03 Ιανουαρίου 2014

Καταντάει ανέκδοτο πλέον: Εγκλωβίστηκε στους πάγους το πλοίο που θα απεγκλώβιζε τους 52 ερευνητές

Εγκλωβίστηκε στους πάγους της Ανταρκτικής το κινεζικό παγοθραυστικό «Δράκος του Χιονιού» που είχε σπεύσει να συμμετάσχει στην επιχείρηση απεγκλωβισμού 52 επιβατών του ρωσικού ερευνητικού πλοίου, Akademik Shokalsky, το οποίο είχε παγιδευτεί την παραμονή των Χριστουγέννων.
Το πλοίο είχε αποπλεύσει από τη Νέα Ζηλανδία στις 28 Νοεμβρίου για την 100ή επέτειο της αποστολής του αυστραλού εξερευνητή Ντάγκλας Μόσον στην Ανταρκτική.

Οι 52 επιβάτες μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο του κινεζικού παγοθραυστικού κατά ομάδες στο αυστραλιανό παγοθραυστικό Aurora Australis. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ασφάλειας της Ναυσιπλοΐας της Αυστραλίας, τώρα υπάρχουν ανησυχίες για τη δική του ικανότητα κα κινηθεί μέσα στους πάγους. «Θα προσπαθήσει να κάνει ελιγμούς μέσα στον πάγο όταν οι συνθήκες της παλίρροιας θα είναι ευνοϊκές κατά τη διάρκεια των πρώτων ωρών της 4ης Ιανουαρίου», ανακοίνωσε η αυστραλιανή υπηρεσία.

To Aurora Australis στο οποίο έχουν επιβιβασθεί οι επιβάτες του ρωσικού πλοίου θα παραμείνει στην ανοικτή θάλασσα για προληπτικούς λόγους, αντί να αποπλεύσει προς την Αυστραλία.

Οι επιστήμονες και οι τουρίστες που επέβαιναν στο ρωσικό πλοίο, στην πλειοψηφία τους Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί, αναμένεται να φθάσουν στην Τασμανία περί τα μέσα του Ιανουαρίου. Το πλήρωμα του Akademik Shokalskii θα παραμείνει στο πλοίο μέχρι να γίνει δυνατή η αποκόλλησή του από τους πάγους.

tvxs.gr/node/146350