27 Νοεμβρίου 2013

Γιάννης Τούντας: Επιβεβλημένη η μείωση των τιμών στα φάρμακα

Παρέμβαση του πρώην προέδρου του ΕΟΦ για τα γενόσημα και τα πρωτότυπα

«Η μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης αποτελεί προϋπόθεση για την επιβίωση της κοινωνικής ασφάλισης» δηλώνει ο τέως πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) καθηγητής κ. Γιάννης Τούντας, με αφορμή τη συζήτηση για το θέμα του φαρμάκου.
Ο κ. Τούντας τονίζει ότι η μείωση των τιμών στα φάρμακα που προωθεί η Πολιτεία, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα φθηνά και παλαιά φάρμακα, είναι πέρα ως πέρα επιβεβλημένη, ειδικά για τα off patent φάρμακα των πολυεθνικών εταιρειών και τα γενόσημα, οι τιμές των οποίων στην Ελλάδα είναι υψηλότερες σε σύγκριση με τις άλλες χώρες τις Ευρώπης. «Πολύ περισσότερο μάλιστα, μια που τα μέτρα ελέγχου του όγκου και της υποκατάστασης δεν έχουν ακόμα αποδώσει ικανοποιητικά οφέλη» σημειώνει.

Ειδικά για τα γενόσημα ο κ. Τούντας δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται θέμα ασφάλειας ή αποτελεσματικότητας, «γιατί είτε παράγονται στην Ινδία είτε στην Ελβετία είτε στην Ελλάδα, ελέγχονται και αδειοδοτούνται με τις ίδιες αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Γι' αυτό άλλωστε μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα από την πολύχρονη χρήση τους. Τα λίγα αναμενόμενα προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί από τους ελέγχους που διενεργεί ο ΕΟΦ τα τελευταία χρόνια είναι ισότιμα κατανεμημένα μεταξύ πρωτότυπων και γενόσημων φαρμάκων».

Το μόνο ουσιαστικό πρόβλημα που τίθεται, προσθέτει ο κ. Τούντας, είναι ότι οι επιβεβλημένες χαμηλές τιμές δυσχεραίνουν τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες να συναγωνιστούν τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες γενοσήμων, αλλά και τις μικρές εταιρείες εισαγωγής γενοσήμων. «Η προστασία όμως της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας δεν μπορεί να βασίζεται ούτε στη δυσφήμιση των εισαγόμενων γενοσήμων ούτε σε ανεπίτρεπτες αντισημιτικές αναφορές περί ισραηλινών συμφερόντων, ούτε βέβαια στην προστασία των τιμών τους σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης, δηλαδή σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος».

Σύμφωνα με τον κ. Τούντα, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί και πρέπει να ενισχυθεί με αναπτυξιακά κίνητρα φορολογίας και δασμών, με τον τρόπο που διενεργούνται οι διαγωνισμοί στα νοσοκομεία, με τον τρόπο αδειοδότησης και λειτουργίας των εταιρειών εισαγωγής γενοσήμων, καθώς και με την ενίσχυση της εξωστρέφειας, των συνεργασιών, της έρευνας και της καινοτομίας.

ΤΟ ΒΗΜΑ