09 Δεκεμβρίου 2013

“Παράθυρο” από το Eurogroup για τη δόση του 1 δισ. εντός του 2013 – Για το νέο έτος μετατίθεται η αξιολόγηση

Η επιστροφή της Τρόικας στην Ελλάδα επιβεβαιώθηκε μετά το τέλος του Eurogroup της Δευτέρας, ενώ αν και θεωρείται δύσκολο να επιτευχθεί πλήρης συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους, αξιωματούχοι της ΕΕ, αφήνουν πιθανό το ενδεχόμενο της εκταμίευσης του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί, εντός του 2013.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Νταϊσελμπλουμ τόνισε για την Ελλάδα: «Η Τρόικα θα επιστρέψει αύριο Αθήνα να λύσουν όσα περισσότερα γίνεται. Δεν θα τελειώσει μέχρι το τέλος του χρόνου η αξιολόγηση.

Εχουμε πλήρη συναίσθηση της δύσκολης πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα και των προσπαθειών που έχουν γίνει…»

Ο κ. Νταϊσελμπλουμ διευκρίνισε ακόμη πως «Δεν μιλάμε για νέα μέτρα στην Ελλάδα, αλλά για μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί. Χρειάζεται περαιτέρω πρόοδος».

Από την πλευρά του ο Ρέγκλινγκ σημείωσε πως «υπάρχει μία πιθανότητα να εκταμιευθεί το ένα δισ. που εκκρεμεί από την τελευταία αξιολόγηση στην Ελλάδα, πριν το τέλος του χρόνου».

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν επεσήμανε ότι «κάνουμε κάθε προσπάθεια για να κλείσουμε τα εκκρεμή ζητήματα έως το τέλος του έτους» και προσέθεσε ότι η Κομισιόν θα συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα στις προσπάθειες της.

Σημειώνεται παράλληλα ότι το Eurogroup ενέκρινε την εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος για την Κύπρο.