21 Ιανουαρίου 2014

Σκούρα τα πράματα για τη Ραχήλ: Πρόστιμα, δημόσια συγγνώμη και αναστολή ιδιότητας για βουλευτές που προκαλούν με ντύσιμο ή συμπεριφορά

Σκληρά μέτρα για τους βουλευτες που προκαλούν την κοινή γνώμη με τη συμπεριφορά τους εντός και εκτός κοινοβουλίου αρχισε να συζητά η βουλή και τα μέτρα αυτα φτάνουν ακόμα και στην προσωρινή αναστολή της βουλευτικής ιδιότητας.

Την αρχή για τη σύνταξη του κώδικα βουλευτικής δεοντολογίας έκανε σημερα η αρμόδια επιτροπή της βούλης,μετά τα δεκάδες περιστατικά με βουλευτές που με τη συμπεριφορά τους και το ντύσιμο τους προκάλεσαν τα αρνητικά σχόλια της κοινής γνώμης.

Την πρωτοβουλία για να αρχίσει η συζήτηση πήρε ο πρόεδρος της επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκης ο οποίος συζήτησε την όλη πρωτοβουλια με τον πρόεδρο της βουλής και πηρε το πράσινο φως.
Την αρχική εισήγηση εκανε η Μαρια Ρεπούση και τα μέτρα που πρότεινε βασίζονται σε κώδικες δεοντολογίας που ισχύουν σε αλλα κοινοβούλια και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ανάμεσα στα μέτρα που πρότεινε η κυρία Ρεπούση εάν ένας βουλευτής πέσει σε παράπτωμα ειναι κλιμακωτά, η δημοσια απολογία στον πρόεδρο της Βουλής ή στον τύπο , η αφαίρεση επιδομάτων,η καταβολή αποζημίωσης απο την πλευρά του βουλευτή και τέταρτο και πιο σκληρό μέτρο η προσωρινή αναστολή της βουλευτικής του ιδιότητας.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη δουλειά που έκανε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και ζήτησε απο τους βουλευτές να μελετήσουν τις προτάσεις και στη επόμενη συνεδρίαση να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις.

Στη συνεδρίαση πήρε μέρος και ο πρώην πρόεδρος της επιτροπής δεοντολογίας της βουλης Γιωργος Σουρλας ο οποίος είπε οτι το 2008 η επιτροπη είχε επεξεργαστεί πλήρες σχέδιο κώδικα δεοντολογίας των Βουλετών το οποίο όμως δεν εξιοποιηθηκε απο τους επόμενους προέδρους.

Μάλιστα ο κ.Σούρλας ζήτησε να συνταχθεί και κώδικας δεοντολογιας για τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου καθώς, στην παρούσα φάση, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν εχει τέτοιο κώδικα.