26 Νοεμβρίου 2013

Ο Άδωνις και η πρασινο-κοκκινο-ροζ συμμαχία

O Άδωνις Γεωργιάδης είναι ιστορικός. Έχει εκδοτικό οίκο και ένα μικρό κέντρο ελευθέρων σπουδών για τη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής. Δεν είναι πολιτικός από τζάκι ή από κομματικά γραφεία με θητεία στους πολιτικούς διαδρόμους της εξουσίας.

Ναι, είχε εκπομπή από όπου πουλούσε τα βιβλία του εκδοτικού του οίκου. Αυτή είναι η πρώτη κατηγορία εναντίον του: τηλε-πωλητής. Προφανώς δεν ήταν ανεπάγγελτος όπως το 70% των πολιτικών μας.
Ναι, η γυναίκα του τον αποκάλεσε “μπουμπούκο” εκτός αέρα, όταν της είχαν κάνει έκπληξη στο στούντιο και της είπαν ότι ο άντρας της έρχεται στην εκπομπή που φιλοξενούνταν η ίδια. Αυτή είναι η δεύτερη κατηγορία εναντίον του: ο μπουμπούκος.

Ναι, μιλάει πολύ στα κανάλια και έχει πάθος. Αυτή είναι η τρίτη κατηγορία εναντίον του: παρλαπίπας. Στη χώρα που βρίθει από τηλεοπτικούς μαϊντανούς και στη χώρα που οι δημοσιογράφοι στις εκπομπές τους μιλάνε περισσότερο από τους καλεσμένους τους είναι ενοχλητικό να παρεμβαίνει συχνά ο Γεωργιάδης. Όχι άλλοι. Μόνο αυτός.

Ναι, όσοι διαφωνούν με τις απόψεις του τον κατηγορούν για ακροδεξιό. Στις απόψεις του για γενικότερα ζητήματα κοσμοθεωρίας και ιστορίας. Όχι για τις πράξεις του.

Ναι, εσχάτως κατηγορήθηκε και για πλασιέ της τρόϊκας. Τόσο πολύ που ζήτησε ο ίδιος να πάρει τη δόξα της εφαρμογής των μέτρων του Μνημονίου αντί για τον Τόμσεν.

Έστω λοιπόν ότι δέχομαι τους χαρακτηρισμούς. Ναι, είναι τηλε-βιβλιοπώλης, μπουμπούκος, παρλαπίπας, ακροδεξιός, πλασιέ της τρόϊκας.

Να πάω παρακάτω; Στα έργα;

Ανέλαβε για τρεις μήνες το υπουργείο εμπορικής ναυτιλίας στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Ήρε το καμποτάζ. Το καμποτάζ των δεκαετιών.

Ανέλαβε τον Ιούνιο του 2013 το υπουργείο υγείας στην κυβέρνηση Σαμαρά. Ένα από αυτά που επιχειρεί σήμερα είναι να φέρει τα γενόσημα στο ΕΣΥ.

Η Ελλάδα είναι μία χώρα 11 εκατομυρίων και καταναλώνει πατενταρισμένα φάρμακα σαν να ήταν χώρα 40 εκατομυρίων. Γιατί; επειδή έχει ίσως το μοναδικό σύστημα υγείας στον κόσμο, κι αν όχι το μοναδικό, σίγουρα ένα από τα ελάχιστα, που αγοράζει συστηματικά πατενταρισμένα φάρμακα αντί για γενόσημα. Σε κόστος πέντε ή δέκα φορές μεγαλύτερο. Ο κοινός νους επιτάσσει την αξιολόγηση της κατάστασης.

Όταν εφαρμόστηκε η άρση του καμποτάζ, βγήκαν στους δρόμους οι Κόκκινοι. Το ΚΚΕ οργάνωσε διαδηλώσεις, αποκλεισμούς στα λιμάνια. Έβριζαν και γρονθοκοπούσαν ναυτικούς και τουρίστες από τα κρουαζιερόπλοια.

Σήμερα που επιχειρείται να εφαρμοστεί η λογική των γενοσήμων, από την οποία προφανώς ζημιωμένες θα βγουν οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, βγαίνουν στον δρόμο και στη Βουλή οι Ροζ του ΣΥΡΙΖΑ και διαμαρτύρονται. Βγαίνουν όμως και στα γήπεδα οι Πράσινοι. Η ομώνυμη εφημερίδα οπαδών του Παναθηναϊκού, την οποία εκδίδει ο υιός ιδιοκτήτη μεγάλης ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, παράτησε τα αθλητικά πρωτοσέλιδα κι αφού έβαλε ο ίδιος τους οπαδούς να αναρτήσουν πανό εναντίον του Γεωργιάδη, έκανε και σχετικό πρωτοσέλιδο



Η πρασινο-κοκκινο-ροζ συμμαχία είναι ιδιάζουσα. Συνδυάζει στενά προσωπικά οικονομικά συμφέροντα με ιδεολογικές αγκυλώσεις και με κρατικοδίαιτο λαϊκισμό. Να τη χαίρονται οι θιασώτες της.

Οι πολίτες που ακόμη διαθέτουν κοινόν νου δεν μπορούν παρά να θαυμάσουν τις πράξεις του Άδωνι Γεωργιάδη. Μόνο από αυτές τις δύο πράξεις, η χώρα θα ωφεληθεί μακροπρόθεσμα πολλάκις.

Εύγε “τηλε-πωλητή, μπουμπούκο, ακροδεξιέ παρλαπίπα και πλασιέ της Τρόϊκας”. Μακάρι όλοι όσοι δεν έχουν τέτοιους χαρακτηρισμούς στο βιογραφικό τους να λάμβαναν αποφάσεις που θα ωφελούσαν τη χώρα κατά το 10% όσο θα ωφεληθεί από τις δικές σου πράξεις.

Γνωρίζω ότι αυτό το κείμενο θα προκαλέσει αντιδράσεις. Ας μείνουν οι αντιδράσεις στην ουσία και στις πράξεις. Όχι σε λόγια και σε χαρακτηρισμούς.