05 Νοεμβρίου 2013

ΦΩΤΟ: Μαδρίτη-Xρυσαυγίτες εισέβαλαν σε Πανεπιστήμιο


Εισβολή 15 περίπου ατόμων, που φώναζαν ότι είναι μέλη της Χρυσής Αυγής, έγινε το απόγευμα της Δευτέρας, στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης.


Το περιστατικό έγινε το απόγευμα της Δευτέρας όταν μια ομάδα 15 ατόμων κρατώντας ναζιστικά σύμβολα μπήκαν μέσα στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης (UCM). Έσπασαν αντικείμενα, έσκισαν διάφορες αφίσες που βρίσκονταν μέσα στο τμήμα ενώ προπηλάκισαν και φοιτητές που προσπάθησαν να τους διώξουν από το τμήμα.

Ένας φοιτητής που ήταν αυτόπτης μάρτυρας, δήλωσε πως τα άτομα αυτά ήταν ντυμένοι στα μαύρα, και μπήκαν πολύ γρήγορα μέσα στην αίθουσα. Άρχισαν να κλωτσάνε τα τραπέζια, να σπρώχνουν τους φοιτητές που προσπαθούσαν να τους εμποδίσουν ενώ έσκιζαν όλες τις αφίσες που υπήρχαν.

Τα άτομα αυτά άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα και δήλωσαν πως είναι μέλη της Χρυσής Αυγής.

Μάλιστα στα πανό που κρατούσαν έγραφαν αριστερά και δεξιά τα ονόματα των δύο νέων που σκοτώθηκαν στο Νέο Ηράκλειο το βράδυ του Σαββάτου.


Χρυσή Αυγή αλά ισπανικά

Πάντως το παράδειγμα της ελληνικής Χρυσής Αυγής φαίνεται να ακολουθούν και κάποιοι άλλοι στην Ισπανία.

Ο Πέδρο Πάμπλο Πένια, πρόεδρος της Εθνικής Συμμαχίας (Allianza National), δεν διστάζει να αυτοπροσδιοριστεί ως φασίστας και νεοναζί. Το κόμμα ιδρύθηκε πριν από επτά μόλις χρόνια με βασικούς άξονες της ιδεολογίας του το τρίπτυχο “έθνος, φυλή και σοσιαλισμός”. Οι πρώτες εκλογικές επιδόσεις των κληρονόμων του φρανκισμού δεν ήταν πάντως εντυπωσιακές. Το κόμμα συγκέντρωσε μόλις 0,3% στις βουλευτικές εκλογές του 2011 και εξέλεξε μερικούς δημοτικούς συμβούλους στη Βαλένθια, τη Μαδρίτη και την Καταλονία.

Ωστόσο, ποντάροντας στην οικονομική κρίση και τα σκάνδαλα διαφθοράς στο κυβερνητικό Λαϊκό Κόμμα, η ισπανική Εθνική Συμμαχία ελπίζει σε απότομη αύξηση της δημοτικότητάς της.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, στην Κιχόρνα, κοντά στη Μαδρίτη, όπου η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου ανήκει στο Λαϊκό Κόμμα, εκπαιδευτικό ίδρυμα διοργάνωσε “μπαζάρ” με αντικείμενα της φρανκικής περιόδου. Είχε προηγηθεί, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η δημοσίευση φωτογραφιών των μελών της ηγεσίας της νεολαίας του Λαϊκού Κόμματος με φρανκικά σύμβολα.

Στις 12 Οκτωβρίου, ημέρα της εθνικής γιορτής στην Ισπανία, η Εθνική Συμμαχία συμμετείχε σε διαδήλωση κατά της αυτονομίας της Καταλονίας κρατώντας σημαίες της φρανκικής Ισπανίας.“Αυτό που επιδιώκουμε είναι η προσέλκυση της μερίδας του ισπανικού λαού που πιστεύει ακόμη στις παραδοσιακές αρχές, την ειλικρίνεια, τη πειθαρχία, τον πατριωτισμό, τη θρησκεία, τον ανδρισμό”, τονίζει ο νεοφασίστας Πένια.

Στην προσπάθειά της να διευρύνει το ακροατήριο της η Εθνική Συμμαχία επενδύει στην “κοινωνική δράση”, μιμούμενη μεταξύ άλλων και το παράδειγμα της ελληνικής Χρυσής Αυγής. “Η κρίση μπορεί να μάς βοηθήσει”, λέει ο Πένια αποκαλύπτοντας ότι το κόμμα του συγκεντρώνει ήδη τρόφιμα, ρούχα και σχολικά είδη για παροχή βοήθειας “μόνο για Ισπανούς”.



Πηγή: euronews