22 Δεκεμβρίου 2013

Ο θλιβερός απολογισμός για το τρίμηνο λουκέτο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Απαξίωση των θεσμικών οργάνων, υποβάθμιση του διδακτικού και ερευνητικού έργου, βαθύ ρήγμα στις σχέσεις των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, απώλεια κονδυλίων, όξυνση των ήδη σοβαρών λειτουργικών προβλημάτων.

Αυτός είναι ο θλιβερός απολογισμός του τρίμηνου «λουκέτου» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) λόγω της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων. Βεβαίως, η απόφαση της Συγκλήτου να μη χαθεί το χειμερινό εξάμηνο αποτελεί ευνοϊκή λύση για τους φοιτητές. Ομως το γεγονός ότι η διδασκαλία των μαθημάτων θα ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούλιο και οι εξετάσεις έως τις 9 Αυγούστου (κάθε σχολή θα αποφασίσει τις λεπτομέρειες του προγράμματος) θα οδηγήσει σε… ξεχαρβάλωμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Ειδικότερα, η απαξίωση των θεσμικών οργάνων, όπως η Σύγκλητος, αποτυπώνεται στις οξύτατες επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις της Συγκλήτου. «Οι Συγκλητικοί δρουν υπό τον φόβο μικρών ομάδων φοιτητών που επιβάλουν τη γνώμη τους. Με αυτό τον τρόπο η νομιμότητα των αποφάσεων της Συγκλήτου είναι έωλη» ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της Νομικής Σχολής Θεοδ. Φορτσάκης. Άλλωστε, στο ΕΚΠΑ (και όχι μόνο σε αυτό) σε πολλές περιπτώσεις μειοψηφικές ομάδες… αποφασίζουν και διατάσσουν χωρίς κανείς να αντιδρά. Ενδεικτική είναι η πρόσφατη κατάληψη της Φιλοσοφικής Σχολής από μικρή ομάδα φοιτητών που εντάσσονται σε κόμματα της Αριστεράς. Τα φαινόμενα ανομίας αλλά και τα οικονομικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν έχουν οδηγήσει πολλούς άξιους πανεπιστημιακούς να αρνούνται να θέσουν υποψηφιότητα για θέσεις ευθύνης, όπως π.χ. του κοσμήτορα.

Βαθύ ρήγμα
Από την άλλη, έχει προκληθεί βαθύ ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. «Η τελευταία κρίση εκτός από την παρακμή του πανεπιστημίου μας, προκαλεί ρήξη στη συνοχή της κοινότητας. Μηνύσεις, διώξεις, αγωγές δεν συμβάλλουν στη λύση του προβλήματος, αλλά οδηγούν σε αντιπαρατιθέμενες ομάδες με κίνδυνο τη ρήξη του πανεπιστημιακού κοινωνικού ιστού, που τόσο έχουμε ανάγκη για να λειτουργήσουμε, ιδίως σε αυτή την εποχή της οικονομικής δυσπραγίας» τόνισε στην «Κ» η καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας κ. Ολγα Κατσιαρδή-Hering.

Αντίστοιχα, έχουν διαρραγεί οι σχέσεις των διοικητικών υπαλλήλων, το σώμα των οποίων βίωσε τη δίνη της διαθεσιμότητας. Ηδη υπάρχουν καταγγελίες για αδιαφανείς διαδικασίες (π.χ. προσμέτρηση πλαστών πτυχίων) ώστε να μείνουν εκτός διαθεσιμότητας «ημέτεροι» υπάλληλοι, και όλοι στρέφουν το βλέμμα στις ενέργειες και τον ρόλο του πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη και του γενικού διευθυντή Προσωπικού του ΕΚΠΑ Π. Φωτόπουλου, προκειμένου η διαδικασία να γίνει με απόλυτη διαφάνεια. Αλλιώς, υπάλληλοι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Παράλληλα, εκτιμάται ότι λόγω του τρίμηνου «λουκέτου» το ΕΚΠΑ θα έχει απώλεια πολλών εκατομμυρίων ευρώ, ενώ θα τρωθεί και η αξιοπιστία του στη διεθνή ερευνητική κοινότητα. «Το εκπαιδευτικό κόστος των κινητοποιήσεων είναι πολύ σημαντικό, αλλά το οικονομικό κόστος φοβούμαι ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερο κυρίως από τη μη εξυπηρέτηση των πολλαπλών διεθνών συμβατικών υποχρεώσεων του ΕΚΠΑ» ανέφερε στην «Κ» ο κοσμήτορας της Νομικής Μιχ. Τσινισιζέλης.

«Τα πρακτικά προβλήματα θα αναδειχθούν μετά τις γιορτές, καθώς δεν υπάρχει διοικητικό προσωπικό στις βιβλιοθήκες, στις γραμματείες ώστε να χειριστούν τις απουσίες, τους βαθμούς, τα θέματα λειτουργίας των εργαστηρίων. Επίσης, έχουν συσσωρευθεί τεράστιες εκκρεμότητες στη διαχείριση των προγραμμάτων και υπάρχουν και ανεπανόρθωτες βλάβες σε προθεσμίες που δεν τηρήθηκαν κ.λπ.» λέει στην «Κ» ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής και πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Στάθης Ευσταθόπουλος. «Το ΕΚΠΑ κινδυνεύει να μείνει ένα κουφάρι» προσθέτει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ιατρικής Θάνος Δημόπουλος. «Για να μη γίνει αυτό», όπως τονίζει η κ. Κατσιαρδή-Hering, «χρειαζόμαστε ομόνοια, προσανατολισμό, ηρεμία και προπαντός σεβασμό της αποστολής μας από την Πολιτεία, τις πολιτικές ηγεσίες και την κοινωνία».

lykavitos.gr/archives/75329