01 Δεκεμβρίου 2013

Ραγδαίες εξελίξεις: Αναγνωρίστηκε από την Κύπρο ο εκτελεστής του Ν. Ηρακλείου

Τον έναν από τους δύο εκτελεστές των μελών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο φέρεται να αναγνώρισε κατηγορούμενος που κρατείται στην Κύπρο.

Πρόκειται για τον 29χρονο Δημήτρη Μαμαλικόπουλο, ο οποίος κατηγορείται για την πενταπλή δολοφονία που σημειώθηκε στην Αγία Νάπα τα ξημερώματα της 23ης Ιουνίου 2012. Κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ μετέβη την περασμένη Δευτέρα στην Κύπρο, όπου συναντήθηκε με τον υπόδικο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», ο 29χρονος έδωσε σημαντικά στοιχεία για την ταυτότητα του ενός από τους δύο εκτελεστές στο Νέο Ηράκλειο.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο προφυλακισμένος αντιεξουσιαστής φέρεται να δήλωσε ότι ο συγκεκριμένος συμμετείχε και στην επίθεση κατά του Α.Τ. Αγίας Παρασκευής τον Οκτώβριο του 2009.

Επισήμως, η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (ΔΑΕΕΒ ή Αντιτρομοκρατική) παραδέχεται μόνο την επίσκεψη του κλιμακίου της στη Μεγαλόνησο. Ωστόσο, η συνάντηση με τον κατηγορούμενο ως εκτελεστή των πέντε «μπράβων» γνωστού επιχειρηματία της Κύπρου δεν επιβεβαιώνεται και η επίσκεψη αποδίδεται στη στενή και συχνή συνεργασία που έχουν μεταξύ τους οι αξιωματικοί από τις δύο χώρες.



Κατά δήλωσή του, ο 29χρονος «πληροφοριοδότης» συμμετείχε στην επίθεση εναντίον του Α.Τ. Αγίας Παρασκευής τον Οκτώβριο του 2009, στο «κάδρο» της οποίας έβαλε και τον εκτελεστή των δύο μελών της Χ.Α.Παρ’ όλα αυτά, κυπριακές πηγές αναφέρουν ότι σκοπός του ταξιδιού των εξειδικευμένων αξιωματικών είναι να επιχειρήσουν εκ νέου να συλλέξουν πληροφορίες από τον έγκλειστο αντιεξουσιαστή, για τον οποίο υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι στο πρόσφατο παρελθόν έχει μετάσχει σε ένοπλες επιθέσεις του λεγόμενου «αντάρτικου πόλης» στην Ελλάδα.

Την επίσκεψη δεν γνώριζε ούτε καν η κυπριακή αστυνομία, αφού δεν υπήρξε επίσημο αίτημα από το ελληνικό υπουργείο Δημόσιας Τάξης ή Δικαιοσύνης για ανάκριση κρατουμένου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για τον λόγο αυτό, εκτιμάται ότι η συνεννόηση έγινε «σε πολύ υψηλό επίπεδο» και δεν αποκλείεται η συνάντηση να πραγματοποιήθηκε με απόλυτη μυστικότητα στην κεντρική φυλακή Λευκωσίας, όπου κρατείται ο Μαμαλικόπουλος.




Ο Δημήτρης Μα­μαλικόπουλος έδωσε ενδιαφέροντα στοιχεία στους αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ.

Καθόλου τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται και η χρονική στιγμή που επελέγη για την «επίσκεψη». Η δίκη για την υπόθεση της Αγίας Νάπας βαίνει στο τέλος της και οι αστυνομικοί μπορούν πλέον να «διαπραγματευτούν» με τον κρατούμενο τις πληροφορίες που τυχόν γνωρίζει για τους πρωταγωνιστές της νέας γενιάς τρομοκρατίας στην Ελλάδα…

«Συμβόλαιο θανάτου»


Ο 29χρονος αρνείται ότι ήταν ένας εκ των δραστών της πενταπλής δολοφονίας στην Αγία Νάπα. Στις 23 Ιουνίου 2012 σωματοφύλακες Κύπριου επιχειρηματία έπεσαν νεκροί ύστερα από ενέδρα που έστησαν οι εκτελεστές.

