03 Νοεμβρίου 2013

Αυστηρότερες ποινές προβλέπει το νέο αντιρατσιστικό

Ερρίφθη ο κύβος για το νέο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, το οποίο τίθεται σύντομα σε διαβούλευση και παίρνει τον δρόμο για τη Βουλή.

Το νέο αντιρατσιστικό περιλαμβάνει αυστηρότερες ποινές κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και σύμφωνα με την κυβέρνηση αποτελεί συγκερασμό των προτάσεων που είχαν καταθέσει τα κόμματα, εναρμονίζοντας την ελληνική με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι όποιος προτρέπει σε πράξεις μίσους με βάση τη φυλή, το χρώμα ή τη θρησκεία αντιμετωπίζει φυλάκιση 3 μηνών έως και 3 ετών καθώς και χρηματικό πρόστιμο από 5.000 έως 20.000 ευρώ.

Οι ίδιες ποινές προβλέπονται και για ενώσεις προσώπων, ακόμα και κόμματα που θα προβούν σε ανάλογες ενέργειες.

Με το νέο νομοσχέδιο ποινικοποιείται, επίσης, η άρνηση ή η επιδοκιμασία εγκλημάτων, πολέμου, γενοκτονίας καθώς και του Ολοκαυτώματος αλλά και του ναζισμού, εφόσον εκφραστεί με τρόπο που μπορεί να υποκινήσει βία.

Το αδίκημα αυτό τιμωρείται με φυλάκιση έως και 3 χρόνια και χρηματικό πρόστιμο έως 20.000 ευρώ, ενώ οι ποινές είναι βαρύτερες εάν τελεστεί από δημόσιο λειτουργό.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης αποκτά τη δυνατότητα να επιβάλει υψηλά διοικητικά πρόστιμα, αλλά και να αποκλείσει από δημόσιες παροχές ή επιχορηγήσεις, νομικά πρόσωπα ή κόμματα που διαπράττουν ρατσιστικά εγκλήματα.