07 Νοεμβρίου 2013

Τσίπρας όπως ο ΓΑΠ: «Ως εδώ και μη παρέκει»

Εντύπωση προκάλεσε στη Βουλή η επανάληψη από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ φράσης που εκστόμισε ο πρώην πρωθυπουργός το 2008 καταθέτοντας πρόταση μομφής κατά του Κ. Καραμανλή

«Ως εδώ και μη παρέκει» κοινός παρονομαστής των δύο τελευταίων προτάσεων μομφής που κατατέθηκαν στην Βουλή

«Και στη διεθνή σκηνή, η Κυβέρνηση αυτή, μας πηγαίνει από το ένα αδιέξοδο στο άλλο, χωρίς στρατηγική, χωρίς σχέδιο, χωρίς τόλμη, χωρίς θάρρος, χωρίς αποτέλεσμα. Λέμε απλά: Έως εδώ και μη παρέκει!» είναι μια από τις φράσεις που χρησιμοποίησε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου στις 25.3.2008 όταν ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τότε κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της τότε κυβέρνησης Καραμανλή.

«Δεκαπέντε μήνες μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, που έδωσε εντολή επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και τερματισμού των βάρβαρων και αναποτελεσματικών μέτρων λιτότητας, που έχουν οδηγήσει την ελληνική κοινωνία στο μη παρέκει» είναι η μια από τις φράσεις της ομιλίας του κ. Αλέξη Τσίπρα κατά την οποία εξήγησε τους λόγους που το δικό του κόμμα κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση Σαμαρά και η οποία προσομοιάζει σε πολλά σημεία με αυτή του κ. Παπανδρέου.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί απευθύνθηκαν στους βουλευτές όλων των κομμάτων καλώντας τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους επισημαίνοντάς τους η κυβέρνηση διέψευσε την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων τους.

Συγκεκριμένα, Γ. Παπανδρέου: «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι τώρα η ώρα ευθύνης για όλους μας, για κάθε εκπρόσωπο του ελληνικού λαού, για κάθε Βουλευτή που εξελέγη στις 16 Σεπτεμβρίου. Είναι η ώρα να εκφραστεί και να αποφασίσει υπεύθυνα για την πορεία της Ελλάδας, της πατρίδας. Ή θα συνεχίσει η Ελλάδα τον κατήφορο ή θα αλλάξει πορεία, θα ανατρέψει τα κακώς κείμενα, θα δώσει ξανά ελπίδα στον Ελληνισμό. Έξι μήνες μετά τις εκλογές, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει προδώσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Ο Έλληνας αισθάνεται αιχμάλωτος μιας Κυβέρνησης, που τον διέψευσε και τον διαψεύδει καθημερινά. Αισθάνεται αιχμάλωτος των προβλημάτων που τον κατακυριεύουν σε κάθε στροφή της ζωής του. Αισθάνεται αιχμάλωτος και έρμαιο των εξελίξεων, απροστάτευτος μπροστά στα φαινόμενα που έρχονται. Ανοχύρωτη η πολιτεία, ανοχύρωτος ο πολίτης, ανοχύρωτη η Ελλάδα».

Από την άλλη ο κ. Τσίπρας: «Η ευθύνη βαραίνει όλους τον καθένα και την καθεμία από εμάς τους βουλευτές όλων των κομμάτων και των πτερύγων του κοινοβουλίου. Η ευθύνη είναι βαριά και ιστορική. Ας την αναλάβει ο καθένας και η καθεμιά, καθ´ όπως του αναλογεί» ενώ νωρίτερα είχε υποστηρίξει πως «Επιλέξατε, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες και τις απατηλές προγραμματικές σας δεσμεύσεις, να ακολουθήσετε το δρόμο της πλήρους υποταγής στις επιθυμίες και τις υποδείξεις της τρόικας».

