22 Δεκεμβρίου 2013

Γελάσαμε και σήμερα: "Το ΠΑΣΟΚ πέτυχε τη διαπραγμάτευση με την τρόικα"

[Εννοείται ότι ο Μπένυ μιλάει εδώ και 1,5 ώρα στην ΚΠΕ και δεν διαφαίνεται το τέλος της ομιλίας του...]

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Με αιχμές κατά της τρόικα, αλλά και όσων αμφισβητούν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ τους χειρισμούς του στο πλαίσιο της κυβέρνησης συνεργασίας με τη Ν.Δ., ο Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι η προσπάθεια του Κινήματος για την έξοδο της χώρας από την κρίση είναι διαχρονική.

"Η Ελλάδα βγαίνει από το Μνημόνιο και την κρίση", ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που σήκωσε το βάρος της διαχείρισης της κρίσης, τόσο αρχικά ως κυβέρνηση όσο και μετά, ως εταίρος στην τρικομματική αρχικά και σήμερα δικομματική κυβέρνηση και υποστήριξε ότι η έρευνα του Ευρωκοινοβουλίου για το ρόλο της τρόικα προκλήθηκε από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ και τους χειρισμούς του.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε για μια ακόμη φορά την τρόικα «υβρίδιο που δεν προβλέπεται από τις συνθήκες» και εξήρε τη διαπραγμάτευση των τελευταίων μηνών, η οποία - κατά τον ίδιο - απέδειξε την ορθότητα των επιχειρημάτων της Ελλάδας και ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό.

"Το τετράπτυχο της πολιτικής μας είναι όχι στα νέα δημοσιονομικά μέτρα, ναι στα διαρθρωτικά μέτρα, ναι στην προστασία των ευπαθών ομάδων και η στήριξη της πραγματικής οικονομίας", κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Υποστήριξε δε ότι το ΠΑΣΟΚ κέρδισε στη διαπραγμάτευση την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και απέτρεψε την αλλαγή του νόμου για τις ομαδικές απολύσεις, αλλά και του τρόπου εκλογής δημάρχων.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των στελεχών από το βήμα της συνεδρίασης της ΚΠΕ, στη σκιά της χθεσινής επιστολής των μελών της που αμφισβητούν ανοιχτά τις επιλογές του κ. Βενιζέλου και τη συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. ή τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στο διάλογο για την Κεντροαριστερά, αλλά και την παρόμοια κριτική που ασκείται από το «παπανδρεϊκό» μπλοκ και είτε τους 11 που έστειλαν την επιστολή σύγκλησης της ΚΠΕ είτε την «Κίνηση των 75».

"Δεν εφαρμόσαμε ποτέ ακέραια, από τότε που έγινα πρόεδρος, μια συλλογική απόφαση. Τα χαρίζουμε όλα με ευκολία στη Ν.Δ. και δίνουμε μια εικόνα εσωστρέφειας και διαφοροποίησης χωρίς λόγο", είπε ο κ. Βενιζέλος, με εμφανείς τις αιχμές προς τα στελέχη του. Και πρόσθεσε, στον ίδιο τόνο: "Ο Πολύδωρας καταψηφίζει. Και εμείς τροφοδοτούμε συζητήσεις για το αν αντέχει ή όχι η κυβέρνηση λόγω του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα εδώ".

Κυρίαρχο ζήτημα της αντιπαράθεσης θα είναι και η πορεία του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο του διαλόγου για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς και την «Κίνηση των 58», για την οποία ο κ. Βενιζέλος προτίθεται να ζητήσει μέσω της ψήφου της ΚΠΕ τη στήριξη στην επιλογή του να συστρατευθεί με αυτήν, παρά τις αντιδράσεις αρκετών στελεχών.


Πηγή:www.capital.gr