31 Ιανουαρίου 2014

Μη κατοικήσιμα τα μισά από τα σπίτια που ελέγχθηκαν στην Κεφαλονιά

Τα κλιμάκια των μηχανικών που βρίσκονται στο νησί της Κεφαλονιάς συνεχίζουν για πέμπτη ημέρα τους ελέγχους των κατοικιών του νησιού και καταγράφουν τις ζημιές που έχουν υποστε μετά τον ισχυρό σεισμό της περασμένης Κυριακής. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία έχουν ελεγχθεί 1.000 σπίτια σε Αργοστόλι και Ληξούρι εκ των οποίων τα 500 έχουν υποστεί βλάβες.

Τα κλιμάκια των μηχανικών υπολογίζουν πως σε όλο το νησί, περίπου το 5% επί του συνόλου των σπιτιών παρουσιάζουν σοβαρές ζημιές, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα δημοσίων Έργων, Στράτο Σιμόπουλο. Ωστόσο όλα τα κτίσματα θα ελεγχθούν και σε δεύτερο βαθμό.

Αγνωστο τι θα γίνει με τα σχολεία -Τη Δευτέρα κλιμάκιο του Παιδείας στο νησί

Ελέγχθηκαν, επίσης, 53 σχολικές μονάδες της Κεφαλονιάς. Από αυτές, έξι μονάδες χρήζουν άμεσων επισκευών πριν την επαναλειτουργία τους, ενώ ζημιές παρουσιάζουν και το Γυμνάσιο Αγίας Θέκλας, το Γυμνάσιο Ληξουρίου και το ΕΠΑΛ Ληξουρίου. Οι υπόλοιπες σχολικές μονάδες κρίθηκαν κατάλληλες άμεσα για χρήση. Ωστόσο τη Δευτέρα αναμένεται να μεταβεί στο νησί κλιμάκιο του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να βρεθεί λύση για τους μαθητές των τριών σχολικών κτηρίων που έχουν κριθεί ακατάλληλα. Στόχος είναι η αποφυγή ή έστω η ελαχιστοποίηση της απώλειας ωρών διδασκαλίας.

Προβλήματα και στα νοσοκομεία

Παράλληλα οι ελεγκτές μηχανικοί επιθεώρησαν τα δυο Γενικά Νοσοκομεία του νησιού, μία προνοιακή δομή και δεκατέσσερα Περιφερειακά-Αγροτικά Ιατρεία. Από τους ελέγχους διαπιστώθηκε πως το σημαντικότερο πρόβλημα παρουσιάστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ληξουρίου «Ματζαβινάτειο», στο οποίο διαπιστώθηκαν ρωγμές στο σκυρόδεμα τριών υποστυλωμάτων, ενώ αρκετές ρωγμές παρουσιάζουν και τα κτίρια του νοσοκομείου Αργοστολίου, το κέντρο Υγείας Αργοστολίου και το αγροτικό ιατρείο Χαβδάτων. Στις λοιπές υποδομές υγείας, τα περισσότερα κτίρια παρουσιάζουν μικρές, έως πολύ μικρές ζημιές στην τοιχοποιία, τοπικού χαρακτήρα.

Χαλάει ο καιρός -Βροχές και καταιγίδες το Σαββατοκύριακο στην Κεφαλονιά

Εντω μεταξύ ο καιρός δεν είναι σύμμαχος των κατοίκων του νησιού, αφού το Σαββατοκύριακο θα χαλάσει και θα έχει βροχές και καταιγίδες. Μάλιστα σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ το Σάββατο στο νησί η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου με βροχές και την Κυριακή θα είναι 9 με 14 βαθμούς και πάλι όμως με βροχές. Μάλιστα το ανησυχητικό είναι πως οι βροχοπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν κατολισθήσεις σε διάφορα σημεία της Κεφαλονιάς.