02 Δεκεμβρίου 2013

Αυτές είναι οι top μετοχές στην Ελλάδα, σύμφωνα με την HSBC

Ενώ το Χρηματιστήριο ξεπέρασε τις 1.200 μονάδες, η HSBC επανερχόμενη στην κάλυψη των ελληνικών μετοχών, θεωρεί ότι οι τράπεζες έχουν αποτιμήσει πλήρως, προς το παρόν, το ελκυστικό story ανάκαμψης και το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται στον κλάδο της κατανάλωσης.
Πρώτη επιλογή είναι το Folli Follie, για το οποίο δίνει τιμή – στόχο τα 32,50 ευρώ (overweight), χάρη στην ταχεία ανάπτυξη στην Κίνα στον κλάδο των κοσμημάτων που υποκαθιστά την πτώση της ζήτησης στην ΕΕ και την ύφεση στην Ελλάδα. Χαρακτηρίζει τον ισολογισμό ισχυρό, προοπτική ανόδου κερδοφορίας και σταθερά περιθώρια κέρδους, εκτιμώντας ότι διαπραγματεύεται με P/E 11,8 για τα κέρδη του 2014.

Δεύτερη επιλογή αποτελεί το Jumbo με τιμή – στόχο τα 14,50 ευρώ, καθώς αναπτύχθηκε από πλευράς Ebitda, ακόμα και στην περίοδο της ύφεσης, με επιτυχημένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων και ανάπτυξη κατά 20% εκτός Ελλάδας.

Η HSBC θεωρεί ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει, γι' αυτό και πιστεύει ότι το Jumbo θα ευνοηθεί.

Ο ΟΠΑΠ με τιμή – στόχο τα 10,30 ευρώ παρουσιάζει όμως σοβαρές προοπτικές ανάκαμψης, καθώς θα επεκταθεί σε νέα παιχνίδια – VLT'S – επισημαίνονται όμως και τα ρίσκα στην εκτέλεση του νέου προγράμματος. Η σύσταση είναι ουδέτερη.

Από την άλλη πλευρά, παρά το γεγονός ότι εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν σταθεροποιηθεί και ξεκινά την παρακολούθησή τους σαν μετοχές, εκτιμά ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν έχουν περιθώρια ανόδου. Σημειώνει ότι Alpha και Πειραιώς είναι καλύτερα τοποθετημένες για να εκμεταλλευθούν την ανάκαμψη, επισημαίνει όμως ότι δεν πρόκειται να επανέλθουν στα νορμάλ επίπεδα κερδοφορίας πριν το 2017. Οι τιμές – στόχοι είναι 1,63 για την Πειραιώς και 0,64 για την Alpha, ενώ για την Εθνική είναι χαμηλότερη από την τρέχουσα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της HSBC, η ανάκαμψη στην οικονομία μπορεί να είναι επί θύραις, αλλά η ανεργία και η αδυναμία στην καταναλωτική δαπάνη, θα μείνουν υπό πίεση για αρκετά χρόνια.

Μια άνοδος στις εξαγωγές, ενισχυμένη και από τον τουρισμό, θα βοηθήσει να σταθεροποιηθεί η οικονομία, η ανταγωνιστικότητα της οποίας λογικά θα πρέπει να έχεοι ενισχυθεί από τη μείωση των ονομαστικών μισθών την περίοδο 2010 - 2012 και τη βελτίωση των εξαγωγών.

Οι μειώσεις των μισθών δεν έχουν συνοδευθεί από αντίστοιχες μειώσεις των τιμών και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας στη οικονομία θα μπορούσε να θέσει υπό ρίσκο την ανάκαμψη.



Η πορεία του Γενικού Δείκτη από το πρώτο ξέσπασμα της κρίσης το 2008
Η πολιτική σταθερότητα είναι το κλειδί, σημειώνει η έκθεση. Η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή έχει μείνει με ελαφρό προβάδισμα μόνον τριών βουλευτών και ο συνασπισμός ΝΔ - ΠΑΣΟΚ βρίσκεται τώρα σε επισφαλή θέση, αναφέρει η HSBC, ενώ η ικανότητα του πρωθυπουργού, Α. Σαμαρά, να επιβάλει σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, τίθεται πλέον εν αμφιβόλω.

Η τρέχπυσα κατάσταση, επισημαόινει η έκθεση, είναι εύθραυστη, αλλά σταθερή και προσθέτει ότι οι ευρωεκλογές του 2014 θα αποτελέσουν κομβικό παράγοντα για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας.

Τα τελευταία χρόνια ελήφθησαν δύσκολες αποφάσεις. Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είχαν ως συνέπεια τη σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές της Ελλάδας. Η πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία της εσωτερικής οικονομίας (REER) μειώθηκε σημαντικά, άρα συντελέστηκε σημαντιή εσωτερική υποτίμηση και ενισχύθηκε η ανταγωνιστικότητα.



Η βελτίωση της REER ήρθε πρωτίστως από τη μείωση των μισθών σε σύγκριση με τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας, ενώ οι συναλλαγματικές ισοτιμίες έμειναν σταθερές. Το στοιχείο αυτό οδήγησε σε μια μέτρια ανάκαμψη της εξαγωγικής ανταγωνιστικότητας και στις αναβαθμίσεις από το ΔΝΤ που τώρα αναμένει αύξηση των εξαγωγών κατά 2,98% το 2013, 3,5% το 2014 και 4,5% το 2015.

Την ίδια ώρα, η κατανάλωση βρίσκεται ακόμη υπό πίεση. Όταν η χώρα πρωτοεισήλθε στο ευρώ υπήρξε έκρηξη κατανάλωσης, από το 2009 όμως η ιδιωτική κατανάλωση πέφετι κατά μ.ο. 6,2% κατ' έτος.

Οι οικονομολόγοι της HSBC αναμένουν περαιτέρω μείωση της καταναλωτικής δαπάνης κατά 1,6% το 2014 που θα έρθει να προστεθεί στη μείωση 6,9% το 2013. Την καταναλωτική δαπάνη επηρεάζει πρωτίστως η ανεργία για την οποία το ΔΝΤ αναμένει ότι θα παραμείνει σε ψηλά επίπεδα τα επόμενα χρόνια. Όπως εκτιμά η HSBC, ακόμα κι αν σταθεροποιηθεί το ποσοστό ανεργίας το 2014, θεωρείται αβέβαιη μια θεαματική ανάκαμψη της καταναλωτικής δαπάνης βραχυπρόθεσμα.



Nέο υψηλό έτους για το Χρηματισήριο - Πάνω από τις 1.200 μονάδες
Στο μεταξύ, νέο υψηλό έτους στις 1.208 μονάδες σημειώνει η Αθήνα, ύστερα από την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Moody's.

Πηγή: newmoney.gr