10 Δεκεμβρίου 2013

Νέα επιστολή μητροπολίτη Σεραφείμ στον Βαγγέλη Βενιζέλο για το σύμφωνο συμβίωσης

Με νέα εξασέλιδη επιστολή ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ απαντάει στο γράμμα που του απέστειλε τις προηγούμενες ημέρες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος για το θέμα της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια.

Ο μητροπολίτης ζητάει από τον κ.Βενιζέλο και την Πολιτεία να υποβάλουν έφεση κατά της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Επιμένει δε να χαρακτηρίζει την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια ως κακούργημα της «παρά φύσιν ασέλγειας» λέγοντας ότι η επέκταση ανατρέπει την ανθρώπινη φυσιολογία και την ορθόδοξη χριστιανική οντολογία.

Ο κ.Σεραφείμ υποστηρίζει ότι με την επιστολή που έστειλε την περασμένη εβδομάδα στον κ.Βενιζέλο δεν παραβίασε την Κανονική Τάξη. Με λιγότερο αυστηρό και απειλητικό ύφος, αυτή τη φορά, ο μητροπολίτης προσθέτει πως απευθύνθηκε στον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης ως «φίλος και διαποιμαίνων ιεράρχης της Εκκλησίας υποβάλλων παράκληση καταθέτοντας την διαχρονική πίστης της Εκκλησίας».

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τρίτη ο κ.Σεραφείμ, στην επιστολή που είχε στείλει στον κ.Βενιζέλο, του ζητούσε να μην υλοποιηθεί η επέκταση του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια. Εξηγούσε μάλιστα στον κ.Βενιζέλο ότι δεν πρέπει να αποδιώξει και να αποστερηθεί de facto τη χάρη και την ευλογία του δικαιοκρίτου Κυρίου ψηφίζοντας την τροπολογία.

Ακολούθησε λίγες ημέρες μετά η απάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης προς τον μητροπολίτη. Σ’ αυτήν ο κ.Βενιζέλος τόνιζε μεταξύ άλλων «πως η ρύθμιση των κοινωνικών σχέσεων μεταξύ πολιτών ή ατόμων που υπάγονται στην ελληνική και κατ’ επέκταση την ευρωπαϊκή έννομη τάξη είναι ζήτημα που ανήκει στην σφαίρα της Πολιτείας και των διεθνών υποχρεώσεων της και όχι της Εκκλησίας». Ακόμη ο κ.Βενιζέλος είχε αναφέρει πως θα αγνοήσει την «άτυχη απειλή» περί αποστερήσεως της χάριτος και της Ευλογίας του Κυρίου θεωρώντας πως η αποστροφή αυτή του κ.Σεραφείμ ήταν σχήμα λόγου.

Πάντως ο μητροπολίτης στην επιστολή του παραθέτει εκ νέου τις απόψεις του κατά της επέκτασης του συμφώνου στα ομόφυλα ζευγάρια. Λέει, απευθυνόμενος στον κ.Βενιζέλο, πως η ένστασή του είναι για να μην καταστεί θεσμός «Δικαίου» «της Ελληνορθόδοξης Πολιτείας μας, την οποία πολλοί δυστυχώς επιβουλεύονται η βύθιος αμαρτία της ανατροπής τη ανθρώπινης φυσιολογίας και οντολογίας και της παραχρήσεως των σωματικών οργάνων».