02 Δεκεμβρίου 2013

Στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2009 βρέθηκε η ελληνική μεταποίηση το Νοέμβριο

Με το μικρότερο ρυθμό των τελευταίων 4 ετών συρρικνώθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ελλάδα το Νοέμβριο.

Σύμφωνα με την μηνιαία έρευνα της Markit ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) αυξήθηκε στις 49,2 μονάδες τον Νοέμβριο από τις 47,3 μονάδες τον Οκτώβριο. Αν και ο δείκτης...
παραμένει κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την επέκταση από την συρρίκνωση, ωστόσο έχει σημειώσει μεγάλη βελτίωση.

Τα νέα στοιχεία της Markit επιβεβαιώνουν τις ενδείξεις ότι η ελληνική οικονομία βγαίνει σταδιακά από την ύφεση. Τα επίπεδα παραγωγής αυξήθηκαν ελάχιστα τον Νοέμβριο (πρόκειται όμως για την πρώτη αύξηση μετά από τέσσερα χρόνια συνεχούς συρρίκνωσης), ενώ μία ακόμη αισιόδοξη εξέλιξη ήταν η σταθεροποίηση των νέων παραγγελιών. Η έρευνα έδειξε επίσης μείωση της απασχόλησης και της αγοραστικής δραστηριότητας με τον μικρότερο ρυθμό σε διάστημα 4 περίπου ετών.

Εξάλλου, στο υψηλότερο επίπεδο 2,5 ετών εκτινάχθηκε ο δείκτης δραστηριοτήτων του κλάδου μεταποίησης της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, ο δείκτης ενισχύθηκε στο 51,6 το Νοέμβριο από 51,3 τον προηγούμενο μήνα και αποδεικνύεται υψηλότερος της αρχικής εκτίμησης που περιοριζόταν στο 51,5.



Newsroom ΔΟΛ