25 Ιανουαρίου 2014

Οι μισθοί των ένστολων, ο άκρατος λαϊκισμός και το κράτος των δικαστών

Πρώτα πρώτα θα ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Το ένα είναι πως οι περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις ήταν άδικες, πόνεσαν, προκάλεσαν φτώχεια και καταστροφή και καλύτερα θα ήταν να μην είχαν συμβεί. Για όλους ισχύει το ίδιο, εκτός ίσως από κάποιους που έκαναν… πάρτι στο δημόσιο τομέα κι έπαιρναν απίστευτα ποσά. Αλλά κι αυτοί τι φταίνε, κάποιοι τους τα έδιναν.

Το δεύτερο είναι ότι οι περικοπές στους ένστολους, στρατιωτικούς και αστυνομικούς θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν υπήρχαν χρήματα στα ταμεία. Είναι επίσης μεγάλη αδικία για ανθρώπους που ριψοκινδυνεύουν τη ζωή τους για να υπερασπίζονται την πατρίδα, την εθνική ασφάλεια και τη δημόσια τάξη.

Το τρίτο και επίσης σημαντικό είναι ότι η χώρα είχε χρεοκοπήσει και ακόμη βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Σε συνθήκες πολέμου, επομένως θα υπάρχουν θυσίες, πόνος, κλάμα και πολλές αδικίες. Τον καθένα από εμάς να ρωτήσει κάποιος θα πει ότι έχει αδικηθεί λόγω της κρίσης.

Και τώρα πάμε στην ουσία.

Το ΣτΕ αποφάσισε τα προηγούμενα χρόνια ότι τα μνημόνια που επιβλήθηκαν, δηλαδή τα σκληρά μέτρα, ήταν μέτρα εκτάκτου ανάγκης καθώς κρινόταν η σωτηρία της χώρας. Το έχουν αποφασίσει αυτό οι δικαστές. Είτε πιστεύουμε εμείς ότι ήταν και είναι άδικα τα μνημόνια, αυτά επιβλήθηκαν και κρίθηκαν συνταγματικά. Τελεία, παράγραφος.

Έρχονται λίγο καιρό μετά οι ίδιοι δικαστές και αποφασίζουν ότι οι περικοπές στους ένστολους ήταν αντισυνταγματικές και ζητούν επιστροφή αναδρομικών από τον Αύγουστο του 2012 και να γυρίσουν οι μισθοί στα επίπεδα του 2011. Μπράβο λοιπόν στον κλάδο αυτό που βγαίνει από τα μνημόνια και επιστρέφει σε μια καλύτερη εποχή.

Αλλά μπορεί να μας εξηγήσει κάποιος πώς το ΣτΕ παίρνει μια τέτοια απόφαση όταν έχει ήδη αποφασίσει για τα μνημόνια; Μήπως το κάνει για να δικαιολογήσει λίγο αργότερα μια προσφυγή των δικαστικών που θα αιτούνται και αυτοί κατάργηση των περικοπών τους;

Λέει για τους ένστολους ότι είναι μια ειδική κατηγορία γιατί υπερασπίζονται την πατρίδα και λοιπά και λοιπά. Μήπως άραγε -κι ενώ βρίσκονται ανοικτές όλες οι μεγάλες δικαστικές υποθέσεις, έρθει το ΣτΕ και πει ότι είναι ειδική περίπτωση και οι δικαστικοί; Τότε όλοι θα επικαλούνται κάποιο εξαιρετικό χαρακτηριστικό του επαγγέλματός τους και θα ζητούν να μην ισχύσουν οι περικοπές τους. Αν είναι να γίνει έτσι ας μας το πουν να κλείσουμε το μαγαζί, να πάρουμε τα κλειδιά και να φύγουμε για άλλες πολιτείες.

Και τα λέμε όλα αυτά διότι μαθαίνουμε πως η τρόικα έστειλε e-mail που μας λέει να κόψουμε το λαιμό μας και να βρούμε ισοδύναμα για να καλύψουμε τα χρήματα που θα δοθούν στους ένστολους και τα οποία υπολογίζονται σε 500 εκατ. ευρώ. Λίγο κάτω, δηλαδή από το πρωτογενές πλεόνασμα που αν θυμόμαστε, το 80% θα το μοιράζαμε σε αδικημένους των μνημονίων, συνταξιούχους κ.λπ. Είτε λοιπόν κάποιοι δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ από το πλεόνασμα είτε ο Στουρνάρας θα κόψει το λαιμό του και θα τα βρει από αλλού. Από που άραγε;

Η ωραία αυτή και διδακτική ιστορία έρχεται να μας θυμίσει ότι δύο πράγματα:

Το ένα είναι πως η χώρα βρίσκεται σε τεντωμένο σκοινί. Αν οι λαϊκιστές που φωνασκούν πότε για τη φορολόγηση των αγροτών, πότε για τους μισθούς των ένστολων, πότε για τα δίκαια των φαρμακοποιών και πότε για τις στάνες των κτηνοτρόφων έχουν καμιά καλύτερη ιδέα ας την πουν. Και μη μας πουν να κυνηγήσει η κυβέρνηση τη φοροδιαφυγή, τη λίστα Λαγκάρντ και άλλα τέτοια. Μέχρι να γίνει κάτι τέτοιο θα έχει χρεοκοπήσει και επίσημα η Ελλάδα.

Το δεύτερο είναι ότι μπορεί η Δικαιοσύνης να χαίρει της εμπιστοσύνης και του σεβασμού του ελληνικού λαού αλλά θα πρέπει να αποφασίσει τι θέλει. Θα έπρεπε να βγάλει αντισυνταγματικά τα μνημόνια για να γινόταν τότε κάτι άλλο, όχι να έρχεται τώρα και να λειτουργεί ως κράτος εν κράτει.

www.antinews.gr/2014/01/25/243078