11 Ιανουαρίου 2014

"Η άνοδος του νεοσταλινικού Τσίπρα στην εξουσία ακόμα κι αν δεν προκαλέσει bank run, θα σκοτώσει οποιαδήποτε ανάκαμψη"

Μπορεί οι ξένοι να αντιμετώπιζαν ως τώρα την Ελλάδα ως το προβληματικό παιδί της ευρωζώνης λόγω των οικονομικών προβλημάτων τα πράγματα όμως φαίνεται πως ανατρέπονται τώρα με το 2014 να γίνει προπομπός καλών ειδήσεων.

Η στήλη «Charlemagne» του βρετανικού περιοδικού The Economist, αναφέρεται...
στο πρωτογενές πλεόνασμα, τη συρρίκνωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, την πιθανότητα επιστροφής της στις αγορές εντός του έτους και την απομάκρυνση του κινδύνου εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι οι άλλοτε οργισμένοι Γερμανοί αξιωματούχοι τώρα χαιρετίζουν ως σωτήρα της χώρας του, και του ευρώ, τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έφθασαν στην Αθήνα για την τελετή ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας για να επαινέσουν τη χώρα και όχι για να την «θάψουν».

Ωστόσο, η οικονομική κατάσταση της χώρας παραμένει εύθραυστη με την απώλεια του ενός τετάρτου της οικονομικής παραγωγής του 2007 εξαιτίας των σφαλμάτων των κυβερνήσεων και των πιστωτών, το υψηλό επίπεδο της ανεργίας, την επίτευξη της μείωσης του κόστους εργασίας μέσω μισθολογικών περικοπών και όχι της αύξησης της παραγωγικότητας, τη μείωση των εξαγωγών, το δυσλειτουργικό κράτος.

Το κείμενο αναφέρεται επίσης στο ελαφρύ προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές του Μαΐου λέγοντας χαρακτηριστικά «Ο φωτογενής και πανούργος αρχηγός του Αλέξης Τσίπρας» είναι πανευρωπαϊκός υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Αυτό δεν θα συμβεί ποτέ. Αλλά μία νίκη του κ. Τσίπρα στις εκλογές θα μπορούσε να υπονομεύσει τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό του κ. Σαμαρά», προειδοποιεί ο Economist τονίζοντας ότι από το 2015 η Ευρωπαϊκή Ένωση η ΕΕ είναι πιθανόν να πρέπει να συνδιαλλαγεί με τον κ. Τσίπρα ως πρωθυπουργό, ή τουλάχιστον ως ρυθμιστή.

Παράλληλα, το άρθρο διαπιστώνει πως ενώ στο εξωτερικό ο κ. Τσίπρας στέλνει το μήνυμα ότι δεν επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, στο εσωτερικό υπόσχεται να αθετήσει τους όρους του μνημονίου με τους πιστωτές της Ελλάδας.

«Ακόμη και τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν με ποιον τρόπο θα απαλλαγούν από τους όρους, αλλά θα διατηρήσουν τη χρηματοδότηση», παρατηρεί το βρετανικό περιοδικό.

Ακόμη και χωρίς την κατάρρευση των τραπεζών (bank run) που ορισμένοι προβλέπουν ότι θα ακολουθήσει ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η δέσμευση του κ. Τσίπρα για την κατάργηση πολλών μεταρρυθμίσεων και την επανεθνικοποίηση των λιγοστών επιχειρήσεων που ιδιωτικοποιήθηκαν, το λιγότερο θα σκοτώσουν οποιαδήποτε ανάκαμψη υπάρχει στον ορίζοντα, προειδοποιεί ο Economist που στο τέλος επισημαίνει: "Ο κίνδυνος πλέον στην Ελλάδα δεν είναι οικονομικός, αλλά πολιτικός κυρίως από τον άνοδο νεοσταλινικών και νεοναζί".... και φυσικά όλοι καταλαβαίνουμε ποιους εννοεί με νεοσταλινικούς... πάντως σίγουρα δεν εννοεί τους ΑΕροψεκασμένους, το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή τη ΔΗΜΑΡ.... εξάλλου αυτοί δεν παρουσιάζουν και καμία άνοδο που να τρομάζει...

http://www.axiaplus.gr/article/57658/o-swthras-samaras-kai-o-panoyrgos-alekshs/

Όλο το άρθρο εδώ