25 Νοεμβρίου 2013

Στο εδώλιο ο κηπουρός του Σημίτη, Τάσος Μαντέλης, για τη μίζα της Siemens

Συνεχίζεται σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη του πρώην υπουργού Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, Τάσου Μαντέλη, για την υπόθεση χρηματικού ποσού που έλαβε σε δύο δόσεις από τη Siemens το 1998 και το 2000. Η δίκη είχε αναβληθεί πριν από περίπου δύο εβδομάδες λόγω της αποχής των δικηγόρων.

Εκτός από τον κ. Μαντέλη κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι επίσης οι Γεώργιος Τσουγκράνης επιχειρηματίας και κουμπάρος του κ. Μαντέλη, Αντωνία Μάρκου εφοριακή υπάλληλος, Ηλίας Γεωργίου πρώην στέλεχος της ελληνικής Siemens και Αριστείδης Μαντάς συνεργάτης του βασικού κατηγορούμενου.

Οι κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας κατά μόνας και από κοινού, άπαξ και κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Τι αναφέρει το παραπεμπτικό βούλευμα

Το παραπεμπτικό βούλευμα (αριθμ. 1828/2013) σύμφωνα με το οποίο ο πρώην υπουργός κατηγορείται πως έλαβε από τα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας «Siemens», ποσό 450.000 γερμανικών μάρκων ως αντάλλαγμα για την υπογραφή το 1997 της σύμβασης για την ψηφιοποίηση των κέντρων του ΟΤΕ.

Τα χρήματα είχαν περάσει σε δύο δόσεις σε λογαριασμό στη Γενεύη, τον οποίο είχε ανοίξει χρησιμοποιώντας την κωδική ονομασία ROCOS, ο συγκατηγορούμενος του κ. Μαντέλη, Γιώργος Τσουγκράνης. Μέρος των χρημάτων διακινήθηκε μέσω λογαριασμού της κ. Μάρκου, σε ελβετική τράπεζα.