14 Νοεμβρίου 2013

Το παρελθόν των μυστικών πρακτόρων γυναικών της CIA

Ποιες είναι οι "femme fatale" της CIA; Ποίος ο ρόλος τους στην ανδροκρατούμενη μικροκοινωνία των μυστικών υπηρεσιών; Μετά από σαράντα χρόνια έρχονται στη δημοσιότητα αδημοσίευτες συνεντεύξεις και ανέκδοτο υλικό με βετεράνους πράκτορες της CIA.
Πρόσφατα αποχαρακτηρίστηκαν από τη CIA οι συνομιλίες τεσσάρων γυναικών πρακτόρων οι οποίες ξεκίνησαν ως χαμηλόβαθμοι δακτυλόγραφοι και κατέληξαν επικεφαλής διεθνών παραρτημάτων της CIA. Μέσα από τις συνομιλίες μαθαίνουμε πως ήταν να είσαι γυναίκα πράκτορας στις στις ταραγμένες δεκαετίες του '60 και του '70.

Η πράκτορας Meredith εντάχθηκε στην υπηρεσία το 1979. Ξεκίνησε ως "κυρία του κυρίου" καθώς ο σύζυγός της ήταν και αυτός πράκτορας. Αρχικά κατείχε μια απλή γραμματειακή θέση με χαμηλότερες απολαβές.

Τα χρόνια πέρασαν και η Meredith κατάφερε να γίνει αναπληρώτρια διευθύντρια στο Ευρωπαϊκό Παράρτημα της CIA. Σαν γυναίκα έδινε προσοχή σε πράγματα που οι άνδρες συνάδελφοί της δεν έδιναν σημασία.

Λόγω τις ενασχόλησής της με τη μόδα μπορούσε να ξεχωρίσει τους αντίπαλους πράκτορες από τον τρόπο που εκείνοι ντύνονταν, με σαφώς καλύτερα αποτελέσματα από τους άντρες συναδέλφους της.

Μια δεύτερη πράκτορας που ακούει στο όνομα Patty που προσλήφθηκε στην υπηρεσία επίσης ως σύζυγος εργαζομένου στη δεκαετία του '70. Και η Patty έβρισκε εξαιρετικά απλό να διακρίνει τους αντίπαλους κατασκόπους όταν ψώνιζαν: "στα μαγαζιά, απλά δεν μπορούσαν να υποκρίνονται!".

Στην Patty, είχε απονεμηθεί το 2004 το βραβείο Distinguished Career Intelligence Medal της CIA το 2004.




Η Carla είναι η τρίτη πράκτορας. Αυτή κατάφερε να αποκαλύψει βομβιστική απόπειρα κατά αμερικανικής πρεσβείας, όταν ο αντίπαλος επιχειρησιακός πράκτορας υποτίμησε τις ικανότητές της.

Η Carla προσχώρησε στην CIA το 1965 και έφτασε μέχρι τον βαθμό του υποδιευθυντή του Αφρικανικού Παραρτήματος της.

Υπήρξαν στιγμές που οι γυναίκες έπρεπε να δουλέψουν μυστικά, χρησιμοποιώντας gadgets που θα ονειρευόταν ακόμα και ο Τζέιμς Μποντ.




Για παράδειγμα χρησιμοποιούσαν τροποποιημένα μέικ-απ, βραδινά φορέματα με ενσωματωμένους κοριούς κ.α ώστε να μπορούν να συλλέγουν απόρρητες πληροφορίες

Οι γυναίκες της CIA αποτελούσαν το 40% του εργασιακού δυναμικού της υπηρεσίας το 1953 ωστόσο μόνο το μόλις το 1/5 από αυτές είχε αγγίξει το μέσο μισθολογικό καθεστώς της CIA. Σε σύγκριση, το αντίστοιχο ποσοστό των αντρών που πληρώνονταν με τον μέσο μισθό άγγιζε το 70%.

Πηγή: motherjones.com
http://news247.gr/eidiseis/kosmos/to_parelthon_twn_mystikwn_praktorwn_gynaikwn_ths_cia.2502317.html