11 Νοεμβρίου 2013

Σαμαράς για… το ψυχόδραμα του ΣΥΡΙΖΑ-Τα έξι βήματα εξόδου από την κρίση

Της Μαρίνας Μάνη

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν άφησε να πέσει κάτω καμία από τις κατηγορίες που του απηύθυνε νωρίτερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Απέδωσε, ευθέως, την πρόταση μομφής στην κυβέρνηση σε προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά προβλήματα που προκάλεσε στον ΣΥΡΙΖΑ η στροφή του ως προς τη θέση της χώρας στο ευρώ, έτσι όπως ολοκληρώθηκε στο Τέξας.

“ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει σύγχυση και αντιφάσεις”, είπε ο πρωθυπουργός, μιλώντας (πάλι) για “κομπογιανιτισμό” και “αναγωγή της παραπλάνησης σε επιστήμη”.

Μιλώντας για “το ψυχόδραμα που παίζεται στον ΣΥΡΙΖΑ, επικαλέσθηκε μία φράση του Σαίξπηρ, “από το σοβαρό στο γελοίο η απόσταση είναι μικρή, αλλά από το γελοίο στο σοβαρό είναι τεράστια”.

Απαντώντας στην κριτική για την στάση που τηρούσε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ.Σαμαράς είπε ότι “ναι, ήμασταν εναντίον του μνημονίου αλλά ψηφίζαμε ό,τι ήταν σωστό (σ.σ. περικοπές σπατάλης κλπ), ενώ δικαιωθήκαμε στην άποψη ότι το μνημόνιο θα οδηγούσε τη χώρα σε βαθιά και παρατεταμένη κρίση”.

“Βήμα βήμα”

Τονίζοντας (τρείς φορές) ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2016, στο τέλος της τετραετίας, απαρίθμησε τα έξι βήματα που αποτελούν στόχους της κυβέρνησής του.

--- Πρωτογενές πλεόνασμα – μέρος του οποίου θα διατεθεί για να μειωθούν οι αδικίες.

--- Ανάκαμψη της χώρας από νέο έτος, όπως πλέον συμφωνούν όλοι – «το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά ανάκαμψης μετά από 6 χρόνια ύφεσης».

--- Ανάκτηση εμπιστοσύνης – «το εμπορικό ισοζύγιο θα είναι για πρώτη φορά ελλειμματικό μετά από δεκαετίες».

--- Να βγούμε στις αγορές – «τέλος πια στα χρηματοδοτικά κενά, δεν το περίμεναν αλλά τους διαψεύσαμε, θα βγούμε στις αγορές το τέλος του 2014».

--- Σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης – «χωρίως όμως να θέσουμε σε κίνδυνο τα πλεονάσματα».

--- Τα πρωτογενή πλεονάσμα να γίνουν κανονικά πλεονάσματα σε δύο χρόνια – «ώστε η χώρα να μπορεί μόνη της να πληρώνει δαπάνες για τόκους και χρεολύσια».


Πηγή:www.capital.gr