12 Δεκεμβρίου 2013

Από την… Αργεντινή στην Ευρώπη και τα ψέμματα Χουντή

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Πέρυσι τέτοια εποχή, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλ. Τσίπρα βρισκόταν στην Αργεντινή. Λίγο καιρό νωρίτερα, μάλιστα, είχε δηλώσει στη Βουλή «μακάρι να γινόμασταν Αργεντινή», ξεσηκώνοντας θύελλα σε βάρος του.

Σήμερα, οι ταραχές στη χώρα της Λατινικής Αμερικής φέρνουν ξανά στο προσκήνιο τις δύσκολες στιγμές που βιώνει μετά την εκδίωξη του ΔΝΤ και τη διεθνή οικονομική απομόνωση που έχει υποστεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, και ο κ. Τσίπρας έχουν αλλάξει. Παρακολουθούν από απόσταση τα γεγονότα, αποφεύγοντας κάθε σχόλιο και εστιάζοντας σε πολιτικές «νομιμοφροσύνης» στην Ευρώπη. Επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με στελέχη της Κουμουνδούρου, είναι και παραμένει «η λύση για την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης», αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά στην εκδίωξη των δανειστών, αλλά μην αποκλείοντας μονομερείς ενέργειες.

Τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε υιοθέτησε, ακόμη και στο ταξίδι του κ. Τσίπρα, το «μοντέλο Αργεντινής», αλλά επιχειρεί να αξιοποιήσει τις εμπειρίες στο βαθμό που είναι εφικτή η σύγκριση με την Ελλάδα και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Έτσι, ο κ. Τσίπρας καταφεύγει πλέον σε ταξίδια στα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων. Από χθες, βρίσκεται στο Στρασβούργο και σήμερα θα έχει κρίσιμη (και συμβολική) συνάντηση με τον Επίτροπο Οικονομικών, Όλι Ρεν. Χθες, συνάντησε τους εισηγητές της οιονεί «εξεταστικής» επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τα μνημόνια και την τρόικα στις χώρες της Ε.Ε. και ζήτησε την παράταση των εργασιών της επιτροπής, ενώ τούς παρέδωσε τη «Μαύρη Βίβλο» των μνημονίων, η οποία είναι ένα – κατά τον ΣΥΡΙΖΑ – κείμενο που αποδεικνύει ότι οι πολιτικές λιτότητας οδήγησαν σε ανθρωπιστική κρίση.

Ζήτημα ανέκυψε, ωστόσο, με δήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Χουντή, ο οποίος συνοδεύει τον κ. Τσίπρα. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι ο Επίτροπος Ανταγωνιστικότητας, Χ. Αλμούνια, σε απάντηση σε ερώτησή του, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κουρέματος στις καταθέσεις. Κάτι που προκάλεσε την παρέμβαση-διάψευση του διοικητή της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλου, αλλά και του κ. Αλμούνια, ο οποίος, διά του εκπροσώπου του, διέψευσε τον κ. Χουντή. «Δεν υπάρχει περίπτωση με κανένα νομικό πλαίσιο, σημερινό ή μελλοντικό, να γίνει κούρεμα καταθέσεων στην Ε.Ε. για ποσά κάτω των 100.000 ευρώ», αναφέρεται στη δήλωση του Αντ. Κολομπανί.

Πηγή:www.capital.gr