24 Δεκεμβρίου 2013

Πρώην τραπεζίτης: Ο Αντώνης Κάντας πιάστηκε γιατί ήταν... τσιγκούνης

Η Julius Baer είναι η ελβετική τράπεζα που στο παράρτημα της Σιγκαπούρης έκρυβε ο Αντώνης Κάντας τις μίζες 14 εκατ. δολαρίων από τα εξοπλιστικά προγράμματα. Ο πρώην εργαζόμενος σε αυτή Ρούντολφ Ελμερ μιλάει για τις μαύρες τραπεζικές πρακτικές και για τον Αντώνη Κάντα.
Οι αποκαλύψεις του Ελμερ συντάραξαν την JB.

Εργάστηκε περίπου δύο δεκαετίες στην JB και επί μία οκταετία ήταν προϊστάμενος των υπηρεσιών της στην Καραϊβική. Το «βαθύ λαρύγγι» Ελμερ αποχώρησε από την τράπεζα το 2002 και μετατράπηκε σε ακτιβιστή κατά των «μαύρων» τραπεζικών πρακτικών.
Το 2008 και το 2011 δημοσιοποίησε λεπτομέρειες για 2.000 εξαιρετικά πλούσιους ιδιώτες που χρησιμοποιούσαν την τράπεζα για να φοροδιαφεύγουν και διοχέτευσε στο Wikileaks ντοκουμέντα σε σχέση με τις επίμαχες δραστηριότητες της JB. Για τις διαρροές στο Wikileaks ο Ελμερ καταδικάστηκε και αντιμετωπίζει νέες κατηγορίες στην Ελβετία.



Το Εθνος της Κυριακής έθεσε στον 57χρονο Ρούντολφ Ελμερ την περίπτωση του Αντώνη Κάντα και οι αποκαλύψεις που έκανε ο πρώην τραπεζίτης είναι συγκλονιστικές.

«Είναι πολύ κοινό οι πληρωμές των δωροδοκιών και άλλες εγκληματικές χρηματοοικονομικές συναλλαγές να περνούν μέσα από αρκετές υπεράκτιες επικράτειες για να κρύψουν, όχι μόνο τον ευεργετούμενο δικαιούχο και τις συναλλαγές, αλλά και τον δωροδοκούντα, καθώς και τον σκοπό των πληρωμών.
Ενα τέτοιο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας διάφορες δικαιοδοσίες όπου το σύνολο των συναλλαγών προστατεύονται με ισχυρούς νόμους περί απορρήτου όπως αυτοί που προστατεύουν το τραπεζικό απόρρητο στην Ελβετία και στη Σιγκαπούρη και οι «περί εμπιστευτικότητας» εταιρικοί νόμοι της Κόστα Ρίκα και του Παναμά.
Ως εκ τούτου, είναι περίπου αδύνατον για τις διωκτικές αρχές να ανακαλύψουν το χρήμα και το μονοπάτι του, ούτως ώστε να κατασχέσουν περιουσιακά στοιχεία π.χ. στη Σιγκαπούρη» λέει.

Αποκαλύπτει επίσης ότι ο κάθε φοροφυγάς πρέπει να δαπανήσει πολλά από τα χρήματά του ώστε να δημιουργήσει μια «δομή» που να αποκλείει τους ελέγχους ώστε να μην γίνει γνωστός ο δρόμος του μαύρου χρήματος.
«Είναι μόνο θέμα χρημάτων και του πόσο πρόθυμος είναι κανείς να επενδύσει σε μια σωστή δομή. Εάν τα πρόσωπα είναι άπληστα και δεν θέλουν να δαπανήσουν χρήματα για τη δομή, τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να αποκαλυφθεί το πρόσωπο που αναφέρεται ως τελικός αποδέκτης, όπως, για παράδειγμα, συνέβη με τον Αντώνη Κάντα», σημειώνει ο Ρούντολφ Ελμερ.



Αυτά είναι μερικά από τα κτίρια της ελβετικής τράπεζας Julius Baer: