06 Νοεμβρίου 2013

ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΑΣ! Βουτιά στα έσοδα από τον ΦΠΑ εστίασης

[Εμείς το είχαμε γράψει από τότε: Τζάμπα ρουσφέτι ζήτησαν από την τρόικα...]

Του Σπύρου Δημητρέλη

Μεγάλη μείωση παρουσίασαν τα έσοδα του προϋπολογισμού από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας τον Οκτώβριο, τον πρώτο μήνα που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εστίασης απέδωσαν το φόρο μετά τη μείωση του συντελεστή από το 23% στο 13%. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί προβληματισμό στο υπουργείο Οικονομικών καθώς παρά την υπερκάλυψη του στόχου του προϋπολογισμού για τα συνολικά έσοδα, τα έσοδα από τον ΦΠΑ πλην τελωνείων σημείωσαν μεγάλη πτώση.
Να σημειωθεί ότι η τρόικα έχει επιτρέψει σε πιλοτική βάση τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση και υπό τον όρο ότι αν χαθούν σημαντικά έσοδα ο συντελεστής τον Ιανουάριο θα επιστρέψει στο 23% βάζοντας παράλληλα ταφόπλακα και σε όποιο επιχείρημα της κυβέρνησης προς την τρόικα για μείωση και άλλων φόρων.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του capital.gr από το υπουργείο Οικονομικών, τον Οκτώβριο εισπράχθηκε συνολικά Φόρος Προστιθέμενης Αξίας ύψους 1,3 δις ευρώ έναντι 1,6 δις ευρώ που είχε εισπραχθεί τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Πρόκειται για μια μείωση της τάξης των 300 εκατ. ευρώ ή περίπου 17,5%. Αν εξαιρεθούν τα έσοδα ΦΠΑ των τελωνείων τότε η εικόνα των εσόδων από τον ΦΠΑ δεν αλλάζει, δηλαδή παραμένει στα επίπεδα του 17%.

Ο συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση μειώθηκε την 1η Αυγούστου. Με δεδομένο ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης είναι μικρομεσαίες, δηλαδή τηρούν βιβλία δεύτερης κατηγορίας και αποδίδουν ΦΠΑ κάθε τρίμηνο, τον Οκτώβριο απέδωσαν για πρώτη φορά ΦΠΑ με βάση τον μειωμένο συντελεστή. Συγκεκριμένα τον Οκτώβριο απέδωσαν ΦΠΑ για το τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου το οποίο περιλαμβάνει δυο μήνες με μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση του ΦΠΑ κατά 17,5% είναι το μεγαλύτερο μηνιαίο ποσοστό μείωσης που σημειώθηκε εντός του 2013, γεγονός που παραπέμπει στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Μάλιστα η μείωση αυτή είναι πολύ μεγάλη παρά το γεγονός ότι η φετινή τουριστική χρονιά ήταν μια από τις καλύτερες των τελευταίων ετών. Είναι κοινός τόπος επίσης ότι τα έσοδα από τον ΦΠΑ θα μπορούσαν να είναι σε καλύτερη κατάσταση με δεδομένο ότι σημαντικό μέρος των εξόδων ενός επισκέπτη της χώρας διοχετεύεται σε υπηρεσίες εστίασης.

Η κυβέρνηση είχε ποντάρει πολλά στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση καθώς τον περασμένο Ιούλιο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει την αποδοχή του αιτήματος από την τρόικα και είχε καλέσει τους επαγγελματίες του κλάδου να ρίξουν τις τιμές, να εκδίδουν αποδείξεις και να αποδίδουν το φόρο. Επίσης, το μέτρο είχε συνοδευτεί και από μια πρωτοφανή κινητοποίηση του ΣΔΟΕ στις τουριστικές περιοχές για έλεγχο έκδοσης αποδείξεων. Στο πλαίσιο των ελέγχων είχε μπει λουκέτο και σε επιχειρήσεις εστίασης που δεν εξέδιδαν αποδείξεις.