10 Δεκεμβρίου 2013

Αστέρας Βουλιαγμένης: Πώς έχασε τη μάχη, η… συμμαχία του Ναβαρίνου που πίστεψε τα παπαγαλάκια!

Η υπόθεση της πώλησης του Αστέρα και μάλιστα του 90% στα 400 εκατ. ευρώ, είναι διδακτική για όλους όσους δεν βλέπουν την πραγματική αξία μίας προς πώληση εταιρείας και ακολουθούν την παραπληροφόρηση του «συστήματος». Ιδού όλο το παρασκήνιο και το πώς «χάθηκε» το αστέρι από τη… «συμμαχία του Ναβαρίνου»!

Επί μεγάλο χρονικό διάστημα, σχεδόν όλα τα ΜΜΕ ανέφεραν ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ο Αστέρας δεν αξίζει, όσα με ανακοινώσεις τους ζητούσαν είτε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, είτε κόμματα, ανεξάρτητοι παράγοντες και εκτιμητές της αγοράς.
Είναι γεγονός ότι το «σύστημα» ήθελε να πουλήσει τον Αστέρα, με λιγότερα από 300 εκατ. ευρώ, επίπεδα στα οποία κινήθηκαν άλλωστε οι αρχικές προσφορές των ενδιαφερομένων.

Στην περίπτωση του Αστέρα, το «σύστημα» υποχρεώθηκε, εκ των πραμάτων και εκ των υστέρων, να θέσει μίνιμουμ τίμημα τα 380 εκατ. ευρώ, ενώ η Εθνική Τράπεζα ήθελε -και δικαίως- πάνω από 400 εκατ. και τελικά τόσα δόθηκαν από τον πλειοδότη.

Σε αυτό το σημείο όμως θα πρέπει να φωτιστεί το παρασκήνιο της όλης υπόθεσης, το οποίο φέρνει σήμερα στην δημοσιότητα το «S&B»:

Η κοινοπραξία Κωνσταντακόπουλου-Ολαγιάν (Σ. Αραβία) ήταν σίγουρη ότι θα έπαιρνε τον Αστέρα σε χαμηλή τιμή, αλλά δε υπολόγισε τον αστάθμητο παράγοντα των άλλων Αράβων (Κουβέιτ, Ντουμπάι) και των Τούρκων της Dongus.

Σας αποκαλύπτουμε, λοιπόν, ότι το γκρουπ της AGC Jermyn Street είχε κονταροχτυπηθεί με τον όμιλο Ολαγιάν σχετικά πρόσφατα στο Λονδίνο, διεκδικώντας ακίνητα πολύ μεγάλης αξίας, από το Μέιφερ, μέχρι το Χάροντς. Εκεί, το γκρουπ Ολαγιάν έδωσε πολύ μεγάλη προσφορά, την τελευταία στιγμή και τους πήρε την μπουκιά κυριολεκτικά από το στόμα.

Τώρα, ήταν η σειρά του αραβοτουρκικού σχήματος να χτυπήσει τον Αστέρα, με ποσό που δεν περίμενε ο όμιλος Ολαγιάν, παρόλο που είχε βεβαίως τα απαιτούμενα κεφάλαια. Είχε όμως τις διαβεβαιώσεις από τον Έλληνα συνέταιρό του, τον όμιλο Κωνσταντακόπουλου, του Costa Navarino- που διατηρεί άριστες σχέσεις με την ελληνική Κυβέρνηση, ότι το τίμημα δε θα έφτανε τόσο ψηλά. Και για αυτό το λόγο, έμεινε εκτός νυμφώνος. Σε αυτή την ζωή όμως συμβαίνουν -καλώς ή κακώς- και τα απρόοπτα.

Τι διδάσκει, τώρα η ιστορία του Αστέρα; Αποδεικνύεται περίτρανα ότι πολλές φορές το ταμπλό του Χρηματιστηρίου κάνει λάθος.

Ένας μικροεπενδυτής για παράδειγμα, έβλεπε το προηγούμενο διάστημα την μετοχή του Αστέρα να πέφτει και παρασυρόμενος από τα ανάλογα δημοσιεύματα, στην χειρότερη των περιπτώσεων ρευστοποίησε τις μετοχές του Αστέρα που κατείχε και στην καλύτερη δεν φρόντισε να αγοράσει στα χαμηλά επίπεδα, που είχε οδηγηθεί η μετοχή.

Θυμίζουμε ότι μόλις στις 18 Οκτωβρίου, η τιμή της μετοχής του Αστέρα βρισκόταν στα 3,5 ευρώ, χθες έκλεισε στα 4,27 ευρώ και το τίμημα που δόθηκε αντιστοιχεί σε6,26 ευρώ/μετοχή, δηλαδή υψηλότερο κατά 46,5% από το κλείσιμο.

Χρειάζεται προσοχή, λοιπόν, γιατί το ίδιο προαλείφεται ότι θα γίνει και σε άλλες περιπτώσεις εταιρειών που είναι προς πώληση, ολόκληρες ή τμηματικά και το ταμπλό του Χρηματιστηρίου δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται κανείς.

http://www.sportandbusiness.gr/