15 Δεκεμβρίου 2013

Πάπας Φραγκίσκος: Δεν είμαι Μαρξιστής-Καλοί άνθρωποι με λάθος ιδεολογία οι Μαρξιστές

Μαρξιστής; Οχι, ο Πάπας Φραγκίσκος απέρριψε το χαρακτηρισμό που του απέδωσαν συντηρητικοί στις ΗΠΑ, με αφορμή τις δηλώσεις του κατά της ανισότητας. Αλλά ο Ποντίφικας ξεκαθάρισε πως δεν το προβάλλει αυτή η κατηγορία, καθώς ο ίδιος δεν είναι κομμουνιστής, αλλά έχει γνωρίσει πολλούς καλούς Μαρξιστές.

«Η Μαρξιστική ιδεολογία είναι λάθος. Αλλά στη ζωή μου έχω γνωρίσει πολλούς Μαρξιστές που ήταν καλοί άνθρωποι, επομένως, δε νιώθω προσβεβλημένος» δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος σε συνέντευξή του στη La Stampa.

Αναφερόμενος στις επικρίσεις που έχει κάνει προς το κυρίαρχο οικονομικό σύστημα, καταδικάζοντας την ανισότητα και την αδικία, ο ποντίφικας επεσήμανε πως στόχος του δεν ήταν να κάνει μία εξειδικευμένη ανάλυση, αλλά να επαναλάβει την κοινωνική διάσταση της χριστιανικής πίστης. «Αυτό δεν σημαίνει πως είναι Μαρξιστής», πρόσθεσε.

Ο Πάπας Φραγκίσκος που βίωσε την οικονομική κατάρρευση στη γενέτειρά του Αργεντινή, θεωρείται μετριοπαθής συντηρητικός. Ηταν μάλιστα σκληρός επικριτής του κινήματος της Θεολογίας της Απελευθέρωσης (που είχε και Αριστερές ρίζες) που διαμορφώθηκε στη Λατινική Αμερική στα μέσα του 20ού αιώνα. Φαίνεται ωστόσο πως τα τελευταία χρόνια έχει συμφιλιωθεί με τους ηγέτες του.