Το πενταπλό φονικό που είχε συγκλονίσει την Κύπρο -και όχι μόνο- είχε σημειωθεί τα ξημερώματα του Σαββάτου, 23 Ιουνίου στην Αγία Νάπα. Μέσα σε 40 δευτερόλεπτα -τόσο είχε διαρκέσει η επίθεση-, πέντε άτομα είχαν πέσει νεκρά από τα πυρά αγνώστων…

Οπως προέκυψε από τη συνεργασία των αστυνομικών Αρχών σε Κύπρο και Ελλάδα, οι τρεις δράστες είχαν αναλάβει «συμβόλαιο θανάτου» για γνωστό Κύπριο επιχειρηματία που δραστηριοποιείται σε νυχτερινά καταστήματα. Οι φερόμενοι ως εκτελεστές είχαν στήσει ενέδρα στη λιμουζίνα του επιχειρηματία, η οποία κινούνταν σε σκοτεινό περιφερειακό μονόδρομο κοντά στην πλατεία της Αγίας Νάπας. Οι δράστες παραμόνευαν σε ασφαλές μέρος και μόλις είδαν το όχημα άνοιξαν πυρ.

Πέντε άτομα, ο 33χρονος Φίλιππος Λουκαΐδης και ο 28χρονος Μάριος Καραολής από τη Λευκωσία, ο 35χρονος Γιώργος Γεωργίου από το Παραλίμνι, ο 25χρονος Τζιορτζιάν Καταλίν Κομάν και ο 25χρονος Μαρσέλ Αουρέλ Κολεάσα από τη Ρουμανία, οι οποίοι εργάζονταν ως σωματοφύλακες του επιχειρηματία, έπεσαν νεκροί από τα πυρά που προήλθαν από πυροβόλο όπλο.

Οι σφαίρες έπληξαν τα θύματα στο κεφάλι και στο στήθος, ενώ το διάτρητο από σφαίρες αυτοκίνητο συνέχισε ακυβέρνητο την πορεία του, προσέκρουσε σε σταθμευμένο αυτοκίνητο και ακινητοποιήθηκε. Οι τρεις εκτελεστές πλησίασαν το όχημα και ξαναπυροβόλησαν εν ψυχρώ τους πέντε επιβαίνοντες. Αμέσως μετά, τράπηκαν σε φυγή, ενώ λίγα μέτρα παρακάτω επιβιβάστηκαν σε όχημα που είχαν μισθώσει. Οι τέσσερις πέθαναν ακαριαία, ενώ ο πέμπτος ξεψύχησε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Τα λάθη έδειξαν τους δολοφόνους

Οπως έκανε γνωστό το Τμήμα Ανίχνευσης Εγκλημάτων της Κυπριακής Αστυνομίας, κατά τη διαφυγή τους, το καπέλο του ενός δράστη έφυγε από το κεφάλι του και φάνηκε το πρόσωπό του, καθώς και τα μακριά του μαλλιά. Η ανάλυση της φωτογραφίας του ήταν η αρχή για την εξιχνίαση της υπόθεσης.

Δύο ακόμη «λάθη» των εκτελεστών συνέβαλαν καθοριστικά στον εντοπισμό τους: είχαν μισθώσει ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο με τα πραγματικά τους στοιχεία και είχαν κλείσει δωμάτια σε απόσταση λίγων μόνο μέτρων από το σημείο συμπλοκής. Και οι δύο Ελλαδίτες μάλιστα έφυγαν από την Κύπρο με πτήσεις την επόμενη μέρα. Επίσης, τέσσερις κάμερες κατέγραψαν καρέ καρέ την εν ψυχρώ δολοφονία των πέντε ατόμων, κι έτσι οι Αρχές οδηγήθηκαν στα ίχνη των εκτελεστών.

