18 Δεκεμβρίου 2013

Eπιχειρηματίες που τον δωροδόκησαν «έδωσε» ο Αντώνης Κάντας που αποκάλυψε άλλους δύο λογαριασμούς με μίζα άλλα 2 εκ

Ονόματα και άλλων πέντε επιχειρηματιών, οι οποίοι τον δωροδόκησαν και εμπλέκονται και σε άλλα εξοπλιστικά προγράμματα αποκάλυψε το βράδυ της Τρίτης ο πρώην γραμματέας Εξοπλισμών, Αντώνης Κάντας, ο οποίος απολογήθηκε επί, περίπου, επτά ώρες και διέκοψε για να συνεχίσει την Τετάρτη το πρωί.

 Παράλληλα έδωσε την πλήρη κίνηση τριών λογαριασμών του, ένας τροφοδότης στην Ελβετία και δύο στη Σιγκαπούρη, μέσω των οποίων διακινούνταν οι μίζες των εξοπλιστικών. Ο ανακριτής κ. Γαβριήλ Μαλλής ελπίζει τώρα ότι με το άνοιγμα των λογαριασμών Κάντα θα αποκαλυφθεί και ποια άλλα στελέχη του υπουργείου Άμυνας δωροδοκήθηκαν μέσω των συγκεκριμένω επιχειρηματιών.

Σύμφωνα με απολειστικές πληροφορίες του vima.gr μεταξύ των ονομάτων είναι και ο Ε (το όνομα του στη διάθεση του Βήματος), ο οποίος σύμφωνα και με τη γερμανική δικογραφία εμπλέκεται στις δωροδοκίες στα εξοπλιστικά ηλεκτρονικά συστήματα των υποβρυχίων και στην εταιρεία Atlas. Τα ονόματα αυτά ανοίγουν νέους δρόμους δικαστικής έρευνας για τον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή, αφού στο σπίτι του Ε είχε γίνει έρευνα και από γερμανούς και έλληνες εισαγγελείς.
 Η απολογία του ενώπιον του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή ήταν καταπέλτης, αλλά και αποκαλυπτική, αφού έδωσε και άλλους λογαριασμούς πλην της Σιγκαπούρης, που όπως αποκάλυψε «Το Βήμα» στην ελβετική τράπεζα Juliu's Bear και μέσω δύο off - shore διακίνησε το ποσό των 13,7 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι άλλοι δύο λογαριασμοί σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες περιέχουν το ποσό των 2.000.000 δολαρίων με αποτέλεσμα η μίζα από τα εξοπλιστικά να ανέρχεται σε περίπου 16.000.000 δολάρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κάντας, ο οποίος διετέλεσε γραμματέας Εξοπλισμών από το 1998-2002 ήταν βαθύς γνώστης όσων γίνονταν στο πάρτι με τα εξοπλιστικά, εμφανίστηκε πρόθυμος να δώσει εξουσιοδότηση, ώστε να καταλήξουν στο ελληνικό Δημόσιο τα εκατομμύρια δολάρια. Τα χρήματα αυτή την ώρα βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού με δικαιούχο τον προφυλακισμένο, Αντώνη Κάντα, με εντολή του ανακριτή.

Τα πιο σημαντικά στοιχεία της απολογία Κάντα θα αναπτυχθούν αύριο, όταν εκείνος θα κληθεί να απαντήσεις στις ερωτήσεις του ανακριτή για την πορεία των μιζών εκατομμυρίων ευρώ από το σύνολο των εξοπλιστικών προγραμμάτων και τις αντίστοιχες προμήθειες, οι οποίες αποφασίστηκαν κυρίως την περίοδο, που ο κ. Κάντας ήταν γραμματέας Εξοπλισμών. Τη μέθοδο που ακολουθεί, πάντως, ο ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής την ονομάζουν μέθοδο «Ζήγρα» αφού, όπως εκείνος έδωσε τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο, τώρα άλλοι δίνουν και άλλα στελέχη του υπουργείου Άμυνας την επίμαχη περίοδο. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η απολογία του Αλέξανδρου Αβατάγγελου…

Παπαδάκου Γιάννα 
TO BHMA