31 Δεκεμβρίου 2013

Γενναίες μειώσεις τιμής ρεύματος για όλους, στις περιοχές με αιθαλομίχλη

Γιώργος Φιντικάκης

Γενναίες εκπτώσεις της τάξεως του 50% στο κόστος του ρεύματος σε νοικοκυριά που καταναλώνουν μέχρι 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο και στους δήμους όπου εμφανίζεται το φαινόμενο της αιθαλομίχλης θα ανακοινώσει εκτός απροόπτου σήμερα η κυβέρνηση.
Το μέτρο αφορά τη συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών χαμηλής και μεσαίας κατανάλωσης που δεν υπάγονται στο κοινωνικό τιμολόγιο και παρέχει κίνητρα μέσω της έκπτωσης να χρησιμοποιούνται ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα αντί τα τζάκια.

Πρόκειται για μια θετική κίνηση, η οποία όμως, αφενός έχει αμφίβολα αποτελέσματα, αφετέρου δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη ρίζα του όσο η κυβέρνηση αρνείται να ακούσει τις φωνές για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Η γενεσιουργός αιτία για τη μαζική στροφή των καταναλωτών στα τζάκια που προκαλεί το πρόβλημα της αιθαλομίχλης είναι η μεγάλη αύξηση του φόρου που έκανε πανάκριβο το πετρέλαιο θέρμανσης.

Το μέτρο της έμμεσης αυτής επιδότησης στις ηλεκτρικές συσκευές συζητήθηκε σε ευρεία σύσκεψη χθες στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γιάννη Στουρνάρα με τη συμμετοχή των κ.κ. Σταϊκούρα, Μαυραγάνη, Θεοχάρη, της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, κ.κ. Μανιάτη, και Παπαγεωργίου, καθώς και του επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβού.

Το κόστος θα καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, ενώ η δαπάνη θεωρείται μικρή καθώς εκτιμάται ότι είναι λίγες οι ημέρες ετησίως που τα αιωρούμενα σωματίδια ξεπερνούν το όριο συναγερμού των 150 μιλιγκράμ (5-10 ημέρες κατά μέσον όρο). Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του 2013 αναμένεται να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 812 εκατ. ευρώ, ενώ με βάση τη δέσμευση στο Μνημόνιο η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να διαθέσει το 70% του ποσού με όποιον τρόπο αποφασίσει. Το συγκεκριμένο μέτρο είχε προταθεί στο υπ. Οικονομικών από το ΥΠΕΚΑ όταν ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την παροχή δωρεάν ρεύματος σε ευπαθείς ομάδες.

ΠΑΣΟΚ. Είναι ανάγκη να υιοθετηθεί η πρόταση του ΠαΣοΚ, αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, για έκπτωση στην τιμή του ρεύματος σε όσα νοικοκυριά δεν εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο. Παράλληλα ζητά να υιοθετούν και οι άλλες προτάσεις του όπως να επιταχυνθεί η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους.

ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ. Παγώνουν στο μεταξύ για τουλάχιστον ένα δίμηνο οι πράσινες αυξήσεις στο ρεύμα. Στην απόφαση αυτή κατέληξε, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΡΑΕ, που συνεδρίαζε χθες για να αποφασίσει αν θα αυξηθεί ή όχι το τέλος ΑΠΕ.

Προηγήθηκε επιστολή του ΥΠΕΚΑ στη ΡΑΕ, στην οποία περιγράφονται τα μέτρα που θα ληφθούν εντός του 2014, με πιο βασικό το κούρεμα στις ταρίφες των υφιστάμενων φωτοβολταϊκών προκειμένου στο τέλος της επόμενης χρονιάς να μηδενιστεί το έλλειμμα των ΑΠΕ (στα 600 εκατ. ευρώ σήμερα) όπως απαιτεί το Μνημόνιο.

Ποιους αφορά το μέτρο – πότε θα ισχύει
Αφορά μόνο καταναλωτές που κατοικούν σε περιοχές όπου τα αιωρούμενα σωματίδια ξεπερνούν τα 150 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Θα έχει προηγηθεί ενημέρωση από το ΥΠΕΚΑ για την Αττική και από τους περιφερειάρχες για τις υπόλοιπες περιοχές

9 στα 10 νοικοκυριά (93%) καταναλώνουν μέχρι 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο. Πρόκειται για 7 εκατ. καταναλωτές επί συνόλου 7,5 εκατομμυρίων

5 με 10 μόνο ημέρες τον χρόνο κατά μέσον όρο τα αιωρούμενα σωματίδια ξεπερνούν τα τελευταία χρόνια το όριο συναγερμού των 150 μικρογραμμαρίων

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