11 Ιανουαρίου 2014

Μετά την απόδραση ο Χριστόδουλος Ξηρός αρχίζει "φροντιστήριο" - Η ΕΛ.ΑΣ φοβάται πως οι Πυρήνες θα του μάθουν τις νέες τεχνολογίες της τρομοκρατίας

- Το κινητό του Χριστόδουλου Ξηρού βρέθηκε στο σπίτι του αδελφού του Βασίλη στη Θεσσαλονίκη
- Προς το παρόν η αστυνομία δεν εντοπίζει στοιχεία για εμπλοκή ή συμμετοχή των συγγενών του
- Έχει δοθεί εντολή για άρση απορρήτου όλων των συγγενών σε βάθος χρόνου αρκετών μηνών
- Η 28χρονη φίλη του Χριστόδουλου κατέθεσε ότι τον Δεκέμβριο διέκοψε τη σχέση της

Το κινητό τηλέφωνο του Χριστόδουλου Ξηρού βρέθηκε στο σπίτι του αδερφού του Βασίλη στη Θεσσαλονίκη. Η κάρτα SIM έλειπε και πιθανόν έχει καταστραφεί. Το άφησε ο 56χρονος «Μανώλης», όταν έφθασε εκεί μετά το πρωί της Κυριακής, αφού είχε δώσει το παρών στο Αστυνομικό Τμήμα Ν. Καλλικράτειας Χαλκιδικής.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, υποστηρίζουν ότι μετά τη συζήτηση που είχαν τα δύο αδέρφια κατά τη διάρκεια της προηγούμενης άδειας του Χριστόδουλου Ξηρού, τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν και είχε εκφράσει την επιθυμία του να διαφύγει, ο «Παναής» γνώριζε ή υπέθετε πως ο αδερφός του δεν θα γύριζε στην φυλακή.

Αυτή φαίνεται να είναι η αιτία της ασφυκτικής πίεσης στους συγγενείς με διαρκείς κλήσεις για κατάθεση, και κυρίως εκείνων που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη.

Οι αστυνομικοί αναζητούσαν στοιχεία που θα επιβεβαίωναν τυχόν συνειδητή και ενεργή συμμετοχή συγγενών στην «επιχείρηση ελευθερία». Κάτι τέτοιο, προς το παρόν, δεν φαίνεται να διαπιστώνεται.

Όπως και να έχει έχει ζητηθεί άρση απορρήτου των επικοινωνιών για κάποιους συγγενείς και γνωστούς του Χριστόδουλου Ξηρού, σε βάθος χρόνου αρκετών μηνών προς τα πίσω. Το ίδιο βέβαια θα γίνει και για το κινητό που χρησιμοποιούσε ο 56χρονος καταζητούμενος.

Αυτές οι αστυνομικές αναζητήσεις κρίνονται τυπικές και από τους ίδιους τους αστυνομικούς, αφού εκτιμώντας την προσωπικότητα του Χριστόδουλου Ξηρού και την «προετοιμασία» που αποκαλύπτεται σταδιακά, δεν θα έβαζε σε κίνδυνο συγγενικά του πρόσωπα, καθιστώντας τους κατηγορουμένους.

«Από τη στιγμή που το αποφάσισε, απλά έτεινε το ‘χέρι συνεργασίας’ προς εκείνους που έχουν ήδη δίκτυο εξωτερικής υποστήριξης, προκειμένου να τον βοηθήσουν σε αυτό το εγχείρημα» ισχυρίζονται οι ίδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., συμπληρώνοντας ότι ενδιαφέρον και φυσικά ανησυχητικό είναι τα πιθανά «ανταλλάγματα», που θα δώσει για να πατσίσει...

Από την άλλη, οι αστυνομικοί επισημαίνουν, πως ο Χριστόδουλος Ξηρός, είναι ένας πρωταγωνιστής της «παλιάς» εγχώριας τρομοκρατίας, που δεν έχει την τεχνογνωσία αποφυγής των νέων αστυνομικών μεθόδων εντοπισμού.

Γι αυτόν τον επιπλέον λόγο θεωρούν πως ο 56χρονος έχει «συνεταιριστεί» με άτομα της νέας γενιάς τρομοκρατίας και συγκεκριμένα μελών της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, προκειμένου να τον μυήσουν σε «μοντέρνες» τεχνικές απόκρυψης και αποφυγής εντοπισμού.

Στο μεταξύ, η 28χρονη φίλη του Χριστόδουλου Ξηρού, φαίνεται να κατέθεσε στους αστυνομικούς πως γνώρισε τον 56χρονο σε κάποια καλοκαιρινή του άδεια, και διατήρησαν τηλεφωνική επαφή μέσα από τις φυλακές. Συναντήθηκαν άλλες δύο φορές κατά τη διάρκεια των επόμενων αδειών που έλαβε, αλλά στις αρχές Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας αποφάσισαν να διακόψουν τις επαφές τους, όπως υποστήριξε η νεαρή εκπαιδευτικός.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν, πως η 28χρονη τον είχε επισκεφθεί και στις φυλακές παρότι σε τέτοιας ειδικής κατηγορίας κρατούμενους επιτρέπεται επισκεπτήριο μόνο για συγγενείς Α΄ βαθμού. Να σημειωθεί ότι από την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών ερευνώνται και αυτές που έγιναν από τον Χριστόδουλο Ξηρό μέσα από τις φυλακές. Η αδερφή του υποστήριξε ότι τον είδε μόνο την πρώτη μέρα της άδειάς του που τον πήρε από την φυλακή.

Παναγιώτης Σπυρόπουλος
newsit.gr