17 Νοεμβρίου 2013

Mε δανεικά η λειτουργία της ΝΕΡΙΤ μέχρι να αρχίσει να εισπράττει το ανταποδοτικό τέλος

Σε δανεισμό θα καταφύγει ο διάδοχος της ΕΡΤ, προκειμένου να ξεκινήσει τους πρώτους μήνες λειτουργίας από τον Μάρτιο του 2014. Πριν ακόμα βγει στον αέρα, η ΝΕΡΙΤ θα  αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας λόγω της αδυναμίας ταμεία και έγκαιρης είσπραξης των εσόδων από το ανταποδοτικό τέλος...

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Real Life, το ύψος του ανταποδοτικού τέλους προσδιορίζεται για την ώρα στα 2,7 ευρώ το μήνα ανά νοικοκυριό ( επί ΕΡΤ ήταν 4,25ευρώ) και αναμένεται να ενεργοποιηθεί εκ νέου στις αρχές του 2014.

Οι αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομικών υπολογίζουν πως ακόμα και αν το ανταποδοτικό τέλος επανέλθει στον λογαριασμό της ΔΕΗ την 1 Ιανουαρίου, το πρώτο ευρώ θα μπει στα ταμεία της ΝΕΡΙΤ στις αρχές Ιουνίου. Αυτό γιατί οι λογαριασμοί θα σταλθούν δυο μήνες αργότερα, αλλά οι δύο μήνες χονδρικά θα περάσουν μέχρι την εξόφληση τους και ένας μήνας επιπλέον έως ότου ολοκληρωθεί η  εκκαθάριση του ποσού από τη ΔΕΗ. Φυσικά ακόμα δεν γνωρίζουν σε τι ύψος θα φτάσουν τα έσοδα της ΝΕΡΤ, καθώς δεν μπορεί να προβλεφθεί πόσες διακοπές συνδέσεων ηλεκτροδότησης σε σπίτια και επιχειρήσεις θα γίνουν ως τότε.

Ως τον Ιούνιο η ΝΕΡΙΤ θα έχει ίδια κεφάλαια προς αξιοποίηση μόνο τα 5 εκατομμύρια ευρώ, που έχουν οριστεί από τον νόμο ως μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Τα έξοδα της για να πληρωθούν  μισθοί, τηλεοπτικά δικαιώματα ξένων προγραμμάτων και αθλητικών γεγονότων, αλλά και η εγκατάσταση δικτύου πομπών ενόψει της ψηφιακής μετάβασης,, αναμένεται να είναι υπερδιπλάσια.

Το σχέδιο προϋπολογισμού της ΝΕΡΙΤ για το 2014 που αναμένεται να κατατεθεί, προβλέπει έσοδα περίπου 210 εκατομμυρίων ευρώ. Για να προχωρήσει άμεσα το στήσιμο της εταιρείας και με δεδομένο ότι στο Δημόσιο δεν προβλέπεται υπερδωδεκάμενη χρήση, θα προηγηθεί κατάθεση άλλου προϋπολογισμού για τους δύο τελευταίους μήνες  του 2013, ύψους περίπου 50.000ευρώ.