Αποδείχτηκε ότι οι δύο τουλάχιστον ήταν παλιοί γνώριμοι της Αντιτρομοκρατικής, με… θητεία στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Επρόκειτο για τον 29χρονο Δημήτρη Μαμαλικόπουλο και τον 41χρονο Αναστάσιο Τσεχιλίδη, ενώ αργότερα συνελήφθη και ένας ακόμη 27χρονος. Μάλιστα, ο 29χρονος συνελήφθη μέσα σε κατάληψη της οδού Βαλτετσίου στα Εξάρχεια, όπου η αστυνομία πραγματοποίησε και έρευνα, χωρίς ωστόσο να βρει περαιτέρω στοιχεία.

Η προφορική μαρτυρία του Σ. Μαμαλικόπουλου-Παραδέχτηκε τη συμμετοχή του στο χτύπημα κατά του Α.Τ. Αγίας Παρασκευής
Από την πρώτη στιγμή που οδηγήθηκε στον 12ο όροφο του κτιρίου της ΓΑΔΑ, οι άνδρες της ΔΑΕΕΒ δεν έχασαν την ευκαιρία να έχουν μια «φιλική κουβέντα» με τον Δημήτρη Μαμαλικόπουλο, όχι τόσο για το θέμα του πενταπλού φονικού στην Κύπρο, όσο -κυρίως- για το εγχώριο αντάρτικο πόλης, για το οποίο ο αντιεξουσιαστής γνώριζε πρόσωπα και πράγματα.

Με την απειλή της απέλασης να αιωρείται πάνω από το «κεφάλι» του, ο 29χρονος αντιεξουσιαστής φέρεται να έδωσε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία στους αστυνομικούς.

Αξιόπιστες πηγές του «Εθνους της Κυριακής» αναφέρουν πως ο συλληφθείς παραδέχθηκε ότι ο ίδιος συμμετείχε στο χτύπημα κατά του αστυνομικού τμήματος της Αγίας Παρασκευής.

Τότε, τέσσερις άγνωστοι που επέβαιναν σε δύο μοτοσικλέτες «γάζωσαν» το τμήμα στην οδό Πεντέλης 10. Τη συγκεκριμένη επίθεση είχε αναλάβει η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Ομάδες Προλεταριακής Λαϊκής Αυτοάμυνας».

Η προκήρυξη

Στην πολύ σύντομη προκήρυξη που δημοσιεύτηκε λίγες μέρες αργότερα, οι συντάκτες σημείωναν: «Απέναντι στο καθεστώς τρόμου που οι κρατικές δυνάμεις καταστολής και οι φασιστικές συμμορίες από κοινού επιχειρούν να εδραιώσουν στους χώρους όπου το προλεταριάτο και η νεολαία ζει, εργάζεται και αγωνίζεται και το οποίο αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για την ομαλή διεξαγωγή της επιχείρησης μετακύλισης των απωλειών της καπιταλιστικής κρίσης από το κεφάλαιο στον εργαζόμενο λαό, το λαϊκό επαναστατικό κίνημα πρέπει να λάβει άμεσα τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, όλα τα οργανωτικά και τεχνικά εκείνα μέτρα, που θα επιτρέψουν στο προλεταριάτο να αποκρούσει την τρομοκρατία και να ματαιώσει τα σχέδια των εκμεταλλευτών του».

