07 Ιανουαρίου 2014

Πατριώτες του κ@λου ALERT! Πάμε κατά διαόλου κι η κατρακύλα δεν έχει πάτο... στις 577 μβ το spread!

Έτσι σας θέλω! Μούγγα γατάκια...

Στο 7,84% υποχώρησε το επιτόκιο των ελληνικών δεκαετών ομολόγων. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από τότε που ξέσπασε η κρίση και η οποία είχε εκτοξεύσει στα ύψη τα spreads. Να θυμίσουμε ότι τότε που όλοι θεωρούσαν την Ελλάδα τελειωμένη το επιτόκιο των 1οετών είχε φτάσει στο 30%, δηλαδή σε επίπεδα… τριτοκοσμικής χώρας.

Η πτώση στο χαμηλότερο επίπεδο είναι αποτέλεσμα και της επιτυχούς έκδοσης της Ιρλανδίας η οποία συγκέντρωσε προσφορές πάνω από 14 δισ. ευρώ, υπερτριπλάσια της έκδοσης που ήταν μεταξύ 3 και 4 δισ. ευρώ. Η απόδοση στα ιρλανδικά 10ετή ομόλογα υποχώρησε στο 3,27% ενώ η απόδοση της νέας έκδοση αναμενόταν να κλείσει γύρω στο 3,5%.

Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων στην Ισπανία υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το Δεκέμβριο του 2009, στα 3,80% ενώ κάποια στιγμή έφτασαν και μέχρι το 3,798%. Τα ιταλικά ομόλογα ίδιας διάρκειας υποχώρησαν και αυτά στο 3,87%.

Οι χαμηλές αποδόσεις των ιρλανδικών και ισπανικών ομολόγων έδειξαν ότι οι χώρες ανακτούν σιγά σιγά την εμπιστοσύνη των αγορών, γεγονός που αποτελεί θετικό σημάδι για την αντιμετώπιση των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται στο μνημόνιο όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Κύπρος.

Βεβαίως, η Ελλάδα έχει μπροστά της το κρίσιμο στοίχημα να βγει στις αγορές και να διεκδικήσει χρήματα με επιτόκια που θα είναι κοντά σ’ αυτά των υπολοίπων χωρών. Τότε θα έχει διαψεύσει τους πάντες και δεν θα χρειαστεί νέα δάνεια και νέα μνημόνια.