Η έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία ζητήθηκε το 2012 από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, εστίασε στις κατηγορίες της επεξεργασίας τροφίμων, του λιανεμπορίου, των δομικών υλικών και του τουρισμού, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 21% του ΑΕΠ της Ελλάδας, και διασφαλίζουν το περίπου 24% των θέσεων εργασίας.
Ορισμένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της έκθεσης, σύμφωνα με την εφημερίδα, αφορούν -μεταξύ άλλων- την κατάργηση όλων των τελών και εισφορών υπέρ τρίτων, την απελευθέρωση των τιμών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και την κατάργηση του καθορισμένου μέγιστου χρόνου ζωής για το φρέσκο γάλα.