Παρόλο που ο Μαμαλικόπουλος φέρεται να παραδέχθηκε τη συμμετοχή του στο χτύπημα αυτό, κατά την προφορική του μαρτυρία στους αστυνομικούς, αρνήθηκε επίμονα να καταθέσει επίσημα όσα γνωρίζει. Οι αξιωματικοί, ίσως, γιατί πίστεψαν ότι θέλησε να τους «παγιδεύσει» προκειμένου να μην εκδοθεί στην Κύπρο, είτε γιατί δεν έκριναν ως αξιόπιστη τη μαρτυρία του, τον οδήγησαν στον Κορυδαλλό και από εκεί τελικά στη Μεγαλόνησο.

Για την ιστορία, πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 29χρονος υπέστη ξυλοδαρμό στον Κορυδαλλό από κρατούμενους αντιεξουσιαστές. Χρειάστηκε μάλιστα να μεταφερθεί στη ΣΤ’ πτέρυγα της φυλακής, κοντά στο κελί του Ακη Τσοχατζόπουλου,για την προσωπική του ασφάλεια…

Πως μίλησε ο 29χρονος στην αντιτρομοκρατική-Αξιοποίησαν την επιθυμία του για επιστροφή στην Ελλάδα
Η διπλή δολοφονία της 1ης Νοεμβρίου στο Νέο Ηράκλειο βρήκε τον Δημήτρη Μαμαλικόπουλο κρατούμενο στις κυπριακές φυλακές.

Ηδη, από το τέλος Αυγούστου, είχε αρχίσει η εκδίκαση της υπόθεσης των δολοφονιών στην Αγία Νάπα από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο στη Λάρνακα. Ο ίδιος αρνείται από την πρώτη στιγμή κάθε κατηγορία και δηλώνει πως δεν είχε καμία σχέση με τους φόνους.

«Δεν είμαι εγώ αυτός που σκότωσε τους 5 αυτούς ανθρώπους. Δεν είμαι εγώ αυτός που εκτέλεσε κατά τρόπο επαγγελματικό αυτούς τους ανθρώπους. Δεν είμαι δολοφόνος και πολύ δε περισσότερο πληρωμένος δολοφόνος όπως θέλουν να με παρουσιάσουν. Δεν έχω πάρει ποτέ στη ζωή μου όπλο και ούτε γνωρίζω ούτε από όπλα ούτε από τύπους όπλων», είπε ο κατηγορούμενος στη γραπτή ανωμοτί απολογία του – επειδή ως αντιεξουσιαστής δεν ήθελε να καταθέσει στο δικαστήριο.

Δεν παρέλειψε επίσης να περιγράψει τις δύσκολες μέρες που περνάει ως υπόδικος στην Κύπρο. «Εντός των Κεντρικών Φυλακών, οποιοδήποτε χειρόγραφό μου ή σημειώσεις ελέγχονται επί καθημερινής βάσεως. Δεν μπορώ να έχω σημειώσεις, δεν μπορώ να αποτυπώσω τις σκέψεις μου γιατί σε ανύποπτο χρόνο θα εισέλθουν στο κελί μου και θα τα πάρουν.

Δεν μου επιτρέπεται η ελεύθερη τηλεφωνική επικοινωνία με τον δικηγόρο μου και με όσους τυγχάνει να μιλάω στις φυλακές, την επόμενη τους καλούν για να δώσουν μαρτυρία εναντίον μου, δίνοντάς τους ταυτόχρονα και υποσχέσεις», σημείωνε στην απολογία.

Την επιθυμία του να επιστρέψει στην Ελλάδα και να «εξασφαλίσει» ευνοϊκούς όρους εν αναμονή (εντός των προσεχών ημερών) της ετυμηγορίας της έδρας εκτιμάται ότι θέλησε να αξιοποιήσει η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία στέλνοντας το κλιμάκιο στην Κύπρο. Κάπως έτσι, «ο 29χρονος φέρεται να… θυμήθηκε τον σύντροφό του με τον οποίον συμμετείχε στην επίθεση κατά του Α.Τ. Αγίας Παρασκευής», μας είπε κυπριακή πηγή.

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
lykavitos.gr/archives/69697