09 Νοεμβρίου 2013

Ο Βαρουφάκης , ο Γκαλμπρέιθ και ο … Τζίμ Άνταμς από την Σπάρτη

«Μα καλά. Πώς πήγε ο Τσίπρας στους γελαδάρηδες του Τέξας να μιλήσει;»

Αυτό ρώτησε κάποιος ανίδεος πολίτης που είδε ξαφνικά τον εν δυνάμει πρωθυπουργό να πηγαίνει στο Όστιν. Και θυμήθηκε όταν ήταν πιτσιρίκος που διάβαζε τον «Μικρό Καουμπόη» γνωστό και ως «Τζιμ Άνταμς» ή Δημήτρη Αδαμόπουλο από τη Σπάρτη. Τον ήρωα σερίφη που τα έβαζε με τους κακούς και τους κέρδιζε με την ελληνική ψυχή του.

Έτσι, λοιπόν, και ο κ. Τσίπρας, σαν άλλος Τζιμ Άνταμς πήγε στο Τέξας αλλά κατόπιν πρόσκλησης. Αυτός που οργάνωσε το ταξίδι αυτό ήταν ο γνωστός για την παρουσία του σε δεκάδες τηλεπαράθυρα, οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης. Όσοι δεν τον ξέρουν ήταν κάποτε «κολλητός» του Γιώργου Παπανδρέου και τον συμβούλευε περί των οικονομικών. Ωραίες συμβουλές, θα πει κανείς.

Μιλώντας στον Σκάι ο κ. Βαρουφάκης δεν ήταν και τόσο πειστικός για το σχέδιο του Τσίπρα, αλλά τι να κάνει κι αυτός; Η θολούρα είναι το καλύτερο όπλο για να κοροϊδεύεις τον κόσμο. Μάλιστα, σε ένα υποθετικό σενάριο στο οποίο πέφτει η παρούσα κυβέρνηση και στις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει τα ηνία της νέας κυβέρνησης, ο κ. Βαρουφάκης ρωτήθηκε για τις κινήσεις που θα μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Όταν πηγαίνεις σε μια διαπραγμάτευση πηγαίνεις με επιχειρήματα. Κανονικά θα έπρεπε να ζητηθεί μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στην οποία θα τεθεί το ελληνικό ζήτημα» είπε και πρόσθεσε πως ό,τι αναφέρεται στο μνημόνιο έχει αυτοαναιρεθεί.

Συνεπώς, όπως εξήγησε, δεν ισχύει πια. «Το χαρτί που υπογράψαμε έχει εκτροχιαστεί. Αν πάει η Ελλάδα σε μια Σύνοδο Κορυφής και ζητήσει αλλαγή των όρων του μνημονίου, μια τέτοια κίνηση θα λύσει τα στόματα και των υπολοίπων χωρών και τότε η Ελλάδα θα μπορεί να βρει μια διαπραγματευτική λύση». Καταλάβατε τίποτε;

Ο διοργανωτής κ. Βαρουφάκης, είχε κι άλλη βοήθεια στην προσπάθειά του να μετατρέψει τον κ. Τσίπρα από… πρόεδρο του 15μελούς και «απόβλητο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε διαπρύσιο κήρυκα της σημασίας της ΕΕ. Ένας ακόμη οικονομολόγος, φίλος του κ. Παπανδρέου βοηθά την περίοδο αυτή τον κ. Τσίπρα με «εντατικά μαθήματα» οικονομικών. Είναι ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ που κάποτε έκανε βόλτες στην Αθήνα ως φανερός σύμβουλος του κ. Παπανδρέου.

Αν λοιπόν οι κ. Βαρουφάκης και Γκαλμπρέιθ, οι άλλοτε φίλοι του κ. Παπανδρέου έχουν όλες αυτές τις φαεινές ιδέες που τις δίνουν και στον κ. Τσίπρα να τις λέει στα συνέδρια τότε σωθήκαμε. Ας κάνουμε τον Τσίπρα πρωθυπουργό για να ζήσουμε ανάλογες καταστάσεις μ’ αυτές του «θείου παιδιού» της οικογένειας Παπανδρέου.

www.antinews.gr/2013/11/09/233655