28 Νοεμβρίου 2013

Ο Αδωνις αναδεικνύεται σε αιχμή του δόρατος στη σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ

Του Αθανασιου Έλλις

Δεν γνωρίζω τον υπουργό Υγείας. Δεν τον έχω συναντήσει ποτέ. Η νεφελώδης πολιτική του σταδιοδρομία προσφέρεται για ποικίλα σχόλια. Πάμπολλες φορές έχει υποπέσει σε υπερβολές. Το ύφος του είναι συχνά ερειστικό. Εχει παραβιάσει βάναυσα την προτροπή του πρωθυπουργού να αποφεύγονται οι πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις. Ομως, οφείλει κανείς να του αναγνωρίσει ευθύτητα και ρεαλισμό, αρετές που στους πολιτικούς της σημερινής Ελλάδας, όπως και σε αυτή των προηγούμενων δεκαετιών, αποτελούν δυστυχώς την εξαίρεση, όχι τον κανόνα.

Με αφορμή τις συγκρούσεις του κυρίως για τα φάρμακα, αλλά και για άλλα ζητήματα που άπτονται του πιο ευαίσθητου τομέα που δεν είναι άλλος από αυτόν της υγείας, ο κ. Γεωργιάδης έχει φθάσει να είναι μια από τις φωνές της λογικής. Πιο βροντερή, είναι αλήθεια, από όσο θα έπρεπε, αλλά παρά ταύτα φωνή λογικής. Η διαπίστωση εκπλήσσει και πιθανώς να ενοχλεί, αλλά είναι η ωμή πραγματικότητα. Κατά τη θητεία του ως υφυπουργού Ανάπτυξης με αρμοδιότητα τη ναυτιλία, είχε επιδείξει την ικανότητα να συζητεί εποικοδομητικά τόσο με τους εφοπλιστές όσο και με τους εργαζομένους. Ισως τον βοηθάει το γεγονός ότι, σε αντίθεση με πληθώρα άλλων πολιτικών μας, είναι αυτοδημιούργητος και δεν προέρχεται από «τζάκι». Οτι έχει δραστηριοποιηθεί στον ιδιωτικό τομέα, έχει υποστεί ζημίες και τις έχει διαχειρισθεί.

Δεν θα διολισθήσω στην εύκολη συνωμοσιολογία. Δεν γνωρίζω κατά πόσον ευσταθεί και δεν υιοθετώ την κατηγορία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων εγχώριων φαρμακοβιομηχάνων. Με το ίδιο σκεπτικό απορρίπτω την περιγραφή του κ. Γεωργιάδη ως «ντίλερ» των πολυεθνικών. Και, φυσικά, ο άνθρωπος που ως προβεβλημένο στέλεχος του ΛΑΟΣ εθεωρείτο από κάποιους αντισημίτης, δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται τώρα «όργανο των Εβραίων».

Το βέβαιο είναι πως η φαρμακευτική περίθαλψη προσφερόταν για μια ήπια, εποικοδομητική και τελικώς συναινετική συζήτηση, αλλά αντ’ αυτού ζήσαμε ένα θέατρο του παραλόγου. Στα μάτια της κοινής γνώμης η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν έωλη και ο Αδωνις Γεωργιάδης κέρδισε τις εντυπώσεις, και μάλιστα στον ευαίσθητο χώρο της υγείας, που είναι ο πιο δύσκολος να τον διαχειρισθεί κανείς πολιτικά, ιδιαίτερα σε φάση δημοσιονομικής προσαρμογής, όπου καλείται να περικόψει δαπάνες.

Πέρα από το τι πιστεύει κανείς για τον υπουργό Υγείας, είναι γεγονός ότι κατεγράφη μια σημαντική νίκη της κυβέρνησης που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική. Σε μια περίοδο που η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ βάλλονται για τα σκληρά μέτρα που εφαρμόζουν, η τροπολογία εκπέμπει μια αίσθηση ανακούφισης καθώς εξυπηρετεί τους πολίτες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Το άνοιγμα των ελληνικών φαρμάκων στους συσχετισμούς των τιμών που υπάρχουν στην Ευρώπη εκ των πραγμάτων θα οδηγήσει σε μείωση τιμών και στο εσωτερικό. Ολο το σύστημα θα κινηθεί προς τα κάτω. Είναι κάτι που θα ωφελήσει τους πολίτες, έστω και αν πλήξει κάποιους από τους εγχώριους φαρμακοβιομηχάνους που, όπως είναι φυσικό, αντιδρούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχασε μόνον επικοινωνιακά. Απώλεσε και το ηθικό πλεονέκτημα. Ο πρόεδρος και τα στελέχη του δεν έπεισαν. Αντιλαμβανόμενος την επερχόμενη ήττα και κινούμενος υπό τη σκιά καταγγελιών περί προώθησης οργανωμένων οικονομικών συμφερόντων, ο κ. Τσίπρας αντέδρασε σπασμωδικά, αναδιπλώθηκε και ζήτησε δεκαήμερο διάλογο. Μόλις πριν από δύο εβδομάδες η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε 124 ψήφους και προκάλεσε μία απώλεια στον κυβερνητικό συνασπισμό. Χθες, απέτυχε να συσπειρώσει άλλα κόμματα ή βουλευτές. Με την αρνητική ψήφο συντάχθηκαν μόνον οι 72 βουλευτές του.

Η σταυροφορία του Αδ. Γεωργιάδη για τη μείωση της τιμής όλων των φαρμάκων κατάφερε να συσπειρώσει όχι μόνο τα δύο κόμματα της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και τα τρία της προηγούμενης. Η τροπολογία που κατέθεσε εξασφάλισε 164 ψήφους και μέσω αυτής η κυβέρνηση κατήγαγε σημαντική νίκη επί του κύριου αντιπάλου της.

Η ιδιοσυγκρασία του υπουργού Υγείας, η οποία αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο μέσα από τις συχνές τηλεοπτικές του εμφανίσεις, πολλάκις προκαλεί. Ομως, από τις τελευταίες εξελίξεις καθίσταται σαφές ότι ο κ. Γεωργιάδης αναδεικνύεται σε αιχμή του δόρατος στη σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και, μάλιστα, σε ένα πεδίο που μέχρι πρότινος εθεωρείτο «προνομιακό» για την αξιωματική αντιπολίτευση.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