13 Νοεμβρίου 2013

Ένοχος ο καπετάνιος, αθώο το πλήρωμα του πετρελαιοφόρου Prestige που ναυάγησε το 2002 στα ανοιχτά της Ισπανίας

Αθώοι κρίθηκαν οι τρεις από τους τέσσερις ναυτικούς του πληρώματος του πετρελαιοφόρου Prestige, το οποίο βυθίστηκε το 2002 στα ανοιχτά της Ισπανίας, προκαλώντας μια από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες οικολογικές καταστροφές στην ιστορία της Ισπανίας. Ένοχος κρίθηκε μόνο ο καπετάνιος Απόστολος Μαγκούρας, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 9 μηνών διότι αρνήθηκε τη ρυμούλκυση του πλοίου, πριν αυτό κοπεί στα δύο και βυθιστεί.

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να επιβληθεί 12ετής κάθειρξη στον 78χρονο Έλληνα πλοίαρχο Απόστολο Μαγκούρα, 9ετής κάθειρξη στον Έλληνα πρώτο μηχανικό Νικόλαο Αργυρόπουλο και πέντε χρόνια για τον τότε διευθυντή του ισπανικού εμπορικού ναυτικού Χοσέ Λουίς Λόπεθ-Σορς.

Ο τέταρτος κατηγορούμενος, ο Φιλιππινέζος ύπαρχος του πλοίου, διέφευγε της σύλληψης.

Ο εισαγγελέας δεν ζήτησε τη φυλάκιση του καπετάνιου αλλά ζήτησε την καταδίκη του ώστε η ναυτιλιακή εταιρεία και η ασφαλιστική εταιρία να υποχρεωθούν να πληρώσουν μέρος των ζημιών που ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ.

Το Prestige μετέφερε 77.000 τόνους πετρέλαιο από τη Λιθουανία στη Σιγκαπούρη όταν εξέπεμψε σήμα κινδύνου εν μέσω καταιγίδας στις 13 Νοεμβρίου του 2002.

Επί έξι ημέρες έπλεε στ' ανοικτά της Γαλικίας με ρήγμα στις δεξαμενές του.

Η ισπανική κυβέρνηση έδωσε εντολή να ρυμουλκηθεί στην ανοικτή θάλασσα, αλλά το πλοίο κόπηκε στα δύο με αποτέλεσμα να βυθιστεί το πρωί της 19ης Νοεμβρίου, στ' ανοικτά της Γαλικίας.

Πάνω από 60.000 τόνοι καυσίμου διέρρευσαν στη θάλασσα ρυπαίνοντας ακτογραμμή 2.000 χιλιομέτρων.

www.bankingnews.gr