11 Νοεμβρίου 2013

Το γάντι στους Κινέζους για τον Πειραιά πετάει πολυεθνικός κολοσσός

Του Ηλία Γ. Μπέλλου

Ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ εξεδήλωσε με επιστολή του προς το υπουργείο ναυτιλίας και Αιγαίου επενδυτικό σχήμα νεοζηλανδικών συμφερόντων που συγκροτούν οι Morrison & Co και ICM Limited. Πρόκειται για εταιρείες που ελέγχουν ευρύτερο όμιλο ενεργειακών και μεταφορικών υποδομών σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Βρετανία, η Βραζιλία αλλά και εισηγμένο fund στο Λονδίνο που δραστηριοποιείται στις αναδυόμενες αγορές.

Το επενδυτικό αυτό ενδιαφέρον έρχεται να προστεθεί στο μοναδικό μέχρι τώρα υποψήφιο που δεν είναι άλλος από την κινεζική Cosco που διαχειρίζεται τους σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων ΙΙ και ΙΙΙ του ΟΛΠ και βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση νέας συμφωνίας για περεταίρω ανάπτυξη με την κατασκευή του δυτικού τμήματος του προβλήτα ΙΙΙ επενδύοντας άλλα 230 εκατομμύρια ευρώ. Η εξέλιξη εκτιμάται ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού τόσο την νέα σύμβαση με την Cosco όσο και την διαδικασία αξιοποίησης.

Η υποψηφιότητα για τον ΟΛΠ εκδηλώθηκε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας και σύμφωνα με κορυφαίες πηγές του υπουργείου ναυτιλίας σε σχετική επιστολή των επενδυτών αναφέρεται πως υπάρχει «ισχυρό ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά» και υπογραμμίζεται η ύπαρξη «στιβαρού συνδυασμού επενδυτικών κεφαλαίων μακροπρόθεσμου ορίζοντα και διαχειριστικών δεξιοτήτων».

Ποιοι είναι όμως οι νεοζηλανδοί που θα ανταγωνιστούν, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, τους Κινέζους για την απόκτηση του μεγαλύτερου λιμανιού της Ελλάδας;

Η Morrison & Co, είναι ο επενδυτικός βραχίονας της οικογένειας του, εκλιπόντος πέρυσι, νεοζηλανδού δισεκατομμυριούχου Hugh Richmond Lloyd Morrison ο οποίος άφησε πίσω του πέντε παιδιά. Η επιχειρηματική αυτοκρατορία που κληροδότησε χτίστηκε με τη συμμετοχή του στα προγράμματα αποκρατικοποιήσεων της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας και με άξονα το εισηγμένο επενδυτικό fund Infratil Limited το οποίο δραστηριοποιείται στους τομείς των δημόσιων μεταφορικών υποδομών αλλά και της ηλεκτροπαραγωγής, της διανομής φυσικού αερίου στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία και των διυλιστηρίων.

Ελέγχει μεταξύ άλλων και τα αεροδρόμια Wellington στη Νέα Ζηλανδία και Γλασκόβης και Κεντ στην Μεγάλη Βρετανία. Τις συμμετοχές στα δυο τελευταία έχει δηλώσει στα μέσα του καλοκαιριού πως προτίθεται να εκποιήσει και να επικεντρωθεί στην διαχείριση λιμένων. Σημειώνεται πως από το χαρτοφυλάκιό της έχουν περάσει ή περιλαμβάνονται ακόμα περιουσιακά στοιχεία όπως το λιμάνι του Portland στην Βικτώρια της Αυστραλίας, το Port Stanvac στην Αδελαΐδα, και το Port of Tauranga στη Νέα Ζηλανδία Η μέση ετήσια απόδοση ιδίων κεφαλαίων της Infratil από την ίδρυση της το 1994 έως σήμερα είναι της τάξης του 18%.

Ο δεύτερος εταίρος στο επενδυτικό σχήμα που δηλώνει ενδιαφέρον για τον ΟΛΠ είναι η ICM Limited που έχει ως βασικό αντικείμενο τη διαχείριση του εισηγμένου fund Utilico Emerging Markets Limited του οποίου το καθαρό ενεργητικό (αφαιρουμένων υποχρεώσεων) είναι της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ. Η μεγαλύτερη συμμετοχή του είναι στην International Container Terminal Services Inc. Πρόκειται για την Φιλιππινέζικων συμφερόντων διαχειρίστρια λιμένων, μια από τις μεγαλύτερες 10 στον διεθνώς, που έχει στο παρελθόν εκδηλώσει ενδιαφέρον και για το λιμάνια της Θεσσαλονίκης. Το ένα πέμπτο των κεφαλαίων του συγκεκριμένου fund είναι τοποθετημένο σε λιμάνια ενώ μεταξύ των συμμετοχών ξεχωρίζει και αυτή στην Ocean Wilsons Holdings Limited που ελέγχει τα Tecon Rio Grande Container Terminal και Tecon Salvador Container Terminal στην Λατινική Αμερική.

Ιδιαίτερη σημασία σχετικά με το who is who των νέων μνηστήρων του ΟΛΠ παρουσιάζουν και οι στενές συνεργασίες τους τόσο με το κρατικό συνταξιοδοτικό ταμείο της Νέας Ζηλανδίας το οποίο διαχειρίζεται περί τα 14 δισ. ευρώ όσο και με την Lazard Asset Management κορυφαίο στέλεχος της οποίας -και μάλιστα Έλληνας τραπεζίτης- συμμετέχει και στο ΔΣ του fund του νεοζηλανδικού ομίλου.

Ενδιαφέρον ενδεχομένως εμφανίζει αναφορικά με την ενεργοποίηση της συγκεκριμένης υποψηφιότητας και η παρουσία στη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Utilico Emerging Markets Limited του Έλληνα επενδυτικού τραπεζίτη και senior adviser της Lazard Asset Management, Αλέξανδρου Ζαγοραίου, γνωστού στην ελληνική αγορά και από την θέση του ως προέδρου του ΔΣ της Alpha Trust Ανδρομέδα αλλά και την συμμετοχή του στο ΔΣ της Τράπεζας Probank που απορροφήθηκε από την Εθνική.

Αναφορικά με την συνεργασία της Infratil με το κρατικό συνταξιοδοτικό ταμείο της Νέας Ζηλανδίας, New Zealand Superannuation fund, σημειώνεται πως από κοινού επένδυσαν στην Z Energy που ελέγχει σημαντικό μερίδιο στο μοναδικό διυλιστήριο στην χώρα αλλά και το μεγαλύτερο δίκτυο σταθμών ανεφοδιασμού καυσίμων εξαγοράζοντας τα assets αυτά από την Royal Dutch Shell Plc και κεφαλαιοποίησαν τον Αύγουστο υπεραξίες από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο όπου η εταιρεία αποτιμάται πλέον στα επίπεδα του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.


Πηγή:www.capital.gr