28 Νοεμβρίου 2013

Αρχηγός κόμματος γνώριζε πως ο αδερφός του βίαζε την κόρη του αλλά σιώπησε... στη Μ. Βρετανία, που αλλού;

Η αποκάλυψη πως ο πρόεδρος του Σιν Φέιν, Τζέρι Άνταμς, του κόμματος που αποτέλεσε τον πολιτικό βραχίονα του IRA, φέρεται να γνώριζε πως ο αδερφός του βίαζε κατ’ επανάληψη την κόρη του, σοκάρει την Βόρεια Ιρλανδία.

Ο Λιάμ Άνταμς, αδερφός του ηγέτη του Σιν Φέιν, καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκισης για το βιασμό της μεγαλύτερης κόρης του στα τέλη της δεκαετίας του '70 και στις αρχές της δεκαετίας του '80, όταν εκείνη ήταν μεταξύ τεσσάρων και εννέα ετών.

Ο Λιαμ Άνταμς κρίθηκε ένοχος για την "χειρότερη δυνατή προδοσία" 

Πέραν της τεκμηρίωσης της ενοχής του 58χρονου, η δίκη έθεσε το ερώτημα γιατί ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο Τζέρι, δεν είχε ειδοποιήσει τις αρχές νωρίτερα. Ο ηγέτης του Σιν Φέιν φέρεται να γνώριζε από το 1987 αλλά κατήγγειλε τον αδερφό του το 2007 και το 2009.

Ο Λίαμ Άνταμς τελικά παραδόθηκε στην ιρλανδική αστυνομία το 2010, μετά την έκδοση ενός ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης και εκδόθηκε στην Βόρεια Ιρλανδία έναν χρόνο αργότερα.

Η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας θα πρέπει τώρα να επαληθεύσει αν οι επιθεωρητές έκαναν σωστά την δουλειά τους όταν έκριναν ότι ο Τζέρι Άνταμς δεν προσπάθησε να καλύψει τον αδελφό του.

Ο πρόεδρος του Σιν Φέιν υποστηρίζει ότι δεν έκανε τίποτε που να είναι παράνομο και κατηγορεί τους αντιπάλους του ότι εκμεταλλεύονται αυτήν την καθαρά οικογενειακή υπόθεση για πολιτικούς σκοπούς.

Το σχόλιο του Τζέρι Άνταμς αναφέρεται στο ότι το καταστατικό του Σιν Φέιν την εποχή της αποκάλυψης του εγκλήματος όριζε πως αν υπήρχαν κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση έπρεπε να καταγγέλλονται και να αντιμετωπίζονται από την ιεραρχία του κόμματος και άρα ο Τζέρι Άνταμς είχε παραβιάσει τους κομματικούς κανόνες, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Belfast Telegraph.