05 Δεκεμβρίου 2013

Υπόδικος στην Κύπρο αρνείται ότι έδωσε στοιχεία στην Αντιτρομοκρατική

Δημόσια διάψευση από κατηγορούμενο για εν ψυχρώ δολοφονίες στην Αγία Νάπα

«Δεν είπα τίποτε για την επίθεση της Χρυσής Αυγής αλλά και για καμία άλλη ένοπλη επίθεση στην Ελλάδα». Σε αυτή τη δημόσια κατηγορηματική διάψευση προχώρησε ο 30χρονος αντιεξουσιαστής Δημήτρης Μ. όπως και ο συνήγορός του κ. Λύσανδρος Λυσάνδρου το πρωί της Τετάρτης στο δικαστήριο της Κύπρου.

Η δήλωση του 30χρονου που κατηγορείται για το πενταπλό φονικό πριν από ενάμιση χρόνο στην Αγία Νάπα της Κύπρου φέρεται να αποτελεί απάντηση σε αναφορές και δημοσιεύματα σε ελληνικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με αυτά ο νεαρός αντιεξουσιαστής «απεκάλυψε σε κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που τον επισκέφθηκε προ πενθημέρου στις κυπριακές φυλακές το όνομα του μέλους της οργάνωσης "Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις" που σκότωσε τα δύο μέλη της Χρυσής Αυγής το βράδυ της 1ης Νοεμβρίου 2013».

Οι σχετικές δηλώσεις του 30χρονου Δημήτρη Μ. φέρεται να επαληθεύονται και από σχετικές εκμυστηρεύσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. ότι «η στάση του 30χρονου ήταν απολύτως αρνητική και είπε στους αστυνομικούς ότι είναι κρατούμενους πολλούς μήνες στη φυλακή της Κύπρου και δεν θα μπορούσε να ξέρει τον δράστη της διπλής δολοφονίας στο Νέο Ηράκλειο». Χωρίς ωστόσο να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες και οι πλήρεις διαστάσεις του θέματος.

Ο 30χρονος, που έχει δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα στον αντιεξουσιαστικό χώρο, είχε συλληφθεί -όπως και ένας φίλος του- για εν ψυχρώ δολοφονία τα ξημερώματα της 23ης Ιουνίου 2012 στην οδό Καταλυμάτων στην Αγία Νάπα. Με 15 σφαίρες και από έναν μόνο δράστη δολοφονήθηκαν τρεις Κύπριοι και δύο Ρουμάνοι που ήταν φρουροί γνωστού κύπριου επιχειρηματία, ο οποίος σχετίζεται κυρίως με νυχτερινά κέντρα.

Η δίκη για αυτή την υπόθεση εξελίσσεται στην Κύπρο και η απόφαση τελικώς θα εκδοθεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κυπριακού δικαστηρίου, στις 7 Φεβρουαρίου 2014.

Οι δύο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν οποιαδήποτε συμμετοχή στον πενταπλό φόνο και μίλησαν για συμπτωματική παρουσία στον χώρο του εγκλήματος.

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής μετέβησαν στην Κύπρο για να εξετάσουν τον 30χρονο με βάση ορισμένες μαρτυρίες πως «ίσως αυτός είχε συμμετάσχει σε ένοπλες επιθέσεις στην Ελλάδα την περίοδο 2009-2010 και ανάμεσα σε αυτές στην επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής τον Οκτώβριο του 2009».

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εξέτασαν το ενδεχόμενο ο 30χρονος σε κάποια από αυτές τις ένοπλες επιθέσεις πιθανόν να είχε συνεργασθεί με τον κοντόσωμο δράστη της δολοφονικής επίθεσης στο Νέο Ηράκλειο. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες ο 30χρονος υποστηρίζει συνεχώς ότι ούτε στην επίθεση της Αγίας Παρασκευής συμμετείχε, ούτε βεβαίως γνωρίζει οτιδήποτε για τη επίθεση στη Χρυσή Αυγή.

Επιπλέον, όπως συμπληρώνει, «δεν θα μπορούσα να παραδεχθώ την ανύπαρκτη συμμετοχή μου σε ένοπλες επιθέσεις και να παρουσιάζομαι σαν τρομοκράτης. Και έτσι να δημιουργώ την εικόνα του επικίνδυνου ατόμου εν όψει της κρίσης του δικαστηρίου για τους πέντε φόνους στην Αγία Νάπα τους οποίους εγώ αρνούμαι…».

Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.
ΤΟ ΒΗΜΑ