12 Δεκεμβρίου 2013

Παραδόθηκε το πρώτο "τουρκικό" κομμάτι του F-35

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την απόφασή της να πάρει κινεζικό αντιαεροπορικό ( και να κατευνάσει την οργή των αμερικανών) η Τουρκία ανακοίνωσε πομπωδώς ότι συμμετέχει δυναμικά, όπως είπε η κρατική της τηλεόραση,  στην παραγωγή εξαρτημάτων για το αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος νέας γενιάς F-35 Lightning II.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε ειδική τελετή προβολής στο 'ότι η  Turkish Aerospace Industries (TAI ), η  αεροδιαστημική βιομηχανία της Τουρκίας, παρέδωσε το πρώτο κομμάτι από την πρώτη κεντρική άτρακτο του ''Διακλαδικού Μαχητικού Κρούσης'' F-35 (JSF/F-35) που στις ΗΠΑ αντιμετωπίζει εσωτερική κριτική για καθυστερήσεις και αυξημένο κόστος.

Η παραγωγή, ειπώθηκε,  θα διαρκέσει μέχρι το 2040 με κύκλο εργασιών που αναμένεται να ανέλθει συνολικά στα 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια.Η τουρκική τηλεόραση υποστήριξε σε υψηλούς τόνους ότι η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα εκτός των ΗΠΑ που κατασκευάζει ''την κεντρική άτρακτο'' του F-35, ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια του αεροσκάφους, όπως ειπώθηκε.

Θα κατασκευαστούν στην ΤΑΙ 400 τέτοια κομμάτια  στο πλαίσιο του προγράμματος παραγωγής του μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς F-35.Το πρώτο ''τουρκικό'' μέρος του κεντρου της ατράκτου -περί αυτού πρόκειται - θα εγκατασταθεί σε ένα αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στο Fort Worth του Τέξας.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας , κ. Hasan Kemal Yardımcı, ο Πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ankara, κ. Φράνσις Ριτσιαρντόνε , ο Αντιπρόεδρος της Lockheed Martin F-35 για την Ολοκλήρωση προγράμματος και Επιχειρήσεων  κ. Steve O'Bryan, ο Αντιπρόεδρος της Northrop Grumman F-35 για το Πρόγραμμα κ.  Brian Chappel και πολλοί επισκέπτες.

Ο Τούρκος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφρασε την ικανοποίηση του για το ότι κατασκευάζονται στην Τουρκία εξαιρετικά πολύπλοκα προϊόντα προηγμένης τεχνολογίας.Ο αμερικανός πρέσβης κ Φράνσις Ριτσιαρντόνε εξέφρασε και αυτός την ικανοποίηση του για την παραγωγή της ατράκτου του μαχητικού αεροσκάφους στην Τουρκία.

Κατά την κρατική TV  <<το συγκεκριμένο μαχητικό αναμένεται να ενταχθεί το συντομότερο δυνατό στις Τουρκικές Αεροπορικές Δυνάμεις>>.Σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα η πρώτη παράδοση στην Τουρκία  θα επιδιωχθεί να γίνει.το 2015 . Ωστόσο αυτό, κατα  ορισμένους παρατηρητές δεν πρόκειται να γίνει πρίν το 2018. Άλλωστε η Τουρκία απολύτως επισήμως δεν έχει ακόμα κάνει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για ενεργοποίηση της παραγγελίας παρόλο που τον Οκτώβριο  ο γ.γ. της υπηρεσίας για την αμυντική βιομηχανία (SSM)  κ. Murad Bayar επανέλαβε ότι κανονικά πρόκειται να υλοποιηθεί η προμήθεια των 100 F-35 από την  Τουρκία.

Νωρίτερα πάντως αναφορές του αμερικανού Υπουργού Άμυνας κ. Tσακ Χέιγκελ είχαν ερμηνευτεί ότι έθεταν κάπως εν αμφιβόλω την πλήρη υλοποίηση του αρχικού προγράμματος για το F-35  όσον αφορά το εύρος και την τιμή.Ωστόσο όλα αυτά έχουν διαψευστεί από αμερικανικής πλευράς - τόσο κρατικής όσο και επιχειρηματικής.

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