Επιπροσθέτως, και οι δύο μιλησαν για «λεηλασία» της δημόσιας περιουσίας και για πράξεις κατά των φορολογουυμένων και υπερ της διαπλοκής: ο κ. Παπανδρέου σημείωνε ότι «Το βασικό δικαίωμα στην αξιοπρεπή σύνταξη υπονομεύεται με την κακοδιαχείριση, τη λεηλασία των ταμείων και το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, που αναδιανέμει πλούτο υπέρ των πλουσίων και εις βάρος των μεσαίων και φτωχότερων Ελλήνων. Το εισόδημα κάθε μέσου Έλληνα και Ελληνίδας για κάθε νοικοκυριό υπονομεύεται συστηματικά με την ακρίβεια…. Η Κυβέρνηση, κάτω από τον ψεύτικο τίτλο της μεταρρύθμισης, ξεπουλά και τα τελευταία περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου. Και δεν είναι απλά «ασημικά»». Αντιστοιχα ο κ. Τσίπρας: «Μετά τη λεηλασία του εισοδήματος, τώρα ετοιμάζεστε να λεηλατήσετε και την ίδια την ιδιοκτησία. Καταστρέφετε τη μικρή και μεσαία διαστρωμάτωση, διαλύετε τη παραγωγική βάση, συρρικνώνετε και τις τελευταίες ελπίδες της ελληνικής οικονομίας για ανάκαμψη…».

Κοινή είναι επίσης και η αναφορά στην «θεσμική εκτροπή» αλλά και στα μίντια με τον τότε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να σημειώνει ότι « Δεν είναι αυτό που ζήτησε ο ελληνικός λαός στις 16 Σεπτεμβρίου… Οι θεσμικές παρεκτροπές σας στη δικαιοσύνη, στο Κοινοβούλιο, στα Σώματα Ασφαλείας, με την ποινικοποίηση του συνδικαλισμού, οι συνεχείς σας προσπάθειες να ελέγξετε, με προμήθειες, με μυστικά ή άλλα κονδύλια, με χρήματα του Υπουργείου Πολιτισμού –εκεί βλέπετε τον πολιτισμό- και αλλού, τα μέσα ενημέρωσης, τις τηλεοράσεις και την πολιτική ζωή του τόπου, αποτελούν απειλή απέναντι στο δημοκρατικό δικαίωμα του πολίτη να εκφράζεται ελεύθερα και να ελέγχει την εκτελεστική εξουσία». Ο κ. Τσίπρας είπε πως «Αυτή τη θεσμική εκτροπή δε δικαιούμαστε να την αποδεχτούμε. Εμείς ως Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν δικαιούμαστε να ανεχθούμε να αποδεχθούμε αυτή τη μέγιστη θεσμική εκτροπή» νωρίτερα είχε αναφερθεί στο λουκέτο της ΕΡΤ και την τροπολογία που δίνει προσωρινή άδεια ψηφιακής εκπομπής στα τηλεοπτικά κανάλια λέγοντας ότι με τον τρόπο αυτό ολοκληρώθηκε «πλήρως η εκτροπή και η μετατροπή της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας σε μιντιακή δημοκρατία».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «Οφείλουμε, έχουμε χρέος να τη σταματήσουμε. Η συρρίκνωση και η απαξίωση της δημοκρατίας, πρέπει να σταματήσει και να σταματήσει τώρα. Έχουμε χρέος να την εμποδίσουμε. Και με τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας, των Ελληνίδων και των Ελλήνων, είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρουμε να εμποδίσουμε αυτήν την πορεία. Να σταματήσουμε την καταστροφή και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο για μας και τα παιδιά μας». Αντιστοίχως ο κ. Παπανδρέου έκλεινε εκείνη την ομιλία του λέγοντας «Η χώρα δεν μπορεί να πληγώνεται άλλο. Ο Έλληνας και η Ελληνίδα έχουν δικαίωμα να ελπίζουν. Αυτή την ελπίδα διεκδικούμε να δώσουμε ξανά στην Ελλάδα, μία διαφορετική Ελλάδα, που προστατεύει και θωρακίζει τα συμφέροντα του ελληνισμού, που ενώνει, αντί να πολώνει και να διχάζει, που αναδεικνύει την αξία και όχι την εξουσία, που προωθεί τους ικανούς και όχι τους αρεστούς, που δίνει βάρος στην ανθρωπιά και όχι στην απαξίωση, μια Ελλάδα των αξιών